• Sitemiz şuan güncelleme aşamasındadır, karşılaşabileceğiniz teknik sorunlar için şimdiden özür dileriz.

Yakın Tarihimizi Sevdiren Adam

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Onur Yavuz
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Okuma süresi: 4:23
Puanları 0
Çözümler 0
@Onur Yavuz
Yakın Tarihimizi Sevdiren Adam

Aslında lise yıllarında da severdim İnkılap Tarihi´ni ama Turgut Özakman´la ayrı bir sevdim. Kimdi tarih dersini sevmeyen birçok kişiye bile yakın tarihini sevdiren Özakman?

1 Eylül 1930 tarihinde Ankara'da dünyaya geldi. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Bir süre avukatlık yaptı. Köln Üniversitesi Tiyatro Bilimi Enstitüsü'ne devam ettikten sonra Devlet Tiyatrosu'na dramaturg olarak girdi. TRT'de Merkez Program Daire Başkanlığı, Genel Müdür Yardımcılığı, Devlet Tiyatrolarında Genel Müdür Başyardımcılığı ve 1983 - 1987 yılları arasında Genel Müdürlük yaptı. 1988-1994 arasında Radyo-Televizyon Yüksek Kurulu'nda üyelik ve Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 28 Eylül 1998'de, 'üstün hizmetleri dolayısıyla' Anadolu Üniversitesi'nce 'fahri doktor' unvanı verilen Özakman, sayısız esere imza attı. Nisan 2002'de Eskişehir Belediye Başkanlığı, açtığı ikinci tiyatroya 'Turgut Özakman Sahnesi' adını verdi. 2006 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Özakman'a Üstün Hizmet Ödülü verdi.

Kitapları
· Diriliş, (Roman),2008
· Şu Çılgın Türkler, (Roman), 2005
· Korkma İnsancık Korkma, 1999
· Vahidettin, M. Kemal ve Milli Mücadele Yalanlar
· Romantika
· Toplu Oyunları 1 - Ah Şu Gençler, Töre, Ocak
· Dr. Rıza Nur Dosyası
· 19 Mayıs 1999 Atatürk Yeniden Samsun'da -1
· Vahidettin, M. Kemal ve Milli Mücadele (Ciltli)
· Oyun ve Senaryo Yazma Tekniği
· 1881-1938 Atatürk, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Kronolojisi
· Toplu Oyunları

10.08.2008 tarihli Vatan Gazetesindeki Röportajından seçmeler...

?Cumhuriyet evde başlar?
Türkiye?nin içinde bulunduğu durumdan, şu günlerde hiç de hoşnut olmayan Özakman, tüm olanların ana nedeninin ?eğitimsizlik? olduğunu vurguluyor. Tarih bilmemek, Batı?ya bağımlı hale gelmek, Atatürk yolundan sapmak... Bunlar Özakman?a göre karşımıza çıkan olumsuzlukların nedenlerinden birkaçı

Demokrasi nasıl olmalı?
Demokasi şiddetle hukuk devleti olmaktan, gerçekten laik olmaktan, insanın birey olmasından, toplumsallaşmış olmasından geçer. Cumhuriyet evden başlar. ?Evlerimiz Cumhuriyet mi, değil mi?, bir de ona bakmak lazım.

Türkiye?nin sorunu nedir?
Asıl sorun şu anda yaşananlar değil... Asıl sorun biz sahiden hukuk devleti miyiz, laik miyiz, cumhuriyet miyiz, bağımsız mıyız, sosyal devlet miyiz. Onları bir tartışmamız lazım. 1922?de Türkiye emperyalizmi, yardakçıları, işbirlikçileri, hizmetkârları yendi. Önünde iki yol ağzı vardı. Biri ?İstanbul?a gidip ülkeyi kurtardık, orduyla birlikte size dönüyoruz?du. Bir yol da yeni bir devlet kurup yürümekti. İkinci ve doğru yol seçildi. Yeniden kurban olmamak, onursuz kalmamak için bir şeyler yapılması gerekiyordu. Bir uygarlık projesidir bu. Akla özgürlüğünü vermek.

Ama şimdi durum pek de öyle değil?
Atatürk?ten sonraki liderlerin tümü, benim gözlemim bu, kendilerini Atatürk?ten daha akıllı, daha bilgili sandılar. Bunlar Atatürk yolundan ayrıldılar ve işte bakın bugünkü durumdayız. Atatürk gece düşünüyor, sabahleyin uyguluyor diye bir şey yok. Atatürk?ü diğer tüm arkadaşlarından ayıran, mütemadiyen okuması, dersine çalışması. Hiç kimse onun gibi çalışmadığı için onun dediği oluyor. Bunun adı bilginin diktatörlüğüdür. Bilenin dediği olur.

Batı şu anda nerede duruyor?
Batı deyince Lloyd George?u, Bush?u düşünmek gerek. Emperyalist bir yanı var. Batı, bütün dünyanın sömürebileceği alan olmasını, karşısında düşünce duvarlarının olmamasını istiyor. Dünyanın geleceği için bazı kararlar almışlar, onu uygulamaya çalışıyorlar. Yaşamak için bizi feda etmek, onun sisteminin kaçınılmaz gereği. Bize düşen de kendimizi korumak olur. Hakkımızı savunmayı bilirsek mesele yok. Bu yine bizi yönetenlerin tarihimizi bilmemesine dayanıyor. ... Cahilliğin sefasını sürüyoruz.

İngiliz The Economist dergisinin ?Kemalist gömlek Türkiye?ye ağır geldi? diye bir manşeti vardı.
Onlar böyle söylemek istiyor. Yeni dünya planında milli duruş sahibi bir ülkeye mutlaka tavır almak zorundalar. Başka şansları yok. Tam bağımsızlık diye bir düşüncenin sahibi ülke, bunun için savaş verilmiş. Bu iktidar bu hafta sonunda Bolu?ya gitse, dürüst tarih kitaplarını açıp çalışsalar, ?Vay canına deseler?, Ankara?ya dönseler ve Atatürk yolunun gereklerini yapmaya karar vererek yürümeye başlasalar... Hangilerini geri alacaklar acaba. Bunu hesaplamadan siz parmağınızı verirseniz, bedeninizi kurtaramıyorsunuz.

Bugüne kadar iki konferansına katıldım Turgut Özakman´ın. Birisi Afyon´da diğeri Ankara´da. Ben bir yazarımızın, aydınımızın bu kadar içten alkışlandığına çok az tanık oldum. İletimi de Özakman´ın bir konferans sırasında söylediği sözle bitireyim.

?Tarih ırmağı asla tersten akıtılamaz, ancak kirletilebilir. Biz şimdi bunu yapıyoruz...?

İlber Ortaylı beraber sağlıklı bir şekilde tarih öğrenmek isteyenler için mükemmel bir insan.Bende elimden geldiğince onun yazılarını veya ropörtajlarını okumaya çalışıyorum.Umarım yakın zamanda daha da çok eser meydana getirir...

Onur Yavuz' Alıntı:
?Tarih ırmağı asla tersten akıtılamaz, ancak kirletilebilir. Biz şimdi bunu yapıyoruz...?
.(NOKTA)

Turgut Özakman 'ı diğerlerinden ayıran en önemli özelliklerden biri belki de Tarihimizi anlatırken; ucuz kahramanlık hikayelerine, hamasete ve en önemlisi şövenizme dayanmadan kalem şovalyeliği yapması..

Kendi anlatımına göre kitaplarını yazmadan evvel, gençlik yıllarından bu yana söz konusu olaylarla ilgili kafa yoruyor, okuyor, araştırıyor ve geziyor.. Yani kısacası emek sarfediyor.. Aslında bu bile başlı başına O 'nun okunmaya değer olduğunu küçük bir ispatı bizlere..

Tarihsever arkadaşlar özelinde, tüm kitapsever dostların Özakman 'ın akıcı ve sade anlatımının etkisinde kalacağından eminim..

Kitaplarını okurken; Türk Ulusu 'nun ateşten geçerek, kan içinde, bir daha uyumamak, benliğini unutmamak, kandırılmamak, sömürülmemek, ezilmemek, ölmemek üzere çığlık çığlığa dirilişini ezberleyecek bellekleriniz..

Keyifli okumalar..

Kerem

Eren Aydın' Alıntı:
İlber Ortaylı beraber sağlıklı bir şekilde tarih öğrenmek isteyenler için mükemmel bir insan.Bende elimden geldiğince onun yazılarını veya ropörtajlarını okumaya çalışıyorum.Umarım yakın zamanda daha da çok eser meydana getirir...

İlber Ortaylı ile ilgili görüşlerine fazlası ile katılıyorum.
Ayrıca İlber Ortaylı'nın tüm kitap ve röportajlarını bitirdin mi? :P

Alperen Kaplan' Alıntı:
[quote="Eren Aydın":2b406368]İlber Ortaylı beraber sağlıklı bir şekilde tarih öğrenmek isteyenler için mükemmel bir insan.Bende elimden geldiğince onun yazılarını veya ropörtajlarını okumaya çalışıyorum.Umarım yakın zamanda daha da çok eser meydana getirir...

Ayrıca İlber Ortaylı'nın tüm kitap ve röportajlarını bitirdin mi? :P[/quote:2b406368]
İlber Ortaylı'nın tüm konuştuklarını okumak diye birşey olamaz :) Çünkü adamdan bilgi ışıması var sürekli her ağzını açtığında bilgisiyle etrafı aydınlanıyor.Ama kitaplarının hepsini bitirdim ayrıca skytürk de trt de kanaltürkte programı olunca kaçırmıyorum.Sırf tarih üzerine konuşmuyor her olaydan konuşuyor ve kesinlikle sıkmıyor.Keşke Özakman, Ortaylı ve Murat Bardakçı tipi bir çok insan olsa...

Ayrıca İlber Ortaylı'nın tüm kitap ve röportajlarını bitirdin mi? :P

İlber Ortaylı'nın tüm konuştuklarını okumak diye birşey olamaz :) Çünkü adamdan bilgi ışıması var sürekli her ağzını açtığında bilgisiyle etrafı aydınlanıyor.Ama kitaplarının hepsini bitirdim ayrıca skytürk de trt de kanaltürkte programı olunca kaçırmıyorum.Sırf tarih üzerine konuşmuyor her olaydan konuşuyor ve kesinlikle sıkmıyor.Keşke Özakman, Ortaylı ve Murat Bardakçı tipi bir çok insan olsa...

Oooooooo,maşallah!
O kadar okuyan adam tarih konusunda alim olur be(günümüz için,gem de büyük bir alim olur)!

Ayrıca İLber Ortaylı her çarşamba Ntv'de tarih dersleri veriyor,istifade etmek istersin heralde. :)

6 7 eylül olaylarını bile savunduğuna sahit olduğum resmi tarihin şovenist mızıkacılarından.üç tarafı denizlerle dört tarafı düşmanlarla çevrili ülkeye türkiye denir yalanını halkın ezberlemesine vesil olan gereksiz bir adam.ayrıca demokrasi düşmanı..

babasını da sevmezdim...?

Kimden bahsediyoruz?

Yani iki tarihçi hakkında da böyle şeyleri söyleyemeyiz ama...

Şu Çılgın Türkleri yeni okudum ve bugüne kadar neden okumadım diye kendime çok kızdım.. Muhteşem bir kitap tüylerim diken diken okudum 688 sayfasını.. Onur Abiminde dediği gibi bu kitabı okuyun okutun. Kardeşimede mutlaka okuması gerektiğini söyledim oda şimdi okuyor.. En kıza zamanda Diriliş'ide okuyacağım..

İlber Ortaylı'nın yeri benim için ayrıdır.Tarihimizi bizlere daha çok sevdirmiştir.Reşad Ekrem Koçu adlı bir yazar daha var.O biraz daha eski.Ama oda İlber Ortaylı gibi bir insandı.Onuda tavsiye ederim hepinize.

Toplumlar yaşama tutunabilmek ve yaşamlarını anlamlandırabilmek için yaşamlarını bütünüyle açıklayan bir paradigmaya ihtiyaç duyarlar.

Askerinin başına çuval geçirilen,hükumetleri Abd karşısında süt dökmüş kediye dönen ve yıllardır Ab kapısında boynu bükük bekletilen bir toplumun bir şeylere bağlanmaya,önemsenmeye ve kendisini ifade edecek bütünlüklü bir düşünce sistemine ihtiyacı eskisinden daha fazladır.
Bu anlamda "Çılgın Türkler" e verilen anlamı ayrı bir konuda değerlendirmek gerekir.

Turgut Özakman değerli bir insandır.Kurtuluş Savaşı,Çanakkale Destanı gibi büyük mücadeleleri "bulutlardan ateş ediliyordu,gökten bir gürültüyle ışık hüzmesi olustu" gibi basit mistik ifadelere indirgemeye çalışan tarikatçı kesim tarafındanda sevilmeyen biridir.
Aynı şekilde Ecevit'in son döneminde söylediği ya da Can Dündar ın Mustafa belgeselinde ima ettiği gibi Osmanlı Padişahı tarafındanda milli mücadele için görevlendirilmemiştir Atatürk.
Turgut Özakmanı diğerlerinden ayıran en önemli noktada bu gercekleri söyleyebilmesidir.

Amma velakin "tam bağımsızlık" dediğimiz şeyin anlamı biraz daha farklıdır.Ekonomik modeli kapitalizme dayandırılan bir ülkenin "tam bağımsız"olmasına imkan yoktur.

Evren Abi,

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün bu noktada görev almadığı kesindir,kimse görev aldığını da iddia etmiyor. Mesele farklı,herkesin iddiası padişahın da bu mücadeleyi desteklediği ve bu mücadeleye büyük yardımlar yaptığı yönünde ve bu doğru bir iddia kesinlikle. Bunu ters olarak yazan,padişahın neredeyse bu meseleyi baltalamaya çalıştığını belirten Özakman'ın kendisini sorgulaması gerekli diye düşünüyorum.

Hayata atılınca anlarsınız Alperen..

Şirketlerde bir iyi, bir kötü ortak vardır. Kötü ortak müşteriyi arayıp sert bir şekilde borcunu ödemesini ister. Borçlu borcunu ödediği zaman devreye iyi ortak girer ve müşterinin yanında ortağına; "Yahu Ahmet Bey borcuna sadıktır, onu niye sık boğaz ettiniz ki der..."

Benzer durumu o döneme de uyarlamaya çalışan isimler var. Damat Ferit´in işgalci devletlerle işbirliği yaptığı ama padişahın gizlice milli mücadeleye destek verdiği söylenir. Tabii inanmak istersen...

Benden sana ya da senin gibi düşünenlere bir soru; Madem Vahdettin milli mücadeleye destek verdi, neden İngiliz donanmasına ait bir gemi ile ülkeyi terk etti?

Onur Yavuz' Alıntı:
Benden sana ya da senin gibi düşünenlere bir soru; Madem Vahdettin milli mücadeleye destek verdi, neden İngiliz donanmasına ait bir gemi ile ülkeyi terk etti?
Çünkü yapılan her devrimde bir önceki padişah yada kral öldürülür.Vahdettin'de bundan korktuğu için gitmiştir.Gitmesi elbette iyi bir şey değildi.Kalsaydı idam edilmezdide sürgün edilirdi her türlü aynı şeydir bu.

Alperen Kaplan' Alıntı:
Evren Abi,

. Bunu ters olarak yazan,padişahın neredeyse bu meseleyi baltalamaya çalıştığını belirten Özakman'ın kendisini sorgulaması gerekli diye düşünüyorum.

Sevgili Alperen

Son padişah İngilizlerle işbirliği yapmış,Kurtuluş Savaş'ına karşı çıkmış ve bu savaşın öncülerinide idama mahkum etmiştir.
Ve en nihayetinde de bir İngiliz zırhlısına binerek memleketinden kaçmıştır.

Bu tarihsel bir gercektir.

Bunu Can Dündar yaptıgı filmle yumuşatmaya çalışsada ya da bazı tv programlarında ısrarla hiç bir Osmanlı padişahı hain değildir sadece siyasi konjonktore göre davranmıslardır iması verilsede gercek budur ne yazıkki.

Benim burada asıl vurgulamak istediğimTurgut Özakman ve diğer bazı kemalist arkadasların ısrarla vurguladıgı "tam bagımsızlık" kavramındaki eksikliktir.
Bence asıl tartısılması gereken konuda budur.

Mehmet Yıldırım' Alıntı:
Çünkü yapılan her devrimde bir önceki padişah yada kral öldürülür.Vahdettin'de bundan korktuğu için gitmiştir.Gitmesi elbette iyi bir şey değildi.Kalsaydı idam edilmezdide sürgün edilirdi her türlü aynı şeydir bu.
O zaman bir ölçüde Mustafa Kemal ve ve silah arkadaşları nankör! Mücadeleye destek veren padişaha kötü muamele yapılacaktı.

Mehmet bir de şu yönden ele al konuyu; Seni yok etmek isteyen bir ülkenin askeri gücüne sığınıp ülkeyi terk etmek mi onurlu bir davranış, yoksa ülkende son ana kadar bekleyip sürgüne -gönderileceğinin de garantisi yok- gönderilmek mi? Kabullenmesi zor ama gerçekler kulağa hoş gelmiyor...

Evren, aslına bakarsan tartışılacak pek bir şey yok bana göre. Osmanlı İmparatorluğu 1881´de imzaladığı Düyun-u Umumiye ile Türkiye Cumhuriyeti ise 1950´de aldığı Marshall yardımı ile bağımsızlığını kaybetti. Ekonomik bağımsızlığı olmayan bir ülkenin siyasi bağımsızlığından söz etmek mümkün müdür?

Bu noktada sizlere bir tavsiyem olacak:

Sol görüşlü olmasına karşın hakkaniyetli bir yazar olan Sn. Murat Bardakçı'nın "ŞAHBABA" adlı belgelerle zenginleştirilmiş eserini okuyunuz lütfen. O eseri okuduktan sonra da bu meseleye dair güzel bir tartışma yapalım burada, değerli Onur Abi ve Evren Abi;saygı ve sevgilerle... :)

Alperen Kaplan' Alıntı:
Bu noktada sizlere bir tavsiyem olacak:

Sol görüşlü olmasına karşın hakkaniyetli bir yazar olan Sn. Murat Bardakçı'nın "ŞAHBABA" adlı belgelerle zenginleştirilmiş eserini okuyunuz lütfen. O eseri okuduktan sonra da bu meseleye dair güzel bir tartışma yapalım burada, değerli Onur Abi ve Evren Abi;saygı ve sevgilerle... :)
Ben bu yazının altına imzamı atarım....

Geri