IWBF Europe Champions Cup Yarı Final | Engelsiz Aslanlar - BJK RMK Marine

B_63f6d01ef91db6efcd07484f1faffb15.jpg


Not: Fotoğraf 2008 senesinde yaşadığımız ilk Champions Cup şampiyonluğuna aittir.

IWBF Europe Champions Cup'ta grup mücadeleleri sabah seansında oynanan maçlarla birlikte tamamlandı. A Grubu'nun karar maçında Santa Lucia, BJK RMK Marine'i 65-57 mağlup ederek grubu lider bitirirken, BJK RMK Marine 2 galibiyet, 1 mağlubiyet ile ikinci sırada yer aldı.

B Grubu'nu lider bitirmeyi dün garantileyen Engelsiz Aslanlar'ımız ise geçen sezon final maçında mağlup olduğu RSV Lahn-Dill takımından intikamı 84-72'lik galibiyetle alarak grup maçlarını namağlup bitirdi. Grubumuzda ikinci sırayı alacak takımı belirleyen maçta ise Fundosa Once, Stefano Sport'u 75-71 mağlup etti ve yarı finalde Santa Lucia'nın rakibi oldu.

Turnuvada tam anlamıyla bir Türk damgası olduğunu söylemek mümkün. Yarı finalin ikinci ayağını B Grubu'nu yenilgisiz lider bitiren Galatasaray'ımız ile A Grubu'nda ikinci olan BJK RMK Marine oynayacak. Karşılaşma TSİ 21.00'da oynanacak ve canlı olarak takip edilebilecek.

Galatasaray ve BJK RMK Marine takımları Garanti Tekerlekli Sandalye Basketbol Süper Lig'den birbirlerini çok iyi tanıyorlar. Engelsiz Aslanlar'ımızı iyi kötü bildiğimize göre biraz Beşiktaş'tan bahsedelim.

Beşiktaş tekerlekli sandalye basketboluna 2003 senesinin yaz aylarında giriş yaptı. Taraftarları tarafından "Demir Pençeler" lakabıyla bilinen BJK RMK Marine takımı, 2004-05 ve 2005-06 yıllarında İzmir BŞB'nin ligdeki dominasyonunu kırarak üst üste iki kez şampiyon olma başarısını gösterdi. 2005 senesinde Galatasaray'ın bu branşa yaptığı yatırımlar neticesinde geri planda kalan siyah beyazlılar, sonraki yıllarda rakibine karşı başa baş geçen maçlar dışında pek varlık gösteremedi.

Demir Pençeler, Avrupa kupalarında Andre Vergauwen Kupası'nda 2009 yılında üçüncülük, 2010 yılında ikincilik ve nihayetinde 2011 yılında İstanbul'da ev sahipliği yaptığı finallerde şampiyonluk kazandı. Bundan bir sene sonra İstanbul'da Galatasaray'ın ev sahipliğinde yapılan Champions Cup finallerine katılmak için Euroleague 1 elemelerine katılsa da grubunu dördüncü bitirerek Willi Brinkmann Kupası'na katıldı ve oldukça rahat bir şekilde şampiyon olarak Türkiye'ye ikinci kez bir Avrupa Kupası kazandırmanın haklı gururunu yaşadı.

Sezon başında antrenörlüğe bir dönem Engelsiz Aslanlar'ın yardımcı antrenörlüğünü yapmış tecrübeli Tacettin Çıpa'yı getiren Beşiktaş, sezon başından itibaren oldukça iyi bir performans sergilemekte. Kadrosunda milli takımımızın yıldız oyuncularından Kaan Dalay, Cem Gezinci, Bülent Yılmaz, Deniz Acar ve Aytaç Ercan'ı barındırıyorlar. Bu beşli, sahada bir arada yer alamasa da oynadıkları süreler zarfında takımlarının skor yüklerini üstleniyorlar. Kadrosunda yabancı oyuncu bulunmayan Beşiktaş'ın en önemli dezavantajı kadro derinliğinin bulunmaması.

Champions Cup'a Euroleague 1 elemelerini namağlup bitirerek gelen Beşiktaş, A Grubu'nda önce ev sahibi BSR Valladolid'i 70-67, daha sonra Almanların tecrübeli takımı Rollis Zwickau'yu 71-69 mağlup etti ve yarı finale kalmaya hak kazandı. Grubun son maçında ise yarı final karşılaşmasını düşünerek Cem Gezinci'yi oynatmadılar ve İtalyan Santa Lucia'ya 65-57 mağlup oldular.

BJK RMK Marine'in kadrosu şu şekilde:

4Ali ALU1.5
5Kaan DALAY2.5
6Engin EKINCI4.0
7Bülent YILMAZ3.5
8Yasin CIRGAOGLU1.0
9Cafer YUMUK1.0
10Cem GEZINCI4.5
11Ilhan TUNCAY3.0
12Yasemin GÜLER1.0
13Aytaç ERCAN4.0
14Deniz ACAR2.5
Şimdi gelelim Beşiktaş'a karşı avantajlarımıza ve dezavantajlarımıza.

Öncelikle Beşiktaş'ın pek değişmeyen bir sistemle oynadığını belirtmek gerekir. Cem'i boyalı alana sokabildikleri anda kendisinin fiziki avantajını kullanarak topu düşünmeden ona indiriyorlar ve işlemi tamamlıyorlar. Boyalı bölgede topu alan Cem'i durdurmak neredeyse imkansız. Kendi şahsi hataları olmadan maalesef bunu başaramayız. Dolayısıyla ilk yapmamız gereken iş ya en başından savunmaya dönerken Cem'i kendi yarı sahasında hapsetmek (Man out) ya da hiçbir şekilde boyalı alana kendisini sokmamak. Burada onun olduğu taraftaki oyuncularımızın çok dikkatli olması gerekiyor. Dip çizgi mutlak suretle kapatılmalı, mümkün mertebe kendisine show up yapmalıyız. Tabii bu çıkışlarda Kaan Dalay ya da Deniz Acar gibi içeri devrilebilen isimler tehlike arz etmekte. Dolayısıyla pasif bölgede bulunan oyuncularımızın da bu katlara mutlaka dikkat etmesi gerekiyor. Eğer bu söylediklerim başarılı biçimde yerine getirilirse BJK RMK Marine'in hücum etkinliği neredeyse yarıya indiriliyor. Boyalı bölge dışından atılabilecek şutlara kaldıkları anda isabet oranları belli bir noktada düşüşe geçecektir. Bu da maçın ilerleyen kısımlarında kontrolün tamamen bize geçmesi anlamını taşır.

Bizim için tehlike taşıyabilecek beşleri (Puanları yanlış hesaplamadıysam) 1.0 puanlı herhangi bir oyuncu - Kaan Dalay - Deniz Acar - Aytaç Ercan - Cem Gezinci olur. Aytaç Ercan hem fiziki üstünlüğü olan, hem de kendi pozisyonunu yaratabilen bir oyuncu. Bu beşe ancak ve ancak uzun beşimizle (Seyran - Sofyane - Matt/Ferit - (Fifi, Tristan, Özgür ve Luzi'den herhangi ikisi) karşılık verebiliriz. Nasıl? Yapılan iyi savunma neticesinde alacağımız ribauntları hızlı hücumla değerlendirebiliriz. Sofyane, Matt ve Tristan yarı sahayı çok hızlı geçen oyuncular olduğundan çok önemli bir avantajımız oluyor. Savunmada tepede Fifi'nin veya Özgür'ün kaldığı durumlarda da benzer hızlı hücum imkanları yakalamamız mümkün.

Maçın kilit noktası savunma. Savunma özelinde Cem Gezinci'nin savunması. Gündüz maç yapmamış olması onu dinlendirse de maç temposunda sıkıntıya yol açmış da olabilir. Ayrıca Cem mental olarak kuvvetli bir oyuncu sayılmaz. Çabuk demoralize olabiliyor. Onu iyi savunmayla kötü atışlara itmek maçın başında üstünlüğü ele geçirmemizi sağlayabilir.

Bir diğer avantajımız ise yabancı sınırlamasının elimizi kolumuzu bağlamayacak olması. Beş yabancımızda kadroda olacak ve dilediğimiz kadarını sahada tutabileceğiz. Türkiye'deki maçlarda bunu yapamadığımız için zaman zaman rotasyon sıkıntıları yaşıyorduk ancak burada kadro derinliğimizden fazlasıyla faydalanabiliriz.

2006 senesinde lige yükseldiğimiz andan bu yana Beşiktaş'a karşı oldukça iyi bir üstünlüğümüz söz konusu. Bileğimizi kolay kolay bükemiyorlar. Yine de bu yarı final ve tek maç. Oldukça iyi konsantre olacaklardır. Bizi yarı finalde elemeleri 7 senenin acısını bir anda çıkarabilir. Farkındalar. Bizim de bu durumun farkında olmamız lazım. Başımızda bu branşın en iyi isimlerinden biri var. Kadromuz dünya yıldızlarıyla dolu. Kapasitemiz Beşiktaş'a oranla daha fazla. Yapmamız gereken tek şey konsantre olmak ve savunma yapmak. Turnuvada oynadığımız maçlarda 10-15 dakikalık savunma periyotları maçları kazanmamıza yetti fakat şimdi daha fazlasını yapma zamanı. Beşiktaş'ı bir an bile ümitlendirmemeliyiz.

Takımımız 6. kez bu turnuvada boy gösteriyor. Daha önceki beş katılımımızda dört kez gruptan çıktık ve gruptan çıktığımız her sene final oynadık. Tarihi yeniden yazma zamanı! Geçen sene Almanların elimizden kapıp gittiği kupayı ilk kez şampiyonluk yaşadığımız ülke olan İspanya'da, bu kez Valladolid şehrinde yeniden kazanıp ülkemize getirme zamanı! Yedi senelik rekabetin verdiği ateşi hissederek, bu zamana kadar sahip olduğumuz üstünlüğü unutup her şeye sıfırdan başlıyormuşçasına büyük bir istek ve azimle oynama zamanı!

Bu taraftar size güveniyor Engelsiz Aslanlar! Bu taraftar pazar günü kupayı alıp geldiğinizde sizleri hava alanında karşılamaya hazırlanıyor! Finale tek bir adım kaldı! Başardınız, yine başaracaksınız!

"Yensen, yenilsen de taraftarın senle! Başkaldırın tüm engellere! Oynayın ölümüne!"
[video=youtube;P9rkXmp9liQ]http://www.youtube.com/watch?v=P9rkXmp9liQ[/video]
 
Engelsiz Aslanlarımız evelAllah bu maçı da alacaktır. Ernoyan Ağabey yazılarînız için sonsuz teşekkûrler. Allah utandırmasin...
 
Devre sonunu pek iyi oynamasak da 42-29 önde geçtik devreyi.İzlediğim kısa bölümde bir iki basketimiz tam manasıyla resitaldi :)
 
Kısa bir ilk yarı değerlendirmesi.

Devre sonuna doğru çalınan faullerle tempomuz düşmese 20'ye bağlardık. İyi oynuyoruz. En güzeli, istekliyiz ve inanıyoruz.

Savunma kesinlikle bu sertlikte sürmeli. Rakibi bir an bile inandırmamalıyız. Bu şekilde savunursak bir süre sonra maçtan tamamen düşeceklerdir.

Çok faul yaptık. Bunda hakemlerin de biraz katkısı var.

Aynen devam çocuklar. Finale 20 dakika kaldı!
 
Özgür'ün bu turnuvadaki en iyi oyunu. Piotr'ın erken üçlemesi biraz sıkıntı yarattı. Sofyane'de çok iyi oynuyor. Fifi'yi ilk çeyrekte oynattık sadece, Tristan'ı hiç kullanmadık..
 
Fifi ilk çeyrek ikinci faulü alınca kenara geldi. Özgür böyle katkı verince pek ihtiyaç kalmadı gibi gözükse de skor opsiyonlarını artırmak için 3. çeyrekte oynayabilir.

Seyran - Matt - Sofyane - Fifi - Özgür beşi ile sahaya çıkabiliriz.
 
Fundosa uzatma şansını buldu ama üçlüğü kaçırdılar.Bizimkiler bildiğimiz gibi :) Yarın Santa Lucia'yla final oynuyoruz.
 
Yazacak o kadar çok şey var ki... Öncelikle biraz rahatlayayım.

Finaldeyiz! O kupa Türkiye'ye gelecek!

Maç yorumu ve final başlığı birkaç saate emrinize amade! :)
 

Üst