Boston Celtics

Boston Celtics, 1946 yılında NBA kurulmadan önce bu ligin kurulmasına öncelik eden iki ligden biri olan Basketball Association of America (BAA) ligi takımı olarak kuruldu. Daha sonra bu ligin ülkenin diğer takımı ile birleşmesi sonrası NBA'in ilk takımlarından biri durumuna geldi.

1956 yılında Bill Russell'ı kadrosuna katan takım bu oyuncunun önderliğinde önemli başarılara imza attı. Bill Russell'lı ilk sezonda Final'de St. Louis Hawks'ı 7 maç sonunda geçerek ilk şampiyonluklarını kazandılar. Bir sonraki sezon 1957'de yine aynı takımla karşılaştılar ve 6 maç sonunda finali kaybettiler. Ancak daha sonra bir daha lig tarihinde başka hiçbir takımın başaramadığı bir dönem başladı ve Celtics 1959'dan başlarayak 8 şampiyonluk üstüste kazandı. Bu başarılar 1959'da Minneapolis Lakers'ı süpürerek 4-0 kazanılan seri sonrası başladı. 1967'de bir yıllık aradan sonra 1968 ve 1969'da finalde yine Lakers'ı geçerek iki şampiyonluk daha kazanıldı. Bu arada NBA tarihinin en başarılı koçlarından Arnold Auerbach 1966 yılındaki şampiyonluk sonrası emekli oldu ve takımın başına Bill Russell geçmişti. 1969 yılındaki şampiyonluk sonrası Bill Russell'da emekli oldu ve muhteşem dönem sona erdi.

1974'e kadar takım istediği başarıları elde edemedi. 1974'de finalde Milwaukee Bucks, 1976'da ise Phoenix Suns'ı eleyerek iki şampiyonluk daha kazanan Boston Celtics bu sezondan sonra yeniden yapılanmaya girdi.

İki yıl süren yeni kadro kurma süreci sonrası Celtics, 1980'lere Larry Bird, Robert Parish ve Kevin McHale'li yeni bir kadro ile girdi ve bu kadro ile 5 kez final oynayıp 3'ünü kazandı. Bu dönemdeki ilk şampiyonluk 1981'de geldi. 1984 ile 1987 arasında 4 kez üstüste final oynadı ve 1984 ve 1986'da iki şampiyonluk daha kazanıldı. Bu dönemde Lakers ile 2. kez çok iddialı rekabet yaşandı. bu rekabetin bir diğer boyutu ise Larry Bird ve Magic Johnson arasındaydı.

Bu dönemden sonra özellikle 1990'larda duraklamaya giren Celtics 2000/2001 sezonunda konferans finaline çıktı ancak finalde Indiana Pacers'a 7 maç sonunda kaybetti. Takım 2006-2007 sezonunda tarihindeki en kötü sezonunu geçirdi ve doğu konferansında sonuncu oldu.Fakat 2007-2008 sezonuna iddialı girmek için takıma Ray Allen ve Kevin Garnett getirildi.Bu oyuncuların da katkılarıyla Boston 2007-2008 sezonunda NBA finaline çıkmayı başardı.

Geçirdiği mükemmel Final serileri sonucunda özellikle;Rondo,Kevin Garnett,Ray Allen ve Paul Pierce'nin performansları ile Los Angeles Lakers'ı 4-2 gibi bir seri ile geçerek 2007-2008 yılının şampiyonu oldular.Seri 2-1 iken 24 sayıdan geri dönen Boston Celtics,son maçta da Finallerin en büyük 2. farkını açarak Los Angeles Lakersı 131-92 yendiler.

Finallerin MVP'si ise ilk maçta sakat sakat oynayarak maçı kazandıran ve her maça damgasını vuran Paul Pierce oldu.

Boston Celtics Logo

CelticsLogo_History.gif


TD Banknorth Garden

3719412210_8880455f53.jpg


2007-2008 Şampiyonu Celtics

bostonceltics2008nbachampions_nc_display.jpg


Boston Garden (1928 - 1995)

bostongarden.jpg


Emekliye Ayrılan Formalar

* 00 Robert Parish
* 1 Walter Brown
* 2 Red Auerbach
* 3 Dennis Johnson
* 6 Bill Russell
* 10 Jo Jo White
* 14 Bob Cousy
* 15 Tom Heinsohn
* 16 Satch Sanders
* 17 John Havlicek
* 18 Jim Loscutoff
* 18 Dave Cowens
* 19 Don Nelson
* 21 Bill Sharman
* 22 Ed Macauley
* 23 Frank Ramsey
* 24 Sam Jones
* 25 K.C. Jones
* 31 Cedric Maxwell
* 32 Kevin McHale
* 33 Larry Bird
* 35 Reggie Lewis
 
Saadet ben de aylardır düşünüyordum bu konuyu ama kısmet bugüneymiş diyelim.. :) Celtics son 2 yılda Doğu'yu hem sonuncu hem de birinci bitirme başarısını gösteren bir kulüptür..Hayranı olduğum özel oyuncular yok takımda bu arada , renklere aşığız ama Pierce,Allen,Garnett gibi benim gözümde hepsi birer efsane olan oyuncuların yüzük takmasını görmek güzeldi geçen sezon.

Takımın geçmişini anlatmaya gerek yok sanırım.Her ne kadar geçtiğimiz yıla kadar mazisini arayan bir kulüp te olsak geçen yıl ölü toprağını atmış olduk..Kırılması zor olan bir rekorumuz da mevcut : )

Bu arada bu sabaha karşı , geçenlerde yendiğimiz Phoenix'in iki maçta 140 sayı attığı Clippers'a 93-91 kaybettik..Garnett'siz olunca oyuncular daha kontrollü oynuyor ama bu tür çok tuhaf yenilgiler de alabiliyorlar..Maçı izlemediğim için teknik yorum yapamam ama mantıksal bir açıklaması yok bu yenilginin..
 
Garnett'in sakatlanmasıyla Ocak ayındaki yırtıcı basketbolumuzdan uzak kalsakta tecrubemizle hala şampiyonluğun en büyük adaylarından biriyiz . Şampiyonluk yolundaki tek eksiğimiz Yedek Point Guard . Geçen sene Sam Casell , Rondo'yu yedekleyebiliyordu . Bu sene Gabe Pruitt bu görevi üstlenemiyor . Hal böyle olunca Rondo yoruluyor ve savunmada aksıyor . Bu da Boston'un oyun içinde sık sık kopmasına neden oluyor . Guard pozisyonuna Avrupa'dan iyi oyuncu getiremeyeciğimize göre tek çare her ne kadar sevmesemde Stephan Marbury . Eğer bu transfer gerçekleşirse ve Marbury form tutarsa şampiyonluğun 1 numaralı adayı oluruz . Şuan içinse Cleveland , Boston'dan 1 adım önde

Bir tek isteğim var o da bu sene Lakers'ı karınca gibi ezmek
 
Marbury Minimuma İmza Atacak..

Stephon Marbury, son şampiyon Boston Celtics ile anlaştı.
New York Knicks tarafından kontratı satın alındıktan sonra Miami Heat ve Boston Celtics'in gündemine giren Stephon Marbury'nin Boston'a imza atacağı ifade edildi. 1.3 milyon dolara yakın bir kontrat imzalıyacak olan Stephon Marbury, yeniden başlangıç yapacağı için heyecanlandığını belirtti.İki kez All Star olan sorunlu oyuncu Stephon Marbury'nin Mart ayına kadar resmi imzayı atması bekleniyor.

Koç Issiah Thomas'la geçtiğimiz sezon arası düzelmeyen Stephon Marbury, bu sezonda koç Mike D'antoni ile de yıldızı bir türlü barışmamıştı. Veteran kontratına imza atacak olan Stephon Marbury'nin şampiyon olmak için Boston Celtics'i tercih ettiği belirtildi.
 
Kısa dönem için mükemmel bir transfer diyebiliriz.Şu dönemde o yetenekte birini bulmak mucizenin de ötesinde çünkü.Veteran sözleşme ile takıma katmak doğru hamle..

Son cümle aslında herşeyi açıklıyor.. "Stephon Marbury'nin şampiyon olmak için Boston Celtics'i tercih ettiği belirtiliyor." .. Cümlenin doğruluğunu ispatlarsa fazla söze gerek kalmıyor aslında..

Bu arada efsane ikili yeniden bir arada böylece..

KG-9697DEC26-ATNYK-STEPH.jpg
 
Efsane ikilinin bir araya gelmesi çok iyi oldu.Eğer Marbury takımdaki rolünü iyi kavrarsa KG,Pierce ve Allen'a da çok iyi katkılar yapar.

Ama Marbury birilerine birşeyler kanıtlamaya kalkışırsa onun için iyi olmayabilir.Playofflarda yedekde sırasını bekerken görebiliz.
Bu takas Marbury'nin ne kadar takım oyuncusu olduğunu da ortaya çıkaracaktır.

Yinede ben Starbury'e inanıyorum.En iyi katkıyı vericektir Boston'a ;)
 
Bu gece Türkiye saatiyle saat 02:30'da Indıana'yı ağırlıyoruz ..

Bu arada Pruitt alkollü halde araç kullanırken yakalandı ama 5000 Dolar kefaletle serbest bırakılmış..
 
Marbury bence dersini aldı.Hocalarla takışmak onu basketboldan hep uzaklaştırdı ve bunu kendiside fark etti.Kontratını sattıktan sonra kendini kanıtlamasına yetecek bir dönem için min. kontrata imza atması tuhaf değil.

Kendisi şahsen severim.Patlama özelliği olan skorerliği yanında takımı besleme özelliğide olan bir oyuncu.Celtic'in yaşlı kadrosuna ilaç olacak bir oyuncu yeterki biraz ilgi gösterilsin ve rolü iyi anlatılsın.
 
Indıana karşında Ray Allen 30 sayı 6 ribaund 3 asist , Glen Davis 18 sayı 2 ribaund 2 asist , Paul Pierce 16 sayı 2 ribaund 2 asist , Powe 14 sayı 6 ribaund , Rondo 3 sayı 4 ribaund 17 asist ve Perkins de 6 sayı 11 ribaund 5 blok ile oynadılar
 
Marbury gerçekten Boston için kilit adamlardan biri olabilir. Eğer takımın düzeni içinde bir dişli olmayı kabullenirse ve rolünü benimserse Boston'a oldukça iyi işler yapacaktır. Hem bu sayede Rondo da dinlenebilecektir...
 
Boston-Detroit maçı yayınlanacakmı acaba? Bence yayınlanması lazım Detroit iyi durumda olmasa bile güzel geçmeye aday bir maç.. İnşallah kazanıcaz başarılar...
 

Üst