Dünya Atletizm Şampiyonası - Budapeşte 2023

Dünya Atletizm Şampiyonası cumartesi günü Budapeşte'de başladı. Her zaman en çok merak edilen 100m Erkekler yarışı Bolt dönemi kadar göz önünde olmasa da yine yi bir rakabete sahne oldu. 9.83 gibi iiyi bir dereceyle daha çok 200 metreci olarak bilinen ABD'li Noah LYLES altın madalyayı kazandı. Ciddi bir duble şansı da var. Geçen yıl Orego'da Dünya Şampiyonu olan vatandaşı KERLEY ise yarı finalde serisini 3. bitirerek doğrudan finale kalamadı ve ilk 2ye giremeyen en iyi 2 atletten biri de olmaayınca finale bile kalamadı. Keza yine favorilerden Güney Afrikalı Akani SIMBINE İSE yarı finalde hatalı çıkış yapınca yarışamadan diskalifiye olarak staddan ayrıldı. Finalin LYLES harici bir başka sürprizi ise Botswana'lı Letsile TEBOGO 9.88 ile fotofiniş ile ulusal rekorunu da kırıp tarihin ilk Afrikalı 100m erkeklerde kürsüye çıkmış ismi olmasıydı. Britanyalı HUGHES aynı dereceyle kürsünün 3. basamağına çıkarken Jamaikalı SEVILLE ise 2. ile aynı dereceyi yapıp kürsü dışında kaldı. Favorilerden ABD'li COLEMAN ve Afrikanın asıl umudu Kenyalı OMANYALA ise hayal kırıklığı yaşayıp sırasıyla 5. ve 7.oldu.

Şampiyona bu haftasonuna kadar sabah ve akşam seanslarıyla devam edecek.
 
Dün akşam şimdiye kadarki en güzel akşamdı. Özellikle 100m Kadınlar finalinin tadı damağımda kaldı. Aynı akşam yaklaşık 1 saat önce yapılan yarı finallerin de dramatik yükü ve rekabeti de finalin beklentisini yükseltip beklentileri de karşıladı. İlk seride madalya adayı olabilecek Britanyalı Daryll NEITA ilk 2lerin doğrudan finale çıktığı yarışta 4. oldu ve 3 serinin toplamında doğrudan vize alamayanlar arasında ilk 2ye giremeyip elendi. Aynı seride iyi start alıp yarışın yarısına kadar lider götüren Polonyalı SWOBODA ise 11.01 ile 3. olduktan sonra saniyenin binde 2si kadar farkla en iyi 2 isme giremese de bu fark eşit kabul edildi ve final yaptı. 2.seri ise en iyi isimlerin olduğu seriydi. Her şampiyonanın olimpiyatın favorilerinden Shericka JACKSON ile zirvedekileri her zaman zorlayan 2017'nin 100-200 gümüş madalya dublesi yapan Fildişi Sahilli Marie-Josee TA LOU 10.787 ile aynı dereceyi yapıp 1.liği paylaşarak ilk 2 sırayı almayı başardılar. Ancak onları çok zorlamayı başaran ABD'nin yeni umudu Sha'Carri RICHARDSON da 10.84 ile diğer serilerin 1.lerinden daha iyi derece yaparak ilk 2ye giremeyenlerin en iyisi ve genel toplamın da 3.sü olarak finale çıktı. Finale çıkana kadar 3.seriyi beklerken ki çocuksu heyecanı ve sempatisini de samimi bir şekilde yansıttı.

Final kadrosu beklentiyi yükselten bir kadroydu ve karşılığını da aldık. Yarışa Jamaikalılar iyi başlasa da en dış kulvar olan 9.kulvardan gelen Sha'Carri RICHARDSON mükemmel şekilde hızlanıp bunu son metrelere yansıtarak ilk Dünya Şampiyonluğunu kazanmayı başardı. Üstelik bunu son metrelerde Boltvari bir tavırla kazandım diye kollarını açacak kedar kendine güvenerek yaptı. Bu şekilde yarış temposundan çıkmasına rağmen 10.65 gibi müthiş bir dereceyle Şampiyona Rekoru da kırdı. Daha iyi anlamanız için yılların efsane ismi 36 yaşındaki Shelly-Ann FRASER-PRYCE'ın kariyerinin en iyi derecesi 10.60. Shericka JACKSON ise aynı derceyi 10.65i yapmıştı. Bu efsane Jamaika dominsayonunu da ancak böyle kusursuz bir yarış bitirebilirdi zaten. Shericka JACKSON 10.72, Shelly-Ann FRASER-PRYCE ise 10.77 ile 3.olarak kürsüye çıkabildi. Marie-Josee TA LOU ise çok zorlasa da büyük yarışlarda en çok elde ettiği sırayı yani 4.lüğü alarak kürsüye çok yakın olup yine ulaşamamış oldu.

110M Engelli Erkekler Finalinde son 2 Dünya Şampiyonu ABD'li Grant HOLLOWAY iyi de bir sezon geçirdiğini düşünürsek net favori olarak görünüyordu ve kazanmayı 12.96lık derecesiyle sezon rekorunu kırarak başardı. Hataya izin vermemiş oldu, hata diyorum çünkü son olimpiyat oyunlarında Jamaikalı PARCHMENT'e geçilmişti. PARCHMENT bu kez 2.liğe sevineceği kadar bir farkla 13.07 ile 2.olurken, onları takip eden Amerikalılardan Daniel ROBERTS 13.09 ile 3.olarak kürsüye çıkmayı başardı.

 

Üst