Bir Halil Uner Roportaji / 29.12.2003

Halil Üner "Galatasaray'da istifa müessesi çalışmaz"

Basketbolda özerklikle yola çıkan Galatasaray, geçtiğimiz hafta zor günler geçirdi. Basketbol Şube Başkanı Yalçın Granit’in Başkan Özhan Canaydın ile yaptığı toplantının ardından ise Özerkliğe devam kararı çıktı.Sarı Kırmızılı ekibin antrenörü Halil Üner gelişmeleri basketbolseverler.com’a değerlendirirken "Galatasaray’da istifa müessesi çalışmaz" diye konuştu.

Sayın Halil Üner, Galatasaray’da son dönemlerde yaşanan gelişmeler için neler söyleyeceksiniz ?

Biz Hazirandan itibaren basketbol şubesinin büyük özverisi ile 7 ayı doldurduk. Ligin yarısından çoğu geçti gibi. Burada biz sezon başında bütçe yapılırken bunda ne ana yönetimin nede basketbol şube yönetiminin bir suçu yok. Bütçe yapılırken TRT naklen yayınından gelecek olan ve bütçenin %80’ini kapsayan bir rakam vardı. TRT Genel Müdürünün bir türlü atanamaması nedeniyle buradan geleceğini düşündüğümüz parayı tahsil edemedik. Bu yüzden de bütçe anlamında sıkıntıya girdik. Sezon başında bu sıkıntıları yaşamadan lige flaş bir başlangıç yaptık. Türkiye Kupası’nda Ülkerspor , Efes Pilsen ve Türk Telekom ile dörtlü finale kaldık. TBL’in ilk haftasında Fenerbahçe’yi yendik. Arkasından 1 mağlubiyetin dışında iyi galibiyetler elde ettik. Ligde para sıkıntısı çekinceye kadar her şey gayet iyiydi. Para sıkıntısı da önemli değil. Diğer ekiplerin de aynı sorunları var. TRT’nin parası gecikince özellikle yabancı oyuncular üzerinde dışarıdan yapılan spekülasyonlar ile birlikte gelecek kaygısı başladı. Bundan dolayı Uche geri döndü. Diğer Amerikalı oyuncularımız Ron Slay ve Tyron Washington problemler çıkarmaya başladılar. Bu takıma yansıdı ve antrenman yapamamaya başladık Antrenman bizim en büyük gücümüz. Teknik olarak kadromuzun gücü burada başlıyor. Buralara kadar geldik. Bunda kimsenin suçu yok. Sonuçta bu seneye kadar TRT naklen yayın gelirleri bu seneye kadar alınmış , alındığı günler belli. Bu aya kadar sarkacağını kimse bilemezdi.


Şube Başkanı Yalçın Granit başkan Özhan Canaydın ile yaptığı toplantıdan sonra özerkliğe devam kararı çıktı. Toplantıdan ne gibi sonuçlar çıktı ?

Yalçın Granit’in başkan Özhan Canaydın ile yaptığı toplantı idari bir toplantı. Bu toplantı benim ile ilgili bir buluşma değil. Galatasaray yönetim kurulunda idareciler istifa etmezler, görevler paylaşılır. Eğer kişi görevine devam etmeyecekse başka birisine bu görevi devreder. İstifa diye bir müessese Galatasaray kulübünde işlemez. Ben yıllardır Galatasaray’ın içerisinde görev aldım. Bunu böyle biliyorum. Bu toplantıda basketbol yönetiminin sıkıntıları yansıtıldı. Zaten bu sıkıntılar biliniyor. Ortak problemler bunlar. Galatasaray kulübünün basketbol yönetiminden ayrı olması diye bir şey söz konusu değil. Özerklik başka bir şey. Şöyle bir örnek vereyim : Bir holding bünyesinde iki tane şirket varsa kendi içlerinde özerktirler. Sonuçta holdinge bağlıdırlar. Galatasaray’da da bu böyle. Sonuçta bu problemler ana yönetimin de desteği ile özellikle TRT parasını alma konusunda, TRT ile yakınlaşma konusunda ilişkilerde daha bir takipçilik olacak. O para alınacak ve bu sıkıntı atlatılacak.

Peki kısa vadede sorunlar nasıl aşılacak ?

Kısa vadede tabii ki : Sayın Özhan Canaydın bu sıkıntıyı atlatmak için , sağ olsun bize yardım edeceğinin sözünü verdi.


Peki Arda Vekiloğlu’nun Ülkerspor’a transferi de ekonomik sıkıntı doğrultusunda mı gerçekleşti ?

Arda Vekiloğlu kendisi bu takımdan ayrılmak istedi. Bizim Arda’yı satmak gibi bir düşüncemiz hiçbir zaman olmadı. Ülkerspor’dan birkaç yıllık kontrat alınca , Avrupa Liginde oynamak istediğini belirtti. Sonuçta Arda da bir sporcu ve oyuncuların Avrupa Kupalarında oynamak hayalleri. Arda’da bu konuda çok ısrarcı oldu. Biz de bu sene Avrupa Kupalarına katılamadığımız için onun ısrarı karşısında daha fazla bir şey söyleyemezdik. Sonuçta biz burada spor yapıyoruz. Kimsenin istikbali ile oynamaya hakkımız yok. Yönetim olarak bu transferi uygun bulduk.

Ancak Arda Efes Pilsen’den Galatasaray’a geldiğinde tuttuğum takıma geldiğim için çok memnunum demişti. Uzun zaman Galatasaray’a hizmet etmek istediğini ifade etmişti. Siz bu ifadeler doğrultusunda bu transferi nasıl yorumluyorsunuz ?

O konuda da Arda Vekiloğlu’nu suçlamak çok doğru olmaz. O günlerde normal şartlarda Avrupa Kupalarına Galatasaray’ın katılması gerekiyordu. Ancak TRT paralarını alamayınca bu isteğimizi zorunlu olarak gerçekleştiremedik. Burada Arda’nın da suçu yok.

Ron Slay’i Ülkerspor maçı öncesi kadro dışında bıraktınız. Bunun başka nedenleri mi var ?

Yabancılar içerisinde Ron Slay konusunda problemlerimiz var. Teknik ve idari anlamda parasını almasına rağmen disipline olmuyor. Tuborg deplasmanına takımla birlikte gelmedi. Böyle olunca yönetim tarafından bir ihtar yedi. Bundan önceki antrenmanlarda da izinsiz gelmediği çalışmalar var. Bu Ülkerspor karşılaşması haftasında da devam etti. Biz de kendisini Ülkerspor maçından önce kadro dışı bıraktık. Bizim için günlük başarıdan çok Galatasaray’ın prensipleri önemli. Bu prensipler doğrultusunda kadro dışında bıraktık. Buskevics ve Tyron Washington’da her hangi bir sorun yok. Bu arada bunca sorunun yanında sakatlıklarda belimizi büküyor. Sezon başında Koch’un sakatlığına Cenk Duraklar ve Denktaş’ın da sakatlığı eklendi. Ancak biz yolumuza devam edeceğiz.

Sayın Halil Üner ekonomik krize rağmen Galatasaray’ın puan cetvelindeki yeri yaşadıklarınızı ifade etmiyor. Bunu nasıl yorumlayacaksınız ?

Biz idari kadro ve teknik yönetim olarak aynaya baktığımız zaman “Winner” insanlar görüyoruz. Şu anda aynaya baktığımız zaman Galatasaray için elinden gelen her şeyi yapan , vicdanları rahat , sahada mücadelelerini yürekten yapan, bu mücadeleyi oyunculara paylaştıran , paylaşan bir grup görüyoruz. 7 aydır çektiğimiz sıkıntıları aile içinde çözerek bu günlere geldik. Bu aile içinde çözme alışkanlığı olduğu zaman oyuncular da bunu paylaşıyorlar. Onlar da çok gururlu çocuklar. Çok sıkıntılar çektiler ama mücadelelerinden asla vazgeçmediler. Beraber sonuna kadar götüreceğimize söz verdik. Bu onur mücadelesi sahaya yansıyor. Yalçın Granit’in başkanlığında etrafımızda Ali Kazaz gibi moral motivasyonu yüksek ağabeylerimiz var. Ben , Cihansever Yeşildağ ve iki arkadaşımız ile birlikte teknik kadro olarak Türkiye’nin en iyi teknik kadrolarından bir tanesiyiz. Çok daha başarılı olabilirdik. Koch’un sakatlığı ile kimyamızın bozulması bizi çok etkiledi. Biz Buskevics ve Washington’u Koch’a göre transfer etmiştik. İdeal kadromuzu da yazın belirlemiştik. Bunun yanında diğer Türk oyuncularımızı da takıma monte etmiştik. Ancak Koch’un sakatlığı bütün planlarımızı alt üst etti. Her zorluk bize yeni rekabet ve mücadele gücü kazandırıyor. İlerleyen haftalarda çok daha iyi bir yere geleceğiz. Bundan hiç şüphem yok. Şu an geçen sezon paraları düzenli ödenen , refah içerisindeki takımdan hiç farklı değiliz. Türkiye Kupası’nda iki maçımızı kazanırsak şampiyon olma şansımız var. Mağlubiyet sayımız ise eşitti.

Son olarak Koch’un son durumu nedir ? Ne zaman aranıza katılacak ?

Koch Ocak sonunda inşallah aramıza katılacak. Geldiği zaman durumuna bakacağız. Oynayabilecek gibi ise forma giyecek. Eğer oynayamayacak ise durum değerlendirmesi yapacağız.Ocak sonuna kadar beklememiz gerekecek. Oynayamayacak gibi ise göndereceğiz.
 

Üst