2009 Avrupa Bayanlar Futbol Şampiyonası

Bu konuyu açmış olmak için biraz geç kalmış olabilirim çünkü bu akşam saat 18:00'da final maçı var. Ama yine de açmaya değer diye düşündüm. Maç yayınları Eurosport'tan veriliyor. Ben yapabildiğim kadar takip etmeye çalıştım fakat maçların hepsine yetişemedim. Şampiyona bu yıl Finlandiya'da oynanıyor. 4 takımlı 3 grup halinde maçlar oynandı ve her gruptan 2 takım, iki de en iyi üçüncünün çıkması ile çeyrek final eşleşmeleri oluştu. En çok sivrilen takım Almanya oldu. İlk maç Norveç'le neredeyse 90 dakika berabere gittiler ve 5 dakikada 4 gol atarak maçı 4-0 kazandılar. Bir de göze batan İsveç vardı. Onlar da gayet iyi oynuyorlardı. Zaten dünyada profesyonel futbol ligi bir Amerika bir de İsveç'te var. Gruplarda İngiltere kendinden bekleneni veremedi ve neredeyse eleniyordu. Genel olarak gruplarda
Çeyrek finale İngiltere, İtalya, Almanya, Fransa, Norveç, Hollanda, Finlandiya ve İsveç çıktı. Görüldüğü gibi Bayan futbolunda bir baltık ekolünden söz edebiliriz. Ama Çeyrek finalde İsveç Norveç'e süpriz bir şekilde elendi, 4 kez üstüste şampiyon olan Almanya'nın tek rakibi olarak gösteriliyorlardı. Ev sahibi Finlandiya İngiltere'yi çok zorladı. Duran toplardan neredeyse 3'ü bulup uzatmaya gidiyorlardı. Sonuçta İngiltere 3-2 kazandı. Bu arada Bayan Futbolunda çok ilginç duran top organizasyonu oluyor. Kaleciler uzun olmadığı için oyuncuların hepsi kale alanına yığılıyor ve karambolden gol atıyorlar. Top döner de dışarı çıkarsa mütüş goller oluyor. Hollanda Fransayı penaltılarla geçti. Bu da bir sürprizdi. Almanya İtalya'yı eledi ama maç 2-1 ve 90+ dakikalardayken İtalya'nın 90'a o kadar güzel bir şutu vardı ki, aha gol dedim. Ama Alman kaleci bi uçtu. Takımını yarı finale taşıyan isim oldu. Yarı final eşleşmeleri Almanya-Norveç ve İngiltere-Hollanda idi. Norveç bu sefer dersine iyi çalışmıştı. ilk yarı 1-0 öne geçtiler ve bir topları da direkten döndü. Daha iyisi Almanya'ya top oynatmadılar. Çok mücadele ettiler. Ama Almanya ikinci yarı toparlandı ve 2 dakika'da 2 gol bularak öne geçti. O sırada futbolla ilgili meşhur söz aklıma geldi. En nihayetinde Futbol sonunda Alman'ların kazandığı bir oyundu :) Uzatmalar'da bir gol daha attılar ve finale çıktılar. Uzatma'da golden önce Norveç'in net bir pozisyonu vardı. O pozisyondan sonra Almanya'nın golü geldi. Norveç için çok üzüldüm açıkça. Hollanda-İngiltere maçında İngiltere öne geçti rahattı. kesin çıkarız havasına girmişken Hollanda bir gol buldu. Ama İngiltere çok umutlandırmadı. Aslında İngiltere rahat bi 5-6 atardı ama maçın sonlarında bütün kontraları korner direğinin oraya götürüp soğuttular. Finalin adı İngiltere-Almanya oldu.
Final analizine gelirsek:
İngiltere takım oyunu oynayan komple bir ekip. Sağ açıkları(7 numara ismini bilmiyorum), 10 numaralı oyuncuları Kelly Smith ve Forvetleri Anyuko( harflerde yanlış olabilir) göze batan oyuncuları. Almanya yarı final hariç bütün maçları sürklase etti. Almanya'nın genç yeteneği Bayrama çok kaliteli bir futbolcu. Hız var, çalım var, bitirici vuruş var. Geleceği çok parlak deniliyor. Ancak Almanya teknik direktörü onu pek oynatmayı tercih etmiyor. sadece 30 dakika falan oynatıyor yani. 9 Numaralı Pritz diye yaşlı bir futbolcu var. Onu tercih ediyor ve o da her maç 5-6 tane kaçırıyor. Ben bilemiyorum ama Alman Futbolunda çok önemliymiş bu 9 numaralı Pritz. Birde Almanyanın ismini hatırlayamadığım bir 7 numarası var ki Fener Bahçe Uğur Boral'ın yerine alıp oynatabilir o derece etkili bir oyuncu yani. Bunların dışında Enbeba diye bir sağ açıkları var. Ama hem sağ hem sol oynayabiliyor. Bayrama girince 4-3-3' e dönüyorlar ve Bayrama ile değişerek iki kanadı kullanıyorlar. Bu akşam çok zevkli bir maç olacağı kesin. Almanya yine favori ama İngiltere de etkili bir takım.
Yine İngiltere oynar ama Almanya kupaya uzanır gibime geliyor.

Bayan futbolundan genel olarak bahsedecek olursak oyunun fizik mücadele yönünde pek iyi olmayabilirler ama taktik, teknik konularda erkek futbolundan fazlaları var eksikleri yok diyebilirim. Bu turnuva'da o kadar güzel uzaktan goller oldu ki, erkek futbolunda olsa youtube'de zirve yapmıştı. Bayan futbolunda mesela Norveç 5 dakkada 4 gol yiyince duygusal bunlar işte falan demiştim. Ama yarıfinalde aslında olayın duygusallık değil tecrübesizlik olduğunu anladım.
 
Maç bu akşam oldu. Almanya 6-2 kazandı. Özellikle ilk yarısı çok zevkliydi. Benim neden oynadığına anlam veremediğim Prinz 2 gol attı. İngiltereyi Kelly Smith kişisel çaba ve becerisiyle 60 dakika ayakta tutmaya çalıştı ama olmadı. tam almanya 2-0 öne geçti maç koptu derken Kelly Smith çalım çalım üzerine attı, boş kaleye atılmak üzere asist yaptı. Sonra tam almanya 3-1 yaptı bu iş bitti derken, topu aldı, çalım, top kontrolü ve son şut süperdi. Çok süperdi. Ama Almanya'nın gerçekten yetenekli ayakları vardı ve İngiltere'ye bir tek Kelly Smith yetmedi. Almanya üst üste 5. şampiyonluğunu almış oldu. Almanya'nın en önemli özelliği, pozisyona girdiler mi atıyorlar. Affetmiyorlar yani. Avrupa'da nispeten kolay şampiyon oldular denebilir ama Dünya Kupasında Kanada Amerika da var. Amerika'dan kupa almak bu kadar kolay olmaz yani. Bu akşamki maç endüstriyel futbolun hiç bir eksisini üzerinde barındırmıyordu. Tamamen amatör ruh ve güzel bir oyun. 2011'i bekliyoruz..
 

Üst