2023-2024 Kadın Voleybol Takımı (Galatasaray Daikin)

Tüm takımların ki boşaldı
sıra transferlerde çok normal reisler
Tabii ki normal ancak endişemiz, şu ana kadar birçok kulüp ön anlaşmalarını tamamlamış hatta resmi açıklamalara başlamışlar bile. Ben de listeleyerek yakından takip ediyorum. Örneğin şu ana kadar sadece dış transfer olarak alınınan ve resmi olarak açıklanan oyuncu sayıları şöyle. Aydın 6, Çukurova 5, Eczacıbaşı 4, Kuzeyboru 1, Sarıyer 1, Muratpaşa 5, PTT 6, Vakıfbank 1, Beşiktaş 5, Galatasaray 0. Prensip anlaşması yapılan ancak hala açıklanmayan, diğer kulüplerin listesinde tuttuğu birçok oyuncuyu da dikkate alırsak, bizdeki bilinmezlik hala devam ediyor ve asıl önemli olan da yurt dışındaki çoğu iyi kulüpler, transfer borsasında bir hayli yol almışlar ve çok iyi oyuncularla sözleşmelerini tamamlamışlar. Yani zaman daraldı ve buna bağlı olarak da seçenekler azaldı. Endişe temel olarak bundan kaynaklanıyor. Geçmiş yıllardaki Gaila Gonzales'i kaçırıp Kathrine Bell'e razı olmak gibi bir fiyasko yaşamayalım da.....
 
Değerli arkadaşlar, sizlerle misli com sultanlar dış transfer listesini, şu an itibarı ile güncellenmiş haliyle yeniden paylaşıyorum. Bu listede bilgi anlamında değişmiş olan tek bilgi, Kara Bajema'nın Scandicci yerine Vera Volley Milano'ya gitmesidir. Bunun dışında, önceden verilmiş tüm bilgiler halen geçerli olup, koyu yeşil alanlar bitmiş görünen transferler, açık yeşil olanlar, yeni gerçekleşmiş ve listeye yeni eklenmiş bitmiş transferler, sarı olanlar birden fazla kulüp ile adı geçenler, diğerleri ise halen onay bekleyenlerdir. Eksik ve hatalı gördüğünüz bilgi olursa, lütfen uyarınız.
 

Ekli dosyalar

  • Sultanlar Ligi Yeni Transferler (Gelenler-Gidenler)4.pdf
    474.8 KB · Görüntüleme: 15
İlkin'imiz ile ilgili bu görsellere bayıldım. Aslaniçelerin ve tüm Cimbom'un gururu oldu.
İlkin Aydın: “BİZ CUMHURİYET KADINLARIYIZ”.

“Mimar Sinan Üniversitesi tarafından Cumhuriyet’imizin 100. Yılında, birbirinden başarılı kadın sporcuların yer aldığı bu projede olmaktan dolayı çok mutluyum. Emeği geçen herkese teşekkür ederim”.
İlk 1.jpegİlk 2.jpeg
 
Son düzenleme:
Değerli arkadaşlar,
Sizler için bıkıp usanmadan VNL 2023/2024 istatistiklerini, volleyballworld ve vnl.volleystation sitelerinde toptan tarama suretiyle elde etmiş olduğum değerleri, çapraz onay sistemi ile derledikten ve geniş bir database oluşturduktan sonra, anlamlı istatistikler olarak görüşlerinize sunuyorum. Bu konuda, özellikle İlkin Aydın konusunda yapılan türlü mesnetsiz ve hatta aşağılayıcı, en hafif deyimle küçümseyici yorumlara ilişkin, bu tür yorumları yapanların bir kez daha düşünmelerini ve kendi özeleştirilerini yapmalarını umuyorum.
Biraz uzun ve yorucu bir çalışma olması nedeni ile, çalışmayı özellikle hücum oyuncuları üzerinde yoğunlaştırdım. Birçok sitede birilerinin yapmış olduğu ve bir kısmı da hatalı rakamlardan oluşan çalışmaları derlemek yerine, belirttiğim gibi resmi otorite sayılan sitelerin ham verileri üzerinde kendi geniş database'imi oluşturarak, bu database üzerinden sonuçlar aldım ve bunları paylaşıyorum.
Bir İstatistikci olarak, çalışmamda yansızlık kuralına dikkat ederek, bazı temel değerleri de dikkate aldım. Buna göre çalışmaya en az 3 maç oynamış ve yine en az 5 sayı yapmış olma kriterini uyguladım. Bu yansızlık kuralına göre çalışmaya 45 smaçör ve 22 Pasör çaprazı dahil edilmiştir. Yine hücumcuları, kendi pozisyonlarına göre iki ayrı katagoride değerlendirdim. Bunlar Smaçör (Outside Hitter/OH-Strong Side Hitter-Power Hitter-Left Side Hitter-Wing Hitter) ve Pasör Çaprazı (Opposite Hitter/OPP) katagorileridir. Sol kısımda Smaçörler, sağ kısımda ise Pasör Çaprazları tabloları bulunmaktadır.
Diğer bir bilgi ise Smaçör pozisyonundaki oyuncuların, voleybol literatüründeki boy ortalaması 183cm olup bu çalışmada yer alan kadın smaçör oyuncularının boy ortalaması 184cm dir. Bu listede İlkin'in boyu 179cm verilmesine rağmen, gerçekte boyu 183cmdir yani bir kadın smaçöre göre ortalama, hatta ideal bir boya sahiptir. Tüm voleybol otoritelerince kabul edilmektedir ki, voleybolda pasörlükten sonra en zor mevki smaçörlük mevkisidir. Bunun nedeni, smaçör oyuncunun hem hücum, hem servis, hem de savunmada odaklı, hazır, çevik ve başarılı olmasının beklenmesidir.
Her bir tabloda, konusu itibarı ile ilk 20 ve devamında Misli com Sultanlar liginde halen oynayacak olan yeni transferler de dahil olmak üzere voleybolcular, performans sıralaması ile (Rank sıralamasında) ilk 20'lerin devamında yer almaktadır.
Hücumcular ile ilgili en önemli olan Tablo 1 olup, bu tabloda etkili hücum yer almaktadır. Etkili hücum, başarılı Hücumlardan, hücum hataları düştükten sonra, toplam hücuma oranlanması sonucunda hesaplanmaktadır. %30 ve üzeri, harika hücumcuları işaret etmekte olup, bunlar turuncu ile renklendirilmiştir.
Başarılı hücum Hücumda öldürülen topların, toplam hücumlara oranı ile hesaplanmakta ve ve söz konusu tabloda %50 ve üzeri alanlar da çok iyi hücumcuları işaret etmektedir.1 tabloda %30 üzeri ve 2. tabloda %50 ve üzeri alanlar exceptional (istisnai) hücumcular olarak adlandırılır.
Bu iki değerlendirme devamında, özellikle smaçörlerin görev ve sorumlulukları dikkate alındığında, servis ve karşılama gibi (Tablo 3 ve Tablo 5), başarılı smaçörlerin değerlendirilmesinde önemli bir kriter olduğundan, bu tablolamalar da yapılmıştır.
Tablo 4'de ise, bir diğer önemli istatistik değerlendirilmiştir. Bu tablodaki istatistik, oyuncunun her alanda (Hücum, servis, blok ve servis karşılamada) almış olduğu toplam sayıların, ilgili alanlarda kaybettirdiği toplam sayılardan düşülmesiyle elde edilen rakamın, oynadığı maç sayısına oranlanması ile elde edilen çok önemli bir gösterge olup, oyuncunun genel performansını ölçen bir değerlendirmedir.
Bakalım, bu istatistiklerde yer alan Vakıfbank, Eczacıbaşı ve THY gibi takımların oyuncuları veya oyuncu adayları ile İlkin'in performanlarını karşılaştırdığınızda yorumunuz ne olur. Diğerlerini geçtim, Julia Bergman diyerek, bu oyuncuyu yere göğe sığdıramayanların, bu istatistikler karşısında düşüncesi ne olur? Bu benim için hiç de sürpriz bir sonuç değil, çünkü NCAA maçlarını izledikten sonra, benzer çalışmayı yapmış ve Julia ile ilgili benzer sonuçları almıştım. Bu nedenledir ki Galatasaray için Julia gibi bir smaçör yerine, Kendal Kipp gibi fişek bir Çapraz daha faydalı olur demiştim. Bu arada şunu da dikkate almakta fayda var. NCAA'in en iyi smaçörü diye yutturulmaya çalışılan Julia, sadece kendi konferans ligindeki en iyi smaçör olarak seçilmiş (Amerikadaki sistemi bilen bilir) ancak tüm konferans liglerini içine alan NCAA AVCA (NCAA American Volleyball Coaches Association) değerlendirilmesinde, kendisine ancak 2. takımda yer bulabilmiş, buna karşın Logan Eggleston NCAA AVCA değerlendirmesinde 1 takımda MVP olmuştur. Bu bilgileri de, elimizdeki değerlerin ne olduğunun farkına varılır diye paylaşıyorum.
Son olarak, VNL maçları, gazozuna yapılan maçlar olmayıp, alınacak veya kaybedilecek puanlar nedeniyle, özellikle Olimpiyat elemelerinde önemli bir değerlendirme ölçütüdür. Çok güçlü takımların yeni yıldız adaylarını denedikleri doğrudur ancak bu deneme ve değişimler birçok dengeyi de gözettiğinden, yeni oyuncular rastgele seçilen oyuncular değildir. Bugünün yıldızlarının yerini alma kapasitesine sahip oyunculardır o nedenle de, yıldızlarla birlikte oynayan yeni oyuncular nedeniyle asla küçümsenmemesi gerekir.
Tabloları ekte paylaşıyorum. Objektif değerlendirme ve yorumlarınız başım üzerine.
 

Ekli dosyalar

  • VNL STATS.pdf
    1 MB · Görüntüleme: 6
Son düzenleme:
Kadın voleybol şubesinde ne olduğunu anlamakta gerçekten güçlük çekiyorum. Az önce Vakıfbank, beğendiğim bir yerli smaçörü de (İdil Naz Başcan'ı) kadrosuna kattı. Kuzeyboru da Gonzale'i bitirmiş görünüyor ve gümbür gümbür geliyor. Sultanlar'a yeni yükselen takım Beşiktaş, yaş ortalaması yüksek olmasına rağmen, tecrübeli transferleri altyapısından yetiştirdiği gençlerle harmanlayarak geniş bir kadro oluşturuyor. Eczacı, Alexa Gray ve Stevanovic gibi iki çok iyi oyuncu ile gücüne güç kattı, Muratpaşa önemli yol katetti. Fener dünya devleriyle devam. PTT dış transferlerle yepyeni bir takım oluşturdu.
Henüz resmiyete dönüşmemiş transferler konusunda üç takım başı çekiyor. Bu takımlar Galatasaray, THY ve Nilüfer'dir. Galatasaray'ı diğer iki takımdan ayıran başlıca farklılıklar, Diğer takımların transfer listelerinin hayli kabarık olması nedeniyle, hedef transferlerin en az bir kısmının hemen bitebilecek olması durumu, en azından sözkonusu taraftarlar nezdinde olumlu bir beklenti oluşturuyor. Buna karşın, Galatasaray'da henüz tek bir resmi bir sözleşme olmadığı gibi, transferde adı geçen üç oyuncu dahil teknik heyetin dahi henüz bir sözleşme yapmaması ve sözleşmesi biten oyuncuların elden çıkarılması, ciddi soru işaretleri ve endişe yaratıyor. Hele ki erkek takımının, transferlerini açıklamaya başlaması ile, artık neyin beklenildiğini anlamak daha da güçleşiyor. Yoksa hedef çöp toplamak veya şubeyi kapatmakmıdır? Beklemekten sıkıldık. Artık ne olacaksa olsun. Şu saatten sonra yönetim, taraftarların yüreğine ancak bombalarla su serpebilir.
Güncellenmiş liste ekdedir. Kırmızı satır beni ve herkesi ters köşe yapan transfer olup uzun süredir paylaştığım listelerdeki ikinci hatadır. Çağla, Beşiktaş'a transfer oldu. Bunun dışında koyu yeşiller bitmiş transferler, açık yeşiller yeni eklenmiş bitmiş transferler, sarılar ise, birden çok kulüple adı geçenlerdir.
 

Ekli dosyalar

  • Sultanlar Ligi Yeni Transferler (Gelenler-Gidenler)5.pdf
    477.2 KB · Görüntüleme: 6
Son düzenleme:
Umarım İlkin'imzin ciddi bir sakatlığı yoktur. Oynasa sorun, oynamasa sorun. Kızcağız, turnuva başladı başlayalı en az rotasyona uğrayan oyuncu. Demir olsa dayanmaz. 24 saat geçmeden yeni bir maç ve sonuç. Bari yerine girenler birşeyler yapabilse. Önceki maçlarda dinlendirilmeye çalışıldı ama heyhat. İlk 6da olmadığı maçlarda bile, 1. setin ortasında, varlık gösteremeyenler nedeniyle oyuna alınmak zorunda kalındı ve sonuna kadar değişmeden oyunda kaldı. E tabii ki bu kadar yüklenilirse vücut da isyan eder. Çok geçmiş olsun.
 
Yeni baş antrenör (henüz imzalamamış olmasına rağmen), Potsdam'dan gelirken yanında birlikte çalıştığı orta oyuncusu Maja Savic'i de getiriyormuş. Uzun bir aradan sonra takımımızla ilgili duyduğum ilk ciddi transfer söylentisi... Olurmu olmazmı bilemiyorum ama eğer olursa, sizce nasıl bir seçim olur? Bana, pek de fena bir tercih değilmiş gibi geliyor. Sizce?
 
Son düzenleme:
Transferleri konusunda resmi açıklama/sözleşme duyurusu yapmayan üç kulüpten (GS,THY, Nilüfer) Nilüfer, sonunda bombayı patlattı ve tüm takımı, dış transferleriyle birlikte birkaç saat önce açıkladı. İlginç olan, şu ana kadar iki oyuncu (Maria Yordanova ve Oleksandra Milenko) ile ilgili en ufak bir haber çıkarmadan, oluşturulan yeni takımla birlikte sürpriz bir şekilde açıkladı ve bu sezon için transferi kapattı. En son (birkaç saat önce) duyurulan iki yeni transfer dışında, listem ile tam olarak birebir örtüşüyor. Darısı THY ve takımımıza diyelim.
 
Kötü bir takım oluşmayacak gibi görünüyor ama asıl önemli soru, yeterli olacakmı? Sultanlar, bu yıl çok çok çekişmeli geçmeye aday. Önceden de yazıp çizdiğim gibi ilk 4 takım daha da güçleniyor. Nilüfer, Kuzeyboru Aydın, Beşiktaş, Çukurova, Muratpaşa ile birlikte süper bir çekişme olacak. Diğer takımların da transferlerini dikkate alarak, bence Libero ve daha yırtıcı bir PÇ gerekebilecek. Savic gelirse orta blok yeterli olabilir. İlkin ve Logan, çıkışlarını devam ettirirlerse smaçörlerimiz yeterli görünüyor ancak Logan'ın servis karşılamada daha güven verici olması gereğinin yanısıra, bloklarda da da köşe oyuncularının daha yüksek yüzde ile oynamaları, bunun için de sezon öncesi bu konuda çok çalışmaları gerekiyor. 1. devre sonunda, takımın yeniden değerlendirilmesi olasılığı çok yüksek görünüyor.
 

Üst