Salt bu maçla ilgili de değil de genle olarak Caferağada'ki iki maçla alakalı biraz sesli düşünmek istiyorum.Kendimce bazı kritik noktalara değinmek istiyorum.
Birincisi;bana göre Fenerbahçe'yi orada yenmek istiyorsak,yapmamız gereken tek şey Birsel Vardarlı'ya çok yakın oynamak olacaktır.Çünkü rakibin kalbi,beyni,omurgası herşeyi o.Topu getirirken yapılacak yalancı presler,topu getirdikten sonra top forvetlere indiğinde,tekrar topu almamasını sağlamak Fenerbahçe'ye büyük yara verecektir.Çünkü açık ve net bir şekilde belli oluyor ki Fenerbahçe onun penetreleri sonucunda guardlarımızın karşısında sağlam duramadığı anlarda,içerden gelen yardımlardan sonra ya içerde pick and roll den sayı buldu ya da dışa çıkan toplar sayıyla sonuçlandı.O yüzden maçın kilit noktası man to man de Birsel'e yenilmemek ve olabildiğince Işıl'la,Tuğba ile,Hodges ile ona top aldırmamaya çalışmak olmalıdır.O ne kadar çok az topla oynarsa Angel'ın,Esmeral'in,Horakova'nın paldır küldür potaya yüklenerek ite kaka basket bulma çabalarına şahitlik edeceğiz ve işimiz kolaylaşacak.
İkinci önemli nokta Bahar'ın fauller konusunda uyarılması gerektiği.Bahar bana göre serinin en kritik,en az görünen ama en pis işlerini yapıyor.30 dakika boyunca Nevriye Yılmaz'a top aldırmamak konusunda canını dişine takıyor.İki maçta da harika yaptı bunu.Ama Caferağa'da faulleri göstermek,her temasa düdük çaldırmak için bekleyen oyuncularla karşı karşıya olacağız,asla pes etmeden ama kolay faul almadan savunma devam ederse,top kapmak için her topa atlamazsa,böylece (ayak çabukluğu avantajı ile zaten Nevriye'ye adım attırmadığını net bir şekilde gördük)topun içerde tehlike yaratma şansı olması ihtimali de aza inecek.
Üçüncü önemli nokta ise kendini cin zanneden Ratgeber'in hangi yabancı oyuncuyu kenarda bırakacağı olacak.Ben onun şuan da çok kara kara düşünüp,ne yapsam ne etsem kimi kessem dediğini düşünüyorum.Sutton Brown'ı oynatmasam Fowles'ı tutmaya çalışmak iki oyuncuya kalıyor,Newlin zaten bu seviyelerin oyuncusu değil diyordur.Anete'yi kenarda tutsam kritik anlarda kendi şutunu yaratan,ceza şutlarını sokan oyuncumu kenara alacağım diyordur.Horakova'yı kenara alsam tüm yük 40 dakika Birsel'e binecektir diyodur(Esmeral'in oyun kurmada başarılı olmadığını hepimiz biliyoruz.)Neyse bu bizim işimiz değil fakat ben kendi adıma Horakova'nın dışarda kalmasını tercih ederim.(İçimden bir ses Ratgeber'in her maç Anete-Horakova-Tammy'den birini dinlendireceği düşüncesi taşıdığını söylüyor.)E bu durumda da sırada Horakova var.
Bir öngörüm de şu ki,Fenerbahçe en büyük silahıyla vurulacak,o da kendini Catchings'e ispat etmeye çalışan Angel.Sen asla onun kadar büyük oyuncu olamayacaksın.Ve bunu gördükçe de oyunu daha çok force edecek,daha çok hata yapacaksın.(Bkz.yaptığı bir bloktan sonra içine birşey kaçmış gibi anırması ve o bloktan sonra Sylvia ve Tamika'dan 7-8 blok yemesi)
Hep Fenerbahçe açısından olaya yaklaştım.Bunun açık ve net bir sebebi var.Fenerbahçe'yi bu sene yendiğimiz tüm maçlarda onları 70 barajını geçirmedik,yani onları atarak değil yemeyerek yendik hep.Dolayısıyla maçı bize savunma kazandıracak ya da kaybettirecek.
İki maçta da bizim adımıza gördüğüm bazı eksiklikleri de paylaşmak istiyorum:
Birincisi rotasyon yapıldıktan sonra geriye dönüşlerde geç kalınıyor,(Tamika'nın,Augustus ve Işıl'ın kenarda bazen fazla unutulması)ikincisi rotasyon yapılırken bana göre 3'er,3'er değişiklik yapılmamalı.Birer birer oyuncular dinlenmeli.Bakınız ne zaman Işıl ve Tamika aynı anda kenara alınsa,ya Hodges ya Augustus gereksiz zorlamalar yapıyorlar.
İkincisi basketbolda coaching de time-out timing bana göre çok değerli birşey.Yani kenarda heyecanlanmamalı koç.Bazen oyunun akışı değiştiğinde,bunu aslında alınacak bir mola ile kesebilecekken,farkın hafif bizim aleyhimize kapanmasını veya onlar lehine açılmasını bekliyor.(Farkına varamıyor bence bazen momentum değişimlerinin)
Ben Işıl kenarda olduğunda,Hodges'ın top getirdikten sonra topu hemen Tamika ya da Augustus'a vermesini ve off guard gibi oynamasını doğru buluyorum.Çünkü Hodges oyunu iyi okuyamıyor,iyi pas dağılımı sağlayamıyor,top elinde patlıyor ya da topu yarı sahaya getirip ilk driblinginde hemen potaya bakıyor,bazen zamanı iyi değerlendirmek ve topu içeri her seferinde geçirmek çok önemlidir.Oysa ki oyunu Tamika kursa,ben onun keskin şutlarından daha fazla yararlanabileceğimizi düşünüyorum.Bugün de hem savunmasıyla hem de hücum ribaundlarıyla büyük katkı verdi.Dolayısıyla Ceyhun Hoca onu top paylaşımını biraz daha fazla yapmak konusunda uyarabilirse,aslında rotasyonda çok iyi katkılar veriyor.
Son söz:Augustus isterse seri bizim olacak