Wimbledon 2023

Sezonun en önemli Grand Slam'inin ilk haftası sona erdi. Elit seviye isimlerin ve performansların kaldığı 2.haftada Kadınlarda favorilerim son şampiyon RYBAKINA, son finalist ve geçen sene son 2 grand slami kaybettikten sonra kazanma sırası gelen JABEUR, son şampiyonluğunun üstünden 9 yıl geçse de burayı 2 kez kazanan ve her zaman üst seviyede performans verebilen KVITOVA, yine çim kortta oynamasını bilen KEYS ve ALEXANDROVA favorilerim. Dünya 1 numarası ve son Roland Garros şampiyonu SWIATEK ise favorilerim arasında yok. Çim kort onun kortu değil. Dün BENCIC'e karşı 2.sette kendi servisinde 2 kez aleyhine maç sayısı gördüğü maçtan zor da olsa galibiyetle ayrılmayı başardı. Ancak daha yukarı gideceğini düşünmüyorum. Ternise çok iyi geri dönen SVITOLINA'ya karşı çeyrek finalde de favori değil bence.

Erkeklerde ise DJOKOVIC'e rakip olarak görebileceğimiz tek isim ALCARAZ. Dün akşam da HURKAZS'a karşı nasıl bir winner olduğunu ilk set tie break'ini 6-3 geriden gelip alarak ve 2.seti de yine tie break ile alarak gösterdi ama maalesef maç saat kuralı nedneiyle bugüne sarktı.

Bu arada rus ve belarus sporculara karşı seyircilerin ve bazı oyuncuların tavrı aşırı sinir bozucu olmaya başladı. Dün SVITOLINA-AZARENKA maçı harika bir mücadeleye sahne olup son sette süper tie-break'e kaldı ve maçı zor da olsa Ukraynalı SVITOLINA kazandı. Ukraynalı ve Belarus/Rus sporcular selamlaşmıyor anlarım bunu ama seyirciler de yılların tenisçisi AZARENKA'yı yuhladı. Ne yaptı bu kadın size bomba mı attı size küstahlar! Batı kültürüyle entegre olmuş sporculara yapılıyor bir de bu varın gerisini siz düşünün. AZARENKA en sevdiğim isimlerden biriydi 2010'larda zirvede olduğunda ve geri döndü halen zirvede. SVITOLINA gibi bir isimle harika bir maç çıakrmış ayakta alkışlamaları gerekirken havlıyorlar!
 
Erkekler finalinde 3.sete başladık ve ilk sette Alcaraz maça giremeyince tek taraflı geçse de 2. set babaların müthiş çarpışmasının arşa çıkış halini izledik. Maç çok şeylere gebe bakalım Djokovic rakibini yine mental ve veya fiziksel olarak çökertebilecek mi yoksa Alcaraz enerjisi ve kalitesi ile Djokovic kuşağına ilk büyük darbeyi mi vuracak göreceğiz.

Maç Trt Spor ve S Sport'tan izlenebilir.
 
Djokovic tam bir deplasman maçı oynuyor, tribünler fazlaca Alcarazı istiyor bunca yıldır burda raket sallıyor seyircinin bu kadar taraf olduğunu belli etmesine baya bozulmuş gibi tam psikolojik savaş veriyor. Bu arada Djokovic çok fazla düşüyor zeminle de belki alakalıdır ama bence üst üste kaybettiği 2 set ve seyircinin tepkisi sonrası çöküşle alakalı.
Yalnız 4.sette üstünlüğü alınca vuruşları değişti üzerindeki gerginliği biraz attı kendini daha rahat hissetmeye başladı sanki..
 
Son düzenleme:
İkonik bir pazar günüydü. Maç iki tarafa da sürekli gidip gelirken ateşli vuruşların soğukkanlılıkla icra edildiğini izlemek büyük keyif verdi. Maçı üst seviyeye çıkaracak faktör Alcaraz'ın mental gücüydü ve ilk set dışında hiçbir eksiklik yaşamadı bu konuda. Hatta beceremezse kendisini zor duruma sokacak kısa topları olmadık yerlerde üstelik çok ustaca fakelerle satarak başarıyla uygulaması ve bu toplarda başarısız olduğunda bile vazgeçmemesi muazzamdı. DJOKOVIC'in neden tarihin en iyisi olduğunu da kaybettiği maçta bile görmemizi sağlayan bir maç oldu. En zor anlarda bile mental olarak çökmedi. Maç zaten 2.sette tie-break'i alsa onundu. O andan itibaren seyircinin de rüzgariyla 3. set ve 4.set başı kontrolü biraz kaybeder gibi olsa da hep dengelemek adına oyunun içindeydi. US Open'da aralarında yine sonucu belirsiz büyük bir final izleriz.

Kadınlarda açıkçası VONDROUSOVA'ya methiyeler düzülüyor sindirella hikayesi oalrak gösterilmeye çalışılıyor ama asıl hikaye JABEUR'ün olacaktı ve maalesef üstündeki baskı döngüsünün devri daha da hızlanarak onun kariyerini zedeleyecek. Geçen sene harika başladığı finalde ilk seti alıp kontrolü RYBAKINA'ya kaybetmişti. Bu yıl önce KVITOVA'yı ardından geçen seneki anılarının canlandığı RYBAKINA çeyrek finalde bu sefer tie-break'te ilk seti kaybedip geriden gelerek yendi. Sabalenka maçında rüzgar arkasında başlayıp yine yakın geçen ilk seti yine tie-break'te kaybedip 2.setin başında servis kırdırdıktan sonra muazzam şekilde geri dönüp finale kaldı. Açıkçası geçen sene yaşadıklarının tam tersini rakiplerine yaşatmış olarak mental olarak güçlendiğini göstererek çıktığı finali kazansa hikaye tamamlanacaktı. Geçen sene muhtemelen kaybından dersler almaya çalışmıştır ve bu aldığı dersleri sınavlarda teker teker başarıyla uyguladığını görüp sonucun aynı olduğunu gördü. Şimdi sorarım size bu finalden hangi dersi alacak inandırıcı şekilde. 19 yaşında isimler hiçbir kötü tecrübe yaşamadan bir grand slami sürpriz şekilde kazanıp sonradan ortadan kaybolurken,Ons JABEUR'nün 1 yıl içinde 3 grand slam finali kaybetmesi büyük haksızlık. JABEUR'nün eğitimini Fransa'dan alsa da Tunuslu olması sebebiyle Afrika için bir dönüm noktası olacak olması ve asıl sindirella hikayesinin de JABEUR olması işin cabası. Bana kalırsa bu kadar iyi oynadığı bir turnuvada finalde yine benzer çöküşler yaşayıp kaybetmesi onun kariyerinin mental olarak çöküşe geçeceği ve kariyerinin de bununla paralel ilerleyeceğini düşünmeye başladım maalesef.
 

Üst