2023 FIVB Voleybol Erkekler Olimpiyat Eleme Turnuvası

Filenin Efeleri bugün Sırbistan maçını 3-1 alarak beklenmedik bir başlangıç yaptı olimpiyat zor gibi ama bu maç küçükte olsa bir umut verdi yarın Slovenya maçını da alırsak olimpiyat yolu bize açılır her ne kadar zor olsa da Sırbistan maçındaki oyunla yarın ki maçı da alırız
 
Filenin Efeleri bugün Sırbistan maçını 3-1 alarak beklenmedik bir başlangıç yaptı olimpiyat zor gibi ama bu maç küçükte olsa bir umut verdi yarın Slovenya maçını da alırsak olimpiyat yolu bize açılır her ne kadar zor olsa da Sırbistan maçındaki oyunla yarın ki maçı da alırız
"Road to Paris 2024" diye bir başlığımız olduğu için konu başlığını değiştirdim oraya taşıyamadığım için.

Grubumuzda Sırbistan ve Slovenya dışında ABD ve evsahibi Japonya da var. 5.torbadan girdiğimiz ve fikstürler sabit olarak 1.torba takımı en alt torbadan en üst torbaya şeklinde maç dizilimi olduğu için biz 4.torba takımıyla başladık. Ardından da 3.torba takımı Slovenya, 2.torba takımı ABD ve evsahibi olduğu için seribaşı olan Japonya ile oynayacağız. Yani 8li grubun en zor 4 takımıyla ilk maçlarımızı yapacağız. Bu maçlar sonunda ilk 2de yer alırsak son 3 maçta saçmalamazsak olimpiyat garanti denebilir. Avrupa Şampiyonasında 2-0 öndeyken maçı verip yarı final için açık yolu kaçırdığımız Slovenya ve geçen sene Dünya Şampiyonasında yine çok kez kazanma fırsatımız olup 3-2 kaybettiğimiz ve çeyrek final fırsatını kaçırmamıza neden olan ABD ile oynayacağız. İkisi de elimizden kaçmıştı ama intikam için yeterli moralimiz de var bu galibiyetle.
 
Amerika ve Japonya maçlarını yenmek bana kalırsa çok zor çok tecrübeli bir takıma sahip değiliz o ülkelerin voleybol kültürüne hakim olmayan bir takımız şu aşamada onları yenmek biraz hayal olur gibi bugün Sırbistan maçıyla ufakta olsa bir umut geldi yarın Slovenya maçını yenersek işimiz daha da kolaylaşır ki Avrupa Şampiyonasın da istersek Slovenya maçını alabileceğimizi gördük yarından sonra hedef Mısır Tunus Finlandiya maçlarında puan dahi vermeyip Slovenya ve Sırbistanın Amerika ve Japonya maçlarında süprizyapması olucak ki iki takımda bu maçları alabilecek güce sahip Japonya ve Amerika maçlarından birini alsak olimpiyat kapısı bize açılır ama dediğim gibi çok zor helle Japonya bu takımın hiç alışık olmadığı bir ekol
 
Bu sabaha karşı oynanan maçta maalesef setleri getirip getirip vererek yine Slovenya'ya kaybettik. Set sayısı da attığımız setlerde 28-26 ve 30-28 kaybettik ilk 2 seti. Üstelik 2.seti 22-18den verince son sette de düştük ve sondaki seri de işe yaramayınca 25-22 ile 3 sette kaybederek Dünya Sıralaması açısından da maksimum puan kaybederek Kanada'ya takrar geçilip 14.olduk. Ancak evsahibi Japonya çok rahat skolrlarla geçen ilk 2 setin ardından Mısır'a 2-0dan 3-2 maçını verinde bir ümit işığı daha doğdu. Ben açıkçası zaten Japonya'dan genel güç anlamında çok çekinmiyorum. O maça kalırsa kendimizi içeri atabiliriz asya voleyboluna alışık olmasak da(tam da bu yüzden Milletler Ligine nihayet seneye katılacak olmamız çok önemli). Şimdi ABD ve Slovenya kopup gitmemesi için kritik maçımız ABD maçı olacak.

1 gün aranın ardından salı günü bu sefer izlenebilir bir saatte 10.00da başlayacak maçımız. Bu arada Mısır'ın galibiyeti grubu karıştırma dışında kendi açılarından çok çok önemli. Olimpiyatlarda her kıtadan 1 temsilci olmak zorunda olduğu için Kuzey Afrikanın 2 ülkesi arasında çekişme var. Olimpiyatlara genelde kapağı atan taraf Tunus olurdu ve ve yine sıralama da 1 basamak üstünde ama yeterli bir puan farkıyla öndeydi. Ancak bu sürpriz sonuçla aldığı 11 puanla Tunus'un 5 puan önüne geçen Mısır 18.sıraya yükselerek Afrika'nın da en iyisi oldu. Her iki ülke de gelecek yıl Milletler Liginde olamayacağı için üst düzey takımlarla oynayıp muhtemelen olimpiyatları garantilediği için yedek kadrolarla çıkacak üst düzey takımlarla oynama ve onları yenerek yüksek puanlar alma şansına sahip değil. Bu nedenle her iki takım da biz dahil üsttekilere sürpriz yaşatmaya çalışacak dikkatlı olmak da fayda var. Özellikle şimdi ekstra galibiyete ihtiyacı olan Tunus olduğu için ABD ve Japonya maçlarından istediğimizi alsak bile gevşememek önemli.

Bizim gibi 5.torbadan girdiği için 4. ve 3. torba takımlarıyla turnuvayı açmak zorunda olan Kanada ise Çin grubunda önce Hollanda'yı 3-2 ardından Arjantin'i 3-1 yenip yolu sürpriz şekilde yarıladı. Artık Polonya dışında zor maçları kalmadı. Çin ev sahibi olduğu için seri başı ama grubun en zayıf takımı olduğunu 8. ve 7. torba takımlarına net şekilde yenilerek de gösterdi. Kanada, Polonya ile el ele buradan vizeyle çıkarsa Dünya Sıralamasının ilk 11ine girip olimpiyat hayali kuran takımlar ilk 10u hedeflemek zorunda kalacak büyük ihtimalle. Tabi her şey bitmedi daha Arjantin ve Holanda'nın Polonya ile maçları olacak ve buradan alacakları galibiyetle yarışa ortak olabilirler. Brezilya grubuysa Brezilya ve İtalya'nın rahatlıkla çıkacağı bir grup görüntüsünden uzaklaşmış değil.
 
Sırplara karşı kazanıp Slovenlere 3-0 kaybetmek hiç iyi olmadı. Takım çok dengesiz.

Slovenler son yıllarda Sırplardan daha iyi bir jeneasyon yakaladılar ve bunu sonuçlara da yansıtıyorlar onlardan daha iyi takımlar. Sırp maçını izleyemedim ama Slovenya maçını biraz izledim. Kadın voleybolda nasıl winner olduk artık oyunda ne kadar kötü gözükürsek gözükelim setleri ve maçları çok iyi bitiriyoruz diyorsak Erkeklerde ise bu konuda o kadar başarısısız. Slovenya maçında ilk 2 seti alacak bir takım varsa o biz olmalıydık oynanan oyuna ve skorun yaklaştırdığı fırsatlara göre. Avrupa şampiyonasına da Fransa maçıyla başlayıp benzer setlerle 3-0 kaybetmiş ve ardından sürpriz mağlubiyetlerle grubu 4.bitirip henüz 2.turda Slovenya ile oynamak zorunda kalmıştık. Bu seti bitirememe sorununu çözmemiz lazım bu düzeyde oynamak için. Artık seviyemiz yükseldi ama bir üst seviyeye çıkmak istiyorsak mental olarak da sağlam olmamız lazım. Setli sporlarda mental gücün önemi daha da ön plana çıkıyor. Tenis bu konuda iyi bir örnek mesela. Yeteneği çok üst seviye mental güçle birleştiremeyen zirveye oynayamıyor.
 
Dünkü ABD maçında yine set sonlarını iyi oynayamamak ve maç kaybedildi düşüncesine girip oyundan düşme alışkanlığımız sürdü. Çok iyi takımlarla iyi takımları ayıran şey de işte bu kadar ince bir çizgi. İnce ama geçmesi zor bu çizgiyi henüz geçmenin yakınında bile değiliz. ABD'yi üstüste 2 senedir, Slovenya'yı bu yıl içerisinde 2 kez, Fransa'yı yine bu yıl benzer şekillerde elimizden kaçırdık. Arada hiç fark yok gibi yansıyan maçlar da bile 3-0 ile mağlup olabiliyoruz. Dünkü ABD maçında basit hataya karşılık daha basit hatayla karşılık vermesek 30-28 aldığımız set sonrası gelecek 2-1lik üstünlük maça nasıl yansırdı ahkam kesmeyeceğim ama o hayal kırıklığı sonrası oyundan düştüğümüz çok barizdi. Bu seviyede bunu yapmaya hakkımız yok. Mutlaka şanssızlıklar yaşayacağız ama maçı bunları düşünerek galibiyetle tamamlayamayız.

Şimdi Japonya maçı son şansımız ama kaybettiğimiz 2 maçta da puan alamadığımızı düşünürsek pek şans yok. Dünkü Almanya ve Belçika'nın sürpriz galibiyetlerini de(Almanya Brezilya'yı hem de kendi evinde 3-1 yendi) düşünürsek Almanya ve Kanada/Belçika olimpiyat vizesi alırsa işimiz daha da zor olacak. Milletler Liginde çok fazla sürpriz galibiyet alsak bile sıralamadan vize almamız çok zorlaşacak bu durumda.

Japonya maçımız 13.30da trtspor'da.
 
Brezilya, Japonya ve Çin'de yapılan Dünya Elemeleri dün itibariyle sonuçlandı ve evsahibi Fransa sonrası vize alan ilk 6 takım belirlendi. Bizim adımıza büyük fırsatın kaçtığı ve kaybettiğimiz puanlarla ve arkamizdaki takımların aldığı sürpriz vizelerde gelecek yıl yapılacak Milletler Ligi sonrası oluşacak Dünya Klasmanından alınacak son 5 vize için avantaj kaybettik.

Bizim grubumuzda ABD ve Japonya'nın gruptan çıkması grupta Slovenya olsa da normaldi ama Brezilya ve Çin'de büyük surprizler ve dramalar oldu. Almanya, Küba ve İran'ı yenerek hızlı girdiği elemelerde evsahibi Brezilya ve İtalya'yı da yenerek namağlup lider bitirerek en büyük sürprize imza attı.Son gün yapılan olimpiyat vizesi icin final maci hüviyeti kazanan Brezilya-İtalya maçını 3-2 alan evsahibi Brezilya da gruptan çıkmış oldu. İtalya kaybetmedi Küba'nın da şansı olacaktı ama iş oraya kalmadı.

Çin grubunda ise önce Kanada 5.torba takımı olmanın dezavantajini henüz turnuvanın ısınma maçlarında 4. ve 3. torba takımları Hollanda ve Arjantin'i yenerek avantaja çevirmişti. Ardından derinden gelen ve Polonya ve Arjantin maçlarını kaybederken bile 3-2 kaybeden ve son olarak kötü bir turnuva geçiren Hollanda'yi da yenen Belcıka'ya kaybederek tüm avantajını Belçika'ya teslim etmişti. Ancak Belçika son maçta Bulgaristan'ı yenmesi durumunda gruptan çıkacağı tabloda Bulgarlara 2-1 öndeyken 3-2 kaybederek bir çuval inciri berbat etti( Bulgarlar özellikle erkek voleybolunda ustun bir ülkedir ama 2010larla beraber geri düşmeye baslamislardi ve son Avrupa Şampiyonasi da dahil bir çıkış yakaladıklarını soyleyebiliriz artık.). Ardından Kanada'nin eline büyük bir fırsat geçti. Kazanırsa başka maça bakmadan olimpiyat vizesi alacakken kayıp durumunda Arjantin'in de Çin'i yenmesi durumunda onlara ikram edecekti vizeyi. Ancak rahat bir skorla Meksika'yi 3-0 yenerek sürprize izin vermediler. Bu gruptan Polonya da lider olarak çıktı.

Bizim grup aynı zamanda Dünya Kupası grubuydu ama bu tam bir garabet. Çünkü örneğin son Avrupa Şampiyonu Polonya bu grupta yok. Yani Kadınlarda açıklandığı gibi kıtaların şampiyonları o grupta değildi. Yaratilan bu algıyı bir kenara bırakırsak son gün 2 set alması yetecek olan ABD, Japonya'yı 3-2 yenerek Dünya Kupası şampiyonu oldu, yersen.

Basında bu olimpiyat şansımız kalmadığı gibi yorumlanıyor genelde ama öyle değil. Daha boş 5 yer var. Bunlardan biri Afrika'ya kesin olarak gidecekken diğer 4 sıra olimpiyat vizesi alamamis Dünya Siralamasinin en iyi 4 takımına gidecek. Mevcut durumda bu takımlar en iyi Afrika temsilcisi Mısır ile İtalya, Arjantin, Slovenya ve Sırbistan'a gidecek. İlk 3 sıradan bir takımı aşağı çekmek çok zor ama Sirbistan'ı geçmek için aradaki puan farkı çok değil. Milletler Ligi oynayacak da olan Küba, İran, Hollanda ve Türkiye bu son hak için mücadele edecek. Gelecek sene umarım set bitirmek için gerekli mental güce sahip olduğumuz bir yıl olur ve nihayet bir üst seviyede kendimize yer buluruz.
 

Üst