Galatasaray Alt Yapısı

Alt yapı maçlarını hiç izlemedim desem yeridir. Hayatta en sevmediğim şey de bilgisi olmadığı konu da fikri olan insanlardır. Fikir sahibi olabilmek için, merak ettiklerimi soruyorum buradan:

Kulübün resmi sitesi, neden alt yaş gruplarına tek sayfa dahi ayırmıyor? Taraftarının, takım kiminle maç yapmış, hangi oyuncu kaç sayı atmış bunları öğrenme hakkı neden engelleniyor? GS TV neden salonlardan görüntü taşımıyor, bilgi aktarmıyor?

Genç, Yıldız ve Küçük Kızlar yaş gruplarında neden Galatasaray hep geride?

Maça yetişemediği için hükmen yenik sayılan Küçük Kızlar takımı, genel gidişatıyla da neden bu kadar kötü?

Genç Kızlar neden esas rakiplerine karşı oynarken hep farklı mağlubiyetler aldılar?

Yetkililer, bir maçta istatistik tutmayı, bir diğer maçta o istatistik kağıdını unutmayı nasıl başarabiliyorlar?

Genç ve Yıldız Kız Milli Takımları'nda neden tek bir Galatasaray oyuncusu yok?

Tekrar soruyorum; Galatasaray alt yapısı çocuk parkı mı?

Galatasaray alt yapısından milli takım kalibresinde oyuncu nasıl çıkmaz, maça yetişememe, istatistik kağıtlarını kaybetme gibi fahiş hatalar nasıl olur benim aklım almıyor. Bugüne kadar alt yapıyla ilgili nasıl bir program izlendi ki, ilerisi için bu kadar karanlık bir tablo var karşımızda?

Bir taraftar olarak yukarıdaki soru(n)ların nasıl düzeleceği hakkında bir bilgim yok ama bir Galatasaraylı olarak söylemeye hakkım olan bir şey var. Biz hiçbir oyuncumuza toz kondurmayız ama alt yapıdan geleni de kardeşimizden ayırmayız. Spor kariyerine 1-0 önde başlar taraftar desteği ile. Taraftarın benimseyeceği, atacağı sayılardan gurur duyacağı, Galatasaraylılığı merkezinde öğrenmiş öz evlatlarına ihtiyacı var bu takımın. Galatasaray'ın sadece bir tüketim takımı olmasına, ilk başta taraftarı izin vermez. Dışarıdan parayla al, tutmazsa kısa vadede, tutarsa uzun vadede kazançsız gönder mantığı ile hiçbir müessese de başarılı olamaz zaten.

Bir açıklama yapalım, ben neden Galatasaray, Fenerbahçe'ye farklı kaybediyor, neden sıralamalarda Fenerbahçe'nin gerisinde diye sormadım yukarıdaki soruları. Neden bu alt yapıdan oyuncu yetişmiyor diye soruyorum. Yasemen Saylar'dan sonra bir tane oyuncu veremediyse ne kendi a takımına ne de milli takıma son 5 yıldır, Galatasaray alt yapısı neyle meşguldü ciddi bir şekilde merak ediyorum. Merak ettiğim bir diğer konu da Murat Tümer'in, Ceyhun Yıldızoğlu'nun, Müge Erdem'in, Hakan Acer'in, Halil Demirbilek'in olduğu yerde, kaldı ki bu yerin adı Galatasaray'ken, nasıl böyle trajikomik hatalar olabiliyor. İsimleri bir kez daha sayacağım Murat Tümer, Ceyhun Yıldızoğlu, Müge Erdem, Hakan Acer ve Halil Demirbilek. Bu isimlerin alt yapı konusunda, genç oyuncuların gelişimi konusunda, Türk basketbolu adına yaptıklarını bilen bilir, bir kez daha yazmaya gerek yok. Alt yapı için ortada 'Dream Team' tadında yöneticiler ve antrenörler varken, şimdiki durumun verdiği acı bir kat daha artıyor. Adana ve Mersin'den bir basketbol nesli yetiştiren hocalar, Galatasaray alt yapısını var eden yöneticiler, alt yapıdan oyuncu isteyen taraftarlar, İstanbul'daki potansiyel ve Galatasaray isminin gücü varken ve kaldı ki Ceyhun Hoca 5 sene içinde Türkiye'nin en iyi alt yapısı Galatasaray'da olacak sözü vermişken biz de daha fazlasını istiyoruz. Derbi galibiyetleri, alt yapı şampiyonlukları değil, oyuncu istiyoruz. Bu takımların doğru düzgün yönetilmesini istiyoruz. Biraz ciddiyet ve düzen istiyoruz alt yapıya.

Burası çocuk parkı mı derken, sözümüz alt yapılarda oynayan genç kardeşlerimize değil yanlış anlaşılmasın. Takımlarımıza Mayıs ayında başlayacak turnuvalarda başarılar. Onlar çalışsın, çalışsın, çalışsın, üstlerindeki formanın kıymetini ve değerini öğrensin, önce insan sonra oyuncu olarak o formaya layık olsunlar. Günü geldiğinde zaten sonra taraftarın baş tacı olacaklardır.
 
bir örnek vereyim Aras. ntvmsnbc bir kaç kez şöyle haber yaptı: "Fenerbahçe'nin küçük kızlarından tarihi fark: FB: 117, x takımı: 35." Oysa aynı takımı, bizim küçük takım örneğin 120 sayı farkla yenmiş. Ben altına yorum yazdım. "İstanbul liginde takımlar arasında ciddi fark var, Fenerbahçe'nin 100 sayı fark attığı takıma Galatasaray 120 sayı fark attı" diye. Fenerbahçe anında siteye koyuyor, tv'sinde altyazı geçiyor altyapı maçlarını. Bizde ise ancak bir Fenerbahçe galibiyeti olursa siteye ya da tv'ye haber oluyor. Gerek voleybolda gerekse basketbolda başka kulüplerin sitelerinden takip ediyoruz maç sonuçlarını. Takım kadroları ise tam anlamıyla muamma. Fenerbahçe Acıbadem Ankaragücü maçına geldiğinde bütün FB'nin Ankara voleybol altyapı takımları salondaydı. Ben şu ana kadar bizim Ankara'daki maçımıza herhangi bir voleybol altyapı takımımızın geldiğini görmedim. Bakış açısının değişmesi gerek. Liseden doğan bir kulübün daha özenli olması lazım.
 
Bir-iki tane ufak düzeltme yapmak gerekecek, bunu belirteyim. Akşama doğru hem ekleyeceklerim hem düzelteceklerim olacak.
 
Yazı üzerine bana ulaşan alt yapıda görevli Barış Hoca, sağ olsun sorulara cevap verdi. İstatistik kağıdı kaybolmamış öyle bir şey yokmuş onu düzeltelim öncelikle. Ufak bir karışıklık ve panik sonucu öyle yansımış sadece. Durumun benim yazdığım kadar karamsar olmadığını da söyledi hocamız. Küçük Kızlar'da diğer takımlara göre daha küçük yaşlardaki oyuncularla mücadele ettiğimizden dolayı geride kaldığımızı öğrendik.

Alt yapıdan umutlu oldukları, a takıma vereceklerine inandığı oyuncuların fazlalılığından bahsetti. Düzenin yeni oturtulduğundan, gerektiğinde oyuncuların önünü açmak için her türlü kararı alabileceklerini söyleyen Barış Hoca bir nebze olsa da rahatlattı beni ama garantici bir yapım var benim. A Takım seviyesinde kupayı, alt yapıdan da oyuncuyu görmeden tam manasıyla ikna olmam :) Şaka bir yana teşekkür ediyorum hocamıza, böyle hemen bir dönüş yapması ve son yıllarda neler yaptıklarını anlatmaktan çekinmemesi dolayısıyla. Alt yapının söyleyecek sözü varmış, burası en azından çocuk parkı değilmiş onu öğrendik. Fakat hakikat; daha fazlasını istiyoruz...
 
Uzun zamandır burada altyapıyla ilgili bir haber ve yorum görmüyorduk. Hatta bir ay önce bu konuda @Aras'a alt yapıyla ilgili bilgisi varsa bizimle paylaşmasını istemiştim. Kendiside çok fazla takip edemediğini ve bu konuda fazla bilgi sahibi olmadığını söylemişti.
Şimdi bu konuların gündeme gelmesi çok güzel oldu altyapımız çok önemli
 
Altyapı her branşta kanayan bir yaradır. Önem veriyoruz lafları arasında alsında hiç önem verilmediğini gayet iyi biliyoruz. Her gelen yönetim, teknik kadro klasik ifadelerle önem verdiğini söyler ama sadece laftadır bu. Günlük başarıya endeksli kafalar değişmedikçe bu konuda da değişim olacağını sanmıyorum.

Yukarıdaki konulara söylenecek çok fazla birşey yok. Çok eksikler olduğu bir gerçek her kategoride. Bu noktalar haricinde birde malzeme sıkıntıları var bildiğim. Fenerbahçe altyapısında bu konuda da biddi zenginlik varken bizim çocuklar maçlara çıkacak formaları zor buluyor desek yeridir. Kulüp fesh ettiği futbolculara ve menejerlerine milyon euroları vermeye devam etsin altyapı kan ağlarken. Nasıl olsa çiftlik, bir hesap soran yok !

Saygılar.
 
Dün Fenerbahçe Yıldız Takımı'yla bizim kızların maçı vardı, 5 farktan yüksek farkla kazansak İstanbul Şampiyonu olacaktık. Bir ara 33-32'ye getirdiğimiz skor sonra, 60-39'a fırladı ve 71-44 ile de mağlup olduk.

Ayrıca Küçük Kızlar'da Galatasaray bir alt gruba düştü, bu sezonki kötü performansıyla.
 
Ve tabii Hürriyet'te kocaman şöyle bir manşet atıldı " Fenerbahçe, Galatasaray'ı küme düşürdü "..
Haberi okuyorum, 14 yaş altı kız basket..
Tamam önemsiz demiyorum ama orada bir takım maç kazanınca, şampiyon olunca da haber olsun o zaman..
Oradan bir kız çıkıp A milli takıma gittiği gün de haber olsun.
Galatasaray alt gruba düşmese, kimsenin orada bir maç oynandığından haberi bile olmaz.. Biz de dahil..
Hürriyet de bu fırsatları hiç kaçırmaz ama sabır biraz daha sabır..
Yaz başı basketbol sayfalarını siyah basacaklar.
 
Abi, Hürriyet yine halt etmiş :)

Küme düşenler Fenerbahçe'yle maç yapanlar değil, onlar 2. oldular. Altyapıbasket sitesinden çalmaya alıştı Hürriyet. Aynı gün bir üst yaş grubunda Fenerbahçe-Galatasaray maçı olunca, alt yaş grubunda da Fenerbahçe şampiyon olup Galatasaray alt gruba düşünce sitedeki "Fener Şampiyon, G.Saray Küme Düştü!" başlığını algılayamamış Hürriyet. Normaldir, bildikleri bir şey yok. İnternet sitelerinden, Galatasaray aleyhinde yazılabilecek ne var diye toplama (çalma) haberler yapıyorlar. Böyle de patlıyorlar, hangisi Seimone hangisi Tamika bilmeyen adamlardan, küçük ve yıldız takımları ayırmalarını beklemiyorduk :)
 
Altyapnın organize bir şekilde ilerlediğine ve oyuncu yetiştirebildiğine inanan varmı gerçekten aranızda? Senelerdir kaç tane oyuncu çıktı A takımlara?
 
Ben geçen seneye kadar yakından takip ediyordum.İzmir'e gelince tüm iletişimi kaybettim.
Genç takım hakkında pek bir bilgim yok ama 2 tane oyuncu çıktı daha yeni.Hem de en kritik dönemde Gözde ve Balım hak ederek geldiler eminim ki oraya.Yoksa Ceyhun hoca kolay kolay oturtmaz yanına.Adana günlerinden beri bilirim onu da.
Şu aşamada büyük hamle yaptık esasında.Botaş'dan Halil Demirbilek'in gelmesi büyük adımdır.Botaş'da yapmadığı iş kalmadı.Burcu,Gamze,Pelin gibi oyuncularda emeği vardır.Bu oyuncularda alt yapılarda önemli iş yapıp Botaş'ta süre alan,2.ligde Agiadı sürükleyen oyunculardır.
Şuan ki genç takımda Anıl hocanın büyük emeği vardı.Ama istenmeyen bir şekilde yollar ayrılmıştı onunla.
Aras'ın yazdığı gibi Barış hoca var.Kısıtlı imkanlarla önemli işler yapan.Genç takımın başında olmasına rağmen küçük takım maçı bile kaçırmaz
Efe hoca var geçen sene küçük takımla beraberdi,yıldız takımla devam ediyor galiba bu yıl.Birtan hoca ile beraber önemli işler yaptılar.Adana'da takip ettiğim şampiyona'da benim görüşüme göre klasman maçları oynayacak takımı finale götürdüler.Onların jenarasyonunda Ece,Nurcan,Gamze,İdil,Meral var.
Hocalar konusunda sıkıntı olmayacağına adım gibi eminim.Çünkü bu adamlar oyuncularına kardeş muamelesi yapıp son derece iyi idman yaptırıyolar.
Not:Hocaların hiç biriyle en ufak bir muhabetim yoktur,Bu yorumlarımın tamamı izlenimlerim sonun da çıkmıştır.
Küçük takımın başarısızlığına gelince..
Alt yapı jenarasyon işi arkadaşlar.Bu jenarasyonu iyi yakalayamadık anlaşılan.Benim gördüğüm kadarıyla potansiyeli olan oyuncuları çok iyi işliyoruz.Ama oyuncu da olmayınca da yapacak birşey kalmıyor zaten.

Bu sezon ki farklı mağlubiyetlerin de tek bir açıklaması var.
2 Sezon önce Fenerbahce'ye çok değerli 2 oyuncu kaptırdık.Yıldız ve genç takımı sürüklüyor o 2 oyuncu şuanda.İsimlerini vermemde de bi sakınca olmasa gerek.Küçük takım yaşlarını Şehremini'de dolduran Fahriye ve Hülya.2 oyuncununda hem oyun görüşü hem de fiziksel özellikler inanılmaz ötesi.
Bu oyuncuları almak için baya uğraştık.Dönemin bayan takım menejeri Mihriban Oğuz'un özellikle ilgilendiğini biliyorum ama o zaman olmadı.
Şimdi o oyuncular karşımızda fena işler yapıyor.2side Milli takımlarda başarı ile oynuyorlar.
Şuanda yıldızlar da eziliyormuşuz gibi geliyor insanlara ama bu yıldız jenarasyonunda Fenerbahce 2 yıl önce şampiyona da klasman oynarken,biz final oynuyorduk.
Bence haftada 2 saatinizi ayırıp Bayrampaşa'da ve ya Caferağa'da izleyin bu takımları kim daha iyi yetiştiriyor oyuncuyu eminim ki sonucu göreceksiniz.Alt yapı burası fazla takılmayalım skorlara.

Aras merak edilenleri sormuş güzel bir şekilde,sonrasında gereken açıklama yapılmış.Bence artık bizler! biraz yakından izlemeliyiz.
 
Olayı salt iki oyuncu aldılar böyle olduya bağlarsak resmin büyük kısmını görmüyoruz demektir. Fb 4 senedir yıldızlarda, 3 senedir de gençlerde şampiyon oluyor klasman oynadıkları dönemler çok gerilerde kaldı. Sadece yıldıza yaptıkları o iki transferle de alakası yok kurdukları dominasyonun. Son iki senede tüm yaş gruplarını süpürüyorlar. Şu an yıldız-gençlerde çok rahat bir 7-8 a takım yapabilecek oyuncuları var. Oyuncular a takımda tutunamıyor kısmı onlar için de büyük dezavantak oldu senelerdir ancak şu son iki jenerasyonda ellerindeki oyuncuların potansiyelleri ve yetiştirilme şekilleri öncekilerle kıyaslanamayacak kadar iyi. Bu oyunculardan en az 3-4 ünün önümüzdeki yıllarda a takımın çekirdeği olacağını düşünüyorum. Onlar da bu potansiyeli bu kez harcamak istemiyorlar ki kolej takımını 2. ligde oynatarak bu oyuncuları kullanacaklarmış.

Burada ayrımını yapmamız gereken şeyler var. Küçükler kendilerinden büyüklerle oynuyor o yüzden bu fark normal diye bahane üretebiliriz ama fb nin yıldızları geçen sene gençler turnuvasında Türkiye 5. oldu ki kendilerini eleyen de fenerin gençlerinden kurulu pilot takımları pamukspor du. Adamlar oyuncuları sertliğe alıştırmak ve tecrübe kazandırmak için üst yaş gruplarıyla kapıştırıyor. Aynı şekilde geçen yıl gençleri de kendilerinden 4-5 yaş büyüklerle bölgesel ligde oynattılar ki tamamen deneysel bir çalışma olduğu ve oyuncuların sadece oynama alışkanlığı kazanması hedeflendiği halde az daha 2. lige çıkıyorlardı. Bir de fb nin altyapısındaki oyuncuların bir sezonda oynadıkları maç sayıları bizimkilerden çok daha fazla. Kolejdi, altyapıydı, bölgesel ligdi, milli takımdı derken çok yüksek sayıda maça çıkıyorlar. Çin'de bile turnuvaya katılıyor oyuncular yani skora değil yetiştirilme kısmına bakalım derken burada çok ciddi bir yatırım ve planlama olduğu ortada bu da zaten tabeladaki skora yansıyor. Bugüne kadar çok eleştirilen a takıma oyuncu monte edemiyorlar kısmı şu son iki jenerasyon için pek geçerli olmayacaktır. Bu kez gerçekten çok sağlam jenerasyonlar yakaladılar. Bizim planlama ve yatırım kısmını iyi yönetebildiğimizi düşünmüyorum. Orada sıkıntı var. Fiziksel yeterliliği olmayan bir oyuncuyu hiçbir şekilde fener altyapılarında göremezsiniz. Bu oyuncular manisadan şurdan burdan ince elenip sık dokunularak seçilip bursla istanbula getiriliyorlar. Okulun yönetimi fenere ait olduğu için maç ve okul programında her türlü esneklik sağlanıyor. İstanbul'daki potansiyel zaten ellerinde. Küçük yaş gruplarında azıcık parlayan bir oyuncuyu onlardan kapmak zor iş. Sağlanan imkanlar arasında büyük farklar var. Ne kadar beğenmesek de örnek alınacak bir organizasyon yapıları var son 3-4 senedir.
 
Bugün Efe hocanın ve kızların üzüntüsünü görmek kahretti beni. Yanlış anlaşılmasın ben de maçta değildim twitterdan gördüm bunu. Üzülmeleri de güzel, hiçbir spor adamına kaybettiğinde üzülme denmez. Üzülmeleri gerekiyor çünkü ama... Özel bir seneydi bu sene, geride bıraktığımız aylarda kaybettiğimiz genç voleybolcu kardeşimiz Ayşe, Efe Hoca'nın yeğeniydi. Onun adına kazanmayı çok istiyorlardı, söylenecek hiçbir şey kalmıyor.

Fenerbahçe güçlü yenmesi zordu ama normal sezonda 2 kere yendiğimiz Beşiktaş'a yenilmek, İstanbul'un burnunun dibinde Beşiktaş seyircisi de varken (ki onların ne olduğunu bugün TSB maçında bir kez daha gördük) kızlarımızı yalnız bırakıp mağlubiyete prim tanımak bana çok koydu. Aynısı Kastamonu'da da Yıldız Erkeklerimizin başına geldi. Bu çocuklar ve hocaları ne kadar üzüldüyse ben de taraftar olarak o kadar utanmalıyım. Umarım böyle düşünen ben değilimdir sadece.
 
Biz yapımız itibarıyla her konuda ahkam kesmeye ama iş icraata gelince sus pus olmaya meyilli bir toplumuz. Bolca fikir üretir ama onları sahada uygulama anında devamlı arıza çıkartırız.
Keşke herkes söylediğini yapsa ve yapmayacağını da söylemese...
 
Serdar'ın rakip takım altyapısı ile ilgili saptamaları yerinde. Ama orada da iş icraata gelince tıkanıyor. Ne zaman ki A takımın tüm yerli oyuncularının altyapıdan geldiğini, değişik kategorilerde altyapınızdan yetişmiş bir çok oyuncunun oynadığını görürüm, işte o zaman size inanırım.
Yoksa havanda su dövüp günü kurtarmaya devam...
 
Milli takım kampında iki Galatasaraylı

Genç Milli Kız Takımı Yarın Kampa Giriyor.

İlk etapta 3 günlük bir kamp var (İstanbul Pamukspor Tesisleri) Bu kampa 11 oyuncu katılacak. Bizden BALIM olacak bu kampta. Ana kamp ise haftaya Balıkesir Güre'de başlıyor. İlk kamptan dahil olacak bir kaç isimle beraber 10 gün süreli bu kampa İLAYDA doğrudan katılacak.
 
Genç Milli Kız Takım'ın Güre Kampı Başlıyor

"Milli takıma aday oyuncu sayısının fazlalığı sebebiyle ilk bölümü iki etaba ayrılan kampın İstanbul ayağına 11 sporcu katılmıştı. İstanbul’da üç gün boyunca devam eden antrenmanların ardından seçilen 6 oyuncunun da katılımıyla Güre kampının kadrosu 15 kişi olarak belirlendi."

Yukarıda federasyonun sayfasından alıntıladığım açıklamadan da anlaşılacağı gibi kamp bu sabah 15 oyuncu ile başladı. Ne yazık ki BALIM son 15 kişilik kadronun içinde yok.
İLAYDA kamptaki tek GALATASARAY'lı olarak bizi temsil edecek.
 
Altyapı Çocuk Parkı mı Yoksa Başarının Temel Direği mi?

Hepimizin bildiği gibi - Barcelona altyapı mucizesi - İspanya sadece futbolda değil kadın basketbolunda da önemli işlere imza atıyor. Neredeyse bütün altyapı yaş guruplarında Avrupa'da ilk üç içindeler. Dolayısıyla turnuva programaları da bizden biraz daha yoğun:

7 - 17 Temmuz U20 Avrupa Şampiyonası
21 - 31 Temmuz U19 Dünya Şampiyonası
4 - 14 Ağustos U18 Avrupa Şampiyonası

Araya Şili'de düzenlenecek U19 Dünya Şampiyonası da girince, FEB (İspanya Basketbol Federasyonu) hemen bir karar alıp, mayısın son haftası üç kategorinin toplam 26 oyuncusunu Castelldefels'de hep birlikte kampa aldı. Bu şekilde hem koordine oldular hem de U19 Dünya Şampiyonasına katılacak olan U20 ve U18 milli takım oyuncuları arasında olası bir uyum sorununu çözdüler.

Disiplin, çalışma, koordinasyon, organizasyon. İşte başarının temelinde yatan bazı ayrıntılar.
 

Üst