2024/2025 Sezonu Kadro Yapılanması ve Transferler

Kendi sahamızda 87 sayı yedik. Eksiklerimiz takım savunmasını aşağı çeken Efinayi, Sadık ve Buğrahan.. Durumun vehametini böyle anlatayım size.

Fark 19-20' den ilk defa 7'ye düşmüş sen Cummings ile el üstü 3'lük deniyorsun, hadi hava yakalandı olsun diyelim, dönen topta bedavadan teknik faul alıp kendini attırmak nedir Yakup hoca? Ama bunu eleştiri için yazmıyorum çünkü aylardır yaptığın en güzel hareket bu. Yakışmıyorsun, hiç bir umut vermiyorsun. Kenarda durman ile durmamam arasında fark yok maalesef.
Ama sorun sende değil her sene daha maçlar başlamadan sezonu kapatan azciyet içindeki bu kulüpte. Futbol sevmeyen benim gibiler için tam bir ömür törpüsü sevgili Galatasarayım bir kaç günlük mutluluk karşılığı kaç yıl daha ızdırap çektireceksin acaba

Fark 19-20' den ilk defa 7'ye düşmüş sen Cummings ile el üstü 3'lük deniyorsun, hadi hava yakalandı olsun diyelim, dönen topta bedavadan teknik faul alıp kendini attırmak nedir Yakup hoca? Ama bunu eleştiri için yazmıyorum çünkü aylardır yaptığın en güzel hareket bu. Yakışmıyorsun, hiç bir umut vermiyorsun. Kenarda durman ile durmamam arasında fark yok maalesef.
Ama sorun sende değil her sene daha maçlar başlamadan sezonu kapatan azciyet içindeki bu kulüpte. Futbol sevmeyen benim gibiler için tam bir ömür törpüsü sevgili Galatasarayım bir kaç günlük mutluluk karşılığı kaç yıl daha ızdırap çektireceksin acaba
Bir diğer pozisyonda Göksenin'in hücum faulü ve çizgiye bastığı pozisyon.

Kendini scout sanan boşbeleş felaket tellallarının laflarına sakın bakmayın kendi hayatlarındaki ezilmişliği buraya yansıtıyorlar sadece. Böylelerinin lafıyla hareket etmeyin herkes maçı açıp izleyebiliyor link orda mutlaka izleyin. Gizemli birşeymiş yapıyormuş gibi kendini satanlar çok komik oluyor hoca da ekibi de herkes bu maçı açıp izliyor gözlemlerini not alıyor. Farklı birşey yok. Oyuncu gayet temaslı ve istekli bir oyuncu. Ben de böyle beklemiyordum. Kolay kolay alan vermiyor. Kimi pozisyonlarda da boy avantajını kullanmak istiyor daha çabuk oyuncular tarafından geçilebiliyor normal bir durum ama böyle bir iki pozisyon gördüm sadece. Çoğu pozisyonda ayak çabukluğunu ve uzun kollarını kullanarak geçit vermiyor. Savunma konusunda Sadıkla kıyaslanmayacak bir oyuncu. Hücumda da sırtı dönük oyunu sağlam ve orta mesafesi de dış atışları kadar etkili. Epey beğendim katkısı olacaktır. Koça güveniyoruz.

Vay vay analiz şelalesi :)

Cummings 'i hiç beğenmedim. Şutör desen değil, hızlı patlayıcı desen değil, 2 ye 3 e 1 hatta 4 e 2 hızlı hücumların hiç birinde pası düşünmedi. Oyun kuruculuk meziyeti de vasat altı. Yakup hoca başka fırsatlara baksaymış keşke. Bana pek mantıklı bir fırsat gibi gelmedi Cummings bey.

Son düzenleme:
Cummings 'i hiç beğenmedim. Şutör desen değil, hızlı patlayıcı desen değil, 2 ye 3 e 1 hatta 4 e 2 hızlı hücumların hiç birinde pası düşünmedi. Oyun kuruculuk meziyeti de vasat altı. Yakup hoca başka fırsatlara başkaymış keşke. Bana pek mantıklı bir fırsat gibi gelmedi Cummings bey.

Manisa aynı paraya saben lee aldı fırsat anlayışını özetlemiş olayım

4'e yüzde yüz takviye gelir Aralık gibi en geç diyordum, tümüyle hissiyattı ama Aralık ayına kalmaz gibi. Bentil tarzı ne vereceği belli, fırsat transferleri olursa gideriz gibime geliyor. Tasarruf için blumbergs cummings aldığımız yerde para illa vardır.

Sırasıyla Yakup hoca, Blumbergs, Cummings, Delgado ile yollar ayrılmalı. Hem de acil olarak ayrılmalı.

Her yıl küme düşmemeye oynuyoruz, amatör denilen branşların çoğunda maalesef bu haldeyiz ve çok gerideyiz.

Zamanında Melo Blackshear çok para istedi o dönem karşılanamadı denildi ama onlar gittikten sonra daha çok para harcayıp hiçbir şey yapamadık. Nba ve Euroleague haricinde sırf biraz daha fazla para için Çin Japonya Rusya'ya gidecek oyuncuları takımda tutma şansımız varken tutmalıyız çünkü biz bir şekilde iyi oyuncuları bulup bir türlü takıma kazandıramıyoruz. İyi oyuncu bulunca bırakmamak için imkanları fazlasıyla zorlamak gerekiyor.

Cummings 'i hiç beğenmedim. Şutör desen değil, hızlı patlayıcı desen değil, 2 ye 3 e 1 hatta 4 e 2 hızlı hücumların hiç birinde pası düşünmedi. Oyun kuruculuk meziyeti de vasat altı. Yakup hoca başka fırsatlara başkaymış keşke. Bana pek mantıklı bir fırsat gibi gelmedi Cummings bey.
isminin bilinirliğine ve istatistiklerine bakarak oyuncu alıyorlar sanırım. Cummings çok iyi oyuncuydu bir zamanlar ama son durumu pek eskisi gibi görünmüyor.

Öncelikle Blumbergs, Cummings dışında çıkılabilir bir kontratımız yok diye biliyorum. Tahminimce Ocak olmadan önce Blumbergs akabinde de Cummings yollanır gibi duruyor.

Hoca değişikliği konusuyla başlayayım. Bana şu aşamada doğru gelmiyor. Tabi ki alternatif fikirler de olabilir. Lakin geçen yıl Daçka'da potansiyel peşinde olan bir hocanın, GS'de olmuş emekliliğine bir şey kalmamış adamlardan bir takım kurması bana garip geliyor. Blumbergs'in de "alın potansiyel" fikriyle öne sürülmesi tabi. Son 3 yıldır denenen ama bir türlü sonuç vermeyen bir şeyde tüm hocaların ısrar ediyor olması da garip. Her neyse;

2 ay önce kadar sezonu açtığımızda hoca beni ve Twitter'daki basketbol üzerine yazan çizen birkaç kişiyi Florya'ya davet etti ve 2-3 saat kadar basketbol ve takım üzerine sohbet ettik. Genel manada o zaman da takıma dair fikirlerimi burda yazdığım için hocaya da bu konudan bahsettim, fikir ayrılıklarımız olmasına herkesin düşüncesine önem verip dinlemesi ve bunları yorumlaması açıkçası beni mutlu etti. Güzel bir sohbetti.

Genel manada takımda beni yanıltan bir durum olmadı. Açıkçası şu andaki takımın durgunluğunun temel nedeni Otis'in sezona iyi girememesi, henüz sakatlıktan yeni çıkması gibi bir durum mevcut. O yüzden bazı şeyler tam olarak işlemiyor. Çok iyi bir takım olduğumuzu düşünmüyorum ama bu kadar kötü durumda da olmamalıyız bence. 2. yarıda nerdeyse potaya gidemedik ki ben basketbolda genel manada böyle bir şey pek görmedim. Buğrahan'ın eklenmesi de pek bir şey değiştirmez bu noktada ki kendisi de zaten genellikle dripling üstü şut atmaktan başka bir şey yapmıyor pek.

Cummings alınırken söylediğim şey şuydu, bireysel bağlamda ucuz diye tercih edilmesini anlarım ancak Efinayi ve Otis gibi iki tane undersize guard aldıktan sonra, gelmesini doğru bulmadım ki şu anda Efinayi'den de hiç katkı alamıyoruz çünkü sahada rahat hareket edebileceği bir alan yok. Bunun sebebi de Otis, Palmer gibi oyuncuların sürekli topu elinde tutuyor olması ki Palmer de penetre konusunda çok vasat girdi sezona, evet Telekom maçında iyi oynadı ancak tamamen el üstü şutlarının ya da dripling üstü şutlarının girmesiyle alakalı.

Daçka takımına bakalım mesela, Cummings orada tamamlayıcı oyuncuydu. Wilbekin ve Clyburn'ün ortasında genellikle yardımcı oyuncu olarak oynadı. Biz yine ana role koyduk. Hata.

Blumbergs konusunda da söyledim. Değerlendirmeye bile gerek yok. Yerli pasaportu olsa 10 dakika havlu tutacak kapasitede bir oyuncu. Acil olarak çıkılması gerek ki ben 1 ay içinde çıkılacağını düşünüyorum kontratından. Delgado bugün kaşla göz arasında 10 sayı 10 ribaund yaptı belki ama maçı izleyen herkes bu istatistiklerin şişirme istatistiklerden farkının olmadığını görür. Parmak hassasiyeti 0, savunması çok kötü. Alan kapatamıyor, ayakları ağır, sıçrayamıyor bile. Izundu ne zaman girse takım biraz daha hareketleniyor. Onun da tecrübe ve bitiricilik tarafında biraz sıkıntıları var ama bunlar göze alınarak alındı zaten. Ama kontratı sebebiyle Delgado tarafında bir şey olması pek mümkün görünmüyor bu noktada.

Seyirci tarafında yine gözle görülür bir kalabalık vardı ama bu gidişle sayı da zaman geçtikçe azalacak.

Ufak bir soruya da cevap vermiş olayım, genellikle iyi bir oyuncu BSL'ye geldiği zaman "Biz niye alamadık" deniyor, genelde menajerler kolay çıkabileceği takımları seçtiği için bu oyuncuları getiriyor buraya. Yoksa birinin gidip Saben Lee, Moses Wright ya da Oturu izlediğini sanmıyorum açıkçası. Bizde de hiçbir zaman scout ekibi olmadı. Eş dost, Ertuğrul Erdoğan zamanı çalışılan Draft Express zamanı dahi öyle ciddi manada oturulup oyuncu izlendiğini de sanmıyorum. Öncelikle bizim bu tarafa eğilmemiz gerek. Ya bu tarz menajerlerle iş birliği yapacağız ya da oyuncu izleme ekibimiz olacak. Yoksa böyle bu sene 10, seneye 15 galibiyetlerle gidilecek pek bir yer yok. Bugün Cummings kötü çıkar, yarın başkası iyi çıkar ama totalde gideceğin noktanın bir önceki seneden farklı olmadığını görmüş olursunuz.

Birinin beni sevmesi ya da sevmemesi çok büyük problem değil, umursamıyorum. Neticede inanmadığım bir şeyi yazmıyorum ya da birinden talimat alıp gelip burda yazmıyorum, kim olduğunu biliyoruz zaten ama troller ve tayfasına tekrar hatırlatmış olayım, bildiğiniz yanıldığınıza yetmiyor, benimle iddialaşmayı bir kere daha düşünün. bugün m3lo olursun, yarın d33 bost olursun, fark etmez yani :) Azcık geliştir kendini.

Son sözüm de yıllardır geçmemiş geleneksel kangrenimize olsun, takım maç kaybetmiş, eş dost sohbet muhabbet sırıtıyorsun aşağıda. Bir ara göz göze geldik, bir şey söylemeye gerçekten utandım ben artık. 30 yaşına geldim, hala aynı şeyleri sana söylemekten ben utanır oldum. Senin de utanacağın bir gün gelir umarım.

Furkan bey bilgilendirici ve güzel bir yazı yazmış, bu tür yazılar biz basketbolseverler için faydalı oluyor.

Benimde aklıma takılan bir kaç şey var onları yazacağım. Öncelikle Yakup koç geçtiğimiz yıl Darüşşafaka ile iyi olmayan bir yabancı oyuncu grubuyla beklentinin üzerinde iş yaptı. Ama bize geldiği andan beri o beklenen koçluk dokunuşunu hiç göremedik. Hadi geldiği zaman kendi kurmadığı bir kadroya geldi kendi transferlerini yapsın bir de öyle görelim dedik ama şu ana kadar ortaya çıkan sonuç oldukça kötü. Daha önceki bir yazımda da belirtmiştim, bize gelen her koç ve oyuncu bir kaç maç sonra sahada hissiz ciddiyetsiz aidiyetsiz bir yapıya bürünüyor. Bence bu durum yıllardır süregelen yönetimsel sıkıntılardan kaynaklı. Ben basketbol şubesini çok seven biri olarak o kadar kötümser bir ruh haline girdim ki takımın başına Pablo Laso ve Greg Popovich bile gelse onlarda iki hafta sonra aynı psikolojiye girecek ve bize hiçbir şey katamayacaklar gibime geliyor.

İkinci olarak Furkan beyin dediği gibi benim de hazırlık ve lig maçlarında dikkatimi çok çekti Delgado zıplamıyor bile. Her şeyi kötü yaparsın ama basketbolda zıplamamak nedir, curling mi oynuyorsun. Ayrıca 5 numaralar savunacak diğerleri atacak tezini savunan kişilerde öyle bir oyun olamayacağını umarım görüp anlamışlardır. Takımda 4 iyi savunma yapan 1 tane hiç savunma yapmayan kişiyi eskiden 4 savunma yapan takım arkadaşı tölere ediyordu ama günümüz basketbolu artık çok hızlandı ve takımlar çok çabuk çözüm üretebiliyorlar, o yüzden her oyuncu belli bir seviyede savunma ve hücum yapmak zorunda.

Cummings alındığı zaman Yakup koç röpörtajında biz çok daha farklı bir oyuncu bakıyorduk ama Cummings ismi önümüze gelince fırsat olarak görüp ona yöneldik demişti. Cummings kariyeri boyunca hiçbir zaman ne ana oyun kurucu ne de ana skorer oldu, hep yardımcı rollerdeydi. Elimizde Efianayi varken gereksiz bir transferdi. Bize oyun aklı ve oyun sıkıştığında oyunu okuyup topa ona göre yön veren ana bir oyun kurucu lazımdı ki hala lazım hatta eğer mümkünse bu oyuncunun undersize olmaması da lazım.

Son olarakta hazırlık maçlarından itibaren biz 2. devreleri ne hücum ne savunma anlamında hiç oynamıyoruz ki. Sanki ilk devre bitiyor ve oyuncular kontak kapatıyor ve ikinci devre sahaya Space Jam filmindeki gibi yetenekleri alınmış basketbolcular gibi çıkıyorlar yani sadece bedensel olarak varlar. O yüzden Tofaş maçı da beni şaşırtmadı. Furkan beyin dediği gibi sezon öncesinde ne görüp düşünüp söylendiyse maalesef ki hepsini ve daha fazlasını acı bir şekilde yaşıyoruz.

Bizim göndereceğimiz oyuncular gittikleri takımda şov yaparsa ne olacak ? Şu an problem oyuncu grubunun yeteneksizliği mi yoksa oyuncu grubuna plan çizemeyen koçun mu ? Baktığımızda; Palmer, Otis, Cummings, Efianayi için kötü oyuncular diyemiyorum. Gidecekleri takımda muhtemelen iyi işler yapacaklardır. Sanırım Radebaugh da böyle olmuştu ya da adını unuttuğum aynı kadrodan diğer eleman.

Ben parkeye baktığımda bir oyun planı göremiyorum. Furkan yazmış sanırım diğer başlıkta; tek yaptıkları sıra sıra şut atmak, penetre bile yok. Arkadaşlar bunun bir oyuncu kararı olduğunu pek sanmıyorum. Yani eğer böyleyse zaten hepten bavulu alıp gitmesi lazım koçun. Ha öbür türlü de; şayet bizim planımız böyleyse vah ki ne vah... Yol yakınken ve henüz kaybedilmiş bir şey yokken birileriyle yollar ayrılmalı.
Ha Telekom maçının ilk yarısına bakıyorum: Ne istediğini bilen, basketbolun her doğrusunu yapan ve meyvelerini alıp 20 farklara giden Galatasaray var. E biz şimdi bu oyuncu grubuna suç atabilir miyiz ? Ha koç bunu yapabiliyorsa o zaman niye devamındaki süreçte sürekli PLANSIZ bir oyunla herkese yeniliyoruz ?
Sözün özü: Henüz yolun başındayken cümle aleme ızdırap olmaya gerek yok. Somut adımlar atılıp fatura kime kesilmeliyse kesilmeli.

❌Yaz aylarında Hapoel Tel Aviv'e imza atan Ben Bentil'in koç Stefanos Dedas'ın planları arasında yer almadığı ve yakında serbest bırakılacağı iddia ediliyor.

❓29 yaşındaki oyuncu bir sakatlığı olmamasına karşın kendisine maç kadrolarında yer bulamıyor.

🌎 Oyuncu serbest kalınca yeni rotası Asya olmayacaksa mutlaka durumu değerlendirilmeli.

🟡🔴 Galatasaray'da Roberts Blumbergs'in yetersiz kalması ile birlikte bir süre sonra bu bölgeye bir takviye gelecebileceği kanaatindeyim. Sadık Emir Kabaca'nın şut tehdidini de göz önünde bulundurunda ona partner olarak bir daha 4.5 profilli bir oyuncu bana kalırsa fayda sağlayabilir. Bentil'in durumu takip edilmeli. Takımın 4 rotasyonundaki sorunlarını ciddi anlamda azaltabilir.
(Burak Alaca)