2021-2022 Euroleague

Önümüzdeki yıl için ortalama kuru ocak 2022 kuru baz alınacaksa $=9 tl gibi düşünmek lazım. Hele ki TL bazında yıllık artış içermeyen sözleşmeler gerçekte döviz bazında bugüne göre baya değer kaybeder hak ediş tarihine kadar.

Kadroya alamayacağın 6.yabancının 200 bin dolara mal edildiğini varsayarsak yerine 1.8m TL ye iyi bir yerli oyuncu alınabilir.
 
Sertaç 'ın yerinde olsam ben de giderdim saha içi nedenler iyi veya kötü ona bakmazdım hayal kırıklığı da olsa Turkiye'ye döner Efes yada Fenere gider.

Ama 1 sezon olsun yurtdışı deneyimi, sportif ve sosyal anlamda güzel bir deneyim. Tatile gitmek başka yabancı bir ülkede yaşamak çalışmak başka hem de Barcelona 'da, 30 yaşında bu fırsatın kaçmaması lâzımdı Efes fazla bile verse Barça ya giderdim.
 
Önümüzdeki yıl için ortalama kuru ocak 2022 kuru baz alınacaksa $=9 tl gibi düşünmek lazım. Hele ki TL bazında yıllık artış içermeyen sözleşmeler gerçekte döviz bazında bugüne göre baya değer kaybeder hak ediş tarihine kadar.

Kadroya alamayacağın 6.yabancının 200 bin dolara mal edildiğini varsayarsak yerine 1.8m TL ye iyi bir yerli oyuncu alınabilir.
İşte sıkıntı, o yerlinin, euroleague de, kadroya alamayacağın 6. yabancı kadar katkı verip veremeyeceği... Bu denklemi doğru hesaplarsan doğru kararı verirsin yanlış hesaplarsan sezonu çöpe atarsın.
Birde 6. değil ama 7. veya 8. yabancı için yapmak lazım bu planı çünkü hep aynı yabancıları da kullanamayabilirsin çeşitli sebeplerden.
 
Sertaç'ın en büyük özelliği pas kanallarını çok iyi kullanması ve hep doğru yerde bulunması. Tabi onun bu özelliğini aktif edebilmek için çok iyi pasörlere ihtiyaç var. Efes'te Micic ve Simon pas konusunda Avrupa'nın en iyilerinden.

Barcelona'ya bakınca Sertaç'a o pasları atabilecek sadece Calathes var ki o da şutu sokamadığında savunma gömülüyor ve Sertaç'a içerde o alanın kalması pek mümkün görünmüyor. Higgins zaten ağırlıklı kendi skoruna oynayan bir adam.

Forvette Hanga ile Simon'un pas özelliğini kıyaslamaya bile gerek yok. Simon'un attığı pasları Hanga, Sertaç'ın kafasına falan fırlatır. Hasılı Sertaç'ın Efes performansına pek yaklaşamayacağını düşünüyorum

B.Davis bile Barcelona'da ekmeğini taştan çıkararak oynuyor. Skorunun çoğu asist üzerinden değil, kendi birebirleriyle. Kaldı ki Davis ile Sertaç'ın birebirleri arasında uçurum var
 
Son düzenleme:
Efes içinse Sertaç'ın yerine Tobey ismi çıkmış ki Avrupa'da tarz olarak Sertaç'a en yakın oyunculardan birisi Tobeydir herhalde.

Hücumda Tobey'İn Sertaç'ı aratacağını düşünmüyorum. Hatta reboundlarda ve sertlik olarak Tobey'i daha ilerde görüyorum. Ama ikili oyun savunmasında Sertaç kısayla mesafeyi kusursuz ayarlayan bir uzun. Yavaş ayaklarının handikapını neredeyse hiç hissettirmiyor. Bu konuda Tobey'in kendini geliştirmesi gerek.
 
İşte sıkıntı, o yerlinin, euroleague de, kadroya alamayacağın 6. yabancı kadar katkı verip veremeyeceği... Bu denklemi doğru hesaplarsan doğru kararı verirsin yanlış hesaplarsan sezonu çöpe atarsın.
Birde 6. değil ama 7. veya 8. yabancı için yapmak lazım bu planı çünkü hep aynı yabancıları da kullanamayabilirsin çeşitli sebeplerden.
Euroleague 'de mücadele ediyorsan tabi ki doğru şart 6. -7. hatta 8. yabancı bütçen de varsa,

Ben o değerlendirmeyi bugünün Galatasaray 'ı icin yapmıştım 3m $ bütçesi bile belki olmayacak hedefi ligde 3-6 arası bitirip playoff da yarı final kovalayacak, avrupada challenge cup 'ta gruptan çıkmayı hedefleyecek takım.

Ortalama 5 dk süre verdiğin Caner vs.oynatmadigin ucuz diye tuttuğun 11. -12. vasat altı yerliye ve kadroya alamadığın için kimya oturtamadigin 6. 7. yabancı. Motum vb. kombini zor oyuncu yerine daha dengeli ve birden çok pozisyonda oynayabilen yabancılar seçilebilir, 6 yabancıya ayrılacak miktar 5 yabancıya ayrılırsa daha kaliteli oyuncu getirme ihtimalin de olur.

Hoş yabancı transferinde kilit nokta iyi izlemek ve odeme konusunda güvenilir olmak. Yerli transferinde ise zamanlama ve sağlam çekirdeğe iyi ilaveler yapmaktan geçiyor. Biz ise o noktada iyi yerlilerle zamanında sözleşme uzatamadik. Yabancıları bile kaçırdık tek buy out u şans eseri Tyus'tan kazandık Hayes Harrison Poytress Whittington hiç kazanamadık herhalde.

Karşıyaka yıllardır 4 yada 5 yabancıyla toplamda 9-10 oyuncuyla maçlarını oynar.
 
Tobey ismi çıktıysa güzel. Çünkü ribaund özelliği güzel olan; daha da önemlisi dışarıya açılıp şut atan kadife bilek bir 5 numara. Ergin Ataman macera aramadan aynı model oyuncularla kadro kimyasını korumaya çalışıyor demek ki.
Sertaç'ın asıl dikkatimi çeken, geliştirdiği konu: atletizm. Çemberle baş başa kaldığında turnike atan adam, geçen gün olduğu yerden Vesely üzerine smaç vurdu.
 
Austin Hollins ile yollar ayrılıyormuş Zenit'te, ilginç. NBA falan mı yapacak acaba, zannetmiyorum ama ipini koparanın gittiği yerde şaşırtmaz pek diye sordum. Eurolig takımlarının havada kapması lazım.
 
Papapetrou gibi isimler Yunan ligine ve takımlarına bağlı olup sorumluluk almayı, lider olmayı seviyorlar. Geleceğine pek ihtimal vermiyorum ama güzel transfer olur gerçek olursa. Moerman da şampiyonluktan sonra zam mı istedi acaba ? Eğer öyleyse önce boş şut sokmayı denesin.
 
Papapetrou ile Moermann arasında klas farkı var. Ancak Efes transfer yaparken en büyük problemi olan rebound problemini de gözetmeli.

Şu ana kadar görünen Hillard-Anderson ve Moermann-Papaetrou değişiklikleri. Gelenler, gidenlere göre çok daha fazla topa yön verebilen adamlar ancak rebound ve sertlik konusunda da takım geriye gidiyor.

Ataman sanırım yetenek doğuştan, savunma ve sertlik ise ikna ile halledilir diyor ki Anderson ve Beauboıs'in savunmada geldikleri nokta düşünüldüğünde oyuncuları savunma yapmaya ikna edebildiği açık.

Ancak yine de işin rebound tarafını biraz daha gözetmeliler. Çünkü direk rakipleri olan Barca, Cska ve Real'e karşı en büyük handikapları rebound problemi
 
Efes ve CSKA'ya Teodosic haberleri çıkmış. EFes te Micic Draft sonrası gidip gitmeyeceğine karar verecekmiş. EFes çok geç kalacak transfere. Teodosic hücumu tartışılmaz bir oyuncu ama hem yaştan hem de savunmadan dolayı biraz sıkıntı olabilir Efes için. Ben yine de gelmesini isterim. Ama Pierra Henry olursa daha iyi olur.
 
Vasat bir transfer. Vasat derken kelime anlamından bahsediyorum, kötü anlamında değil. Lorenzo Brown'dan çok da farkı yok, sadece asist özelliği fena değil + takım oyununa daha yatkın. Ancak yaptığı aşırı top kayıpları da yaptıklarının etkisini biraz düşürüyor. Biraz tuhaf bir oyuncu; bazen 3 periyot 0 sayı iken, son periyot coşuyor, bazen süper giriş yapıp bütün maç hayalet oluyor. Tabi şu piyasada alınabilecek, takım oyununa adapte olabilecek fena olmayan bir isim. Kokoskov, De Colo ile sürelerini ve rollerini iyi ayarlarsa güzel faydalar verebilir.
Benim şahsi fikrim: bu sezonki rezaletten sonra çok da takımın çehresini değiştirebilecek, seviye atlatacak, yaşanılanları geride bıraktıracak bir transfer değil.
Ancak Booker ve Polonara da bir o kadar harika hamleler.
 
Piyasa o kadar kötüleştiki Avrupa'da takımların da çok seçeneği kalmadı. F4 yapan takımların kadrosuna bakınca neredeyse tüm önemli oyuncular 30 yaşının üzerinde hatta 35 e yaklaşmış durumdalar.2-3 sene sonra onlarda bırakmış veya iyice düşmüş olacaklar işte o zaman ne olacak kalite. Kafasını sudan çıkaranı alıyor Nba. Kısa vadede tek çözüm kontratları şişirmek bunun içinde bence Fiba ile ortak bir yol bulmalılar.
 

Üst