2023-2024 Kadın Voleybol Takımı (Galatasaray Daikin)

Hep söyledim, yine söylüyorum. Güçlü ve alternatifli bir takım oluşturulması şart. Belki önceden BVA'ya katılacağımız düşünülerek, yapılması gereken bazı önemli transferler askıya alınmış olabilir ama iyi haberi duyuralım. Galatasaray 2023-2024 sezonunda Challenge Cup'a katılacak (Nilüfer ,le birlikte). Yani bu durumda sadece söylentilerde adı geçenler değil, ilave güçlü transferler de yapılmalıdır. Gerçi yerli iyi oyuncular kapış kapış gitti ve çok fazla yabancı seçeneği de kalmadı. Bu nedenle, adı kulübümüzle anılan Maja Savic veya o seviyede bir orta mutlaka alınmalı, yanısıra defansı çok güçlendirmek için çok iyi bir libero da, takıma dahil edilmelidir. Cuttino ile bir yıllık sözleşme yapılırken Beren Çukurova'ya gönderildi ancak iki kulüp arasında, anlaşıldığı kadarı ile açıklanmayan bir anlaşma var ve kiralanmış olması muhtemeldir. Yani yeni sezon ortasında veya sezon sonunda geri dönmesi olasılığı var. Herhalde oynayarak tecrübe kazanması amaçlanıyor. Cuttino, yeni takımla yeni oyun anlayışında nasıl bir sorumluluk alacak, hep birlikte izleyip göreceğiz. Tekli blok veya blok asist olarak kötü değil, çok yüksekten smaç vurma konusunda da bayağı iyi ama vuruş şiddeti olarak zayıf kaldığı görülüyor. Yani kesinlikle, yırtıcılık anlamında Boskovic, Vargas, Stysiak hatta Kiera, Jordan veya Gaila gibi PÇ'ları ile kıyaslanabileceğini düşünmüyorum. Yani çöp değil ama Galatasaray'ımıza, bu mevkide daha güçlü, yukarıda adı geçen PÇ'ları gibi bir isim yakışırdı. Tabii asıl önemli olan, Hernandez'in Cuttino'yu nasıl bir kurgu içerisinde kullanacağıdır.
Yani, sonuç olarak başladık ama gerisinin çok güçlü transferlerle getirilmesi gerekiyor aksi halde işimiz zor gibi görünüyor. Bizden uyarması, gerisi şube yöneticilerinin sorumluluğunda. Bilemedik, düşünemedik, zannetmiyorduk veya bütçe gibi gerekçeler ardına saklanmanın da artık bayatladığı, apaçık ortadadır. Yöneticiler sadece ahkam kesmek için değil, zor şartları kolaylaştırmak ve her sorun ve sıkıntıya çözüm üretmek için vardır ve işte zaman, gecikmeler olmuş olsa bile şimdidir.
 
Artık kupa3te, challenge cupta mücadele ediyoruz.yazıklar olsun.asırlık çınar ,ne günlere kaldı.
En azından kötünün iyisini düşünün. Rus takımları katılmış olsaydı, şu an BVA'da idik. Eğer yanlışım yoksa, challenge'de şampiyonluk halinde CEV'e katılma olasılığımız var. Artık en azından ileriye dönük yeni yapılanma vaktidir. Ağlayıp sızlayarak, bir yere varamayız.
 
Mete, kardeşim zaten yıllardır saç baş yoluyor, kahroluyoruz. amatör branşlarda, şampiyonluğu bulunmayan tek şube takımı bayan voleybol.yazık değilmi?bu şubelere, yapılan üvey evlat, muamelesi yüzünden; challengeye katılıyorsak onada şükür, demek bize bir şey kazandırmaz. Çözüm belli.ama o çözüme, ulaşacak misyona sahip olan samimi, bir galatasaraylı ,pek yok amatör branşlarda. Hepsi dost, ahbap, torpili ile şubeye demir atmış.bu böyle gitmez.düzelir bu işler. ama ne zaman düzelir?
 
Mete, kardeşim zaten yıllardır saç baş yoluyor, kahroluyoruz. amatör branşlarda, şampiyonluğu bulunmayan tek şube takımı bayan voleybol.yazık değilmi?bu şubelere, yapılan üvey evlat, muamelesi yüzünden; challengeye katılıyorsak onada şükür, demek bize bir şey kazandırmaz. Çözüm belli.ama o çözüme, ulaşacak misyona sahip olan samimi, bir galatasaraylı ,pek yok amatör branşlarda. Hepsi dost, ahbap, torpili ile şubeye demir atmış.bu böyle gitmez.düzelir bu işler. ama ne zaman düzelir?
Şikayetlerinizde ve beklentilerinizde yerden göğe kadar haklısınız ve size katılıyorum. Üstteki yazı ve yorumlarımda ve önceki paylaşımlarımda da benzer düşünceleri zaten paylaşmıştım. Şu an geldiğimiz nokta itibarı ile, en azından kariyerli bir hoca değişikliği görüyoruz. İlkin, Logan, Ayçin ve Sude'nin elde tutulması da akıllıca bir tercih. Devre arası transfer Emine'nin de bu yıl verimli olabileceğini düşünüyorum. Maja Savic alınırsa, orta hücum ve bloklarımız kesinlikle oturacaktır. Önceden önermiş olduğum Kurtagic benzeri bir oyuncu ve klas olarak da Stevanovic kalitesindedir. Pasör mevkisi Kanami ile doldurulursa fena bir seçim olmayacak ancak keşke Nazlı'yı göndermek durumunda olunmasaydı.. Sorun olarak görülebilecek noktalar şu an Bihterle birlikte görev alacak üst düzey bir libero ve kronik yetmezliğimiz, dağıtıcı güçlü bir pasör çaprazıdır. Cuttino'nun yeni takım ve sistemle verimliliği ne olacak birlikte izleyip göreceğiz ancak yeniden vurgulamak isterim ki, eleştiri ve beklentilerinize yürekten katılıyorum ve her gerçek Galatasaraylının da aynı görüş ve düşünceler içerisinde olduğuna inanıyorum.
Herşeyi geçerek, geçen sezon 5. lik 6. lık maçlarında yaşanmış olan rezillik içimi çok acıttı. Neredeyse amatör olarak değerlendirilebilecek Brooke Nuneviller gibi bir oyuncu karşısında bile önlem alınamayışı ve dışarıdan izleyen amatör seyircilerin bile birkaç hamle ile oyunu değiştirebilecek çözümleri varken, kenar yönetimin ....... trene bakar gibi izlemeleri ve defansif özelliği önde olan bir bücürün koca bir Galatasaray'ı darmadağın etmesi, kabullenilebilecek birşey değildi ve hala bu maçlar canımı çok yakıyor. Öyle ki Karch Kiraly bile galiba bundan etkilenmiş ve bu bücürü Amerikan Milli Takımı'na çağırmış ve bu seçimle ilgili hayretlerimi de açık ve net olarak belirtmiştim. Sonuçta VNL'deki ilk ayak maçları sonucu yanılmadığım da ortaya çıkmış ve 2 ayakta takımdan kesildiği görüldü.
Sonuç olarak, en azından şampiyonluğa veya avrupa kupalarına katılma hedefinden uzaklaştıracak bir kenar yönetiminin olamayacağı izlenimi bile bir kazanç olarak görülebilir.
 
Bu sezon, için yinede umutluyum.daha iyi bir kadro kurulabilir. mali, ve idari ,anlamda iyi yönetilen klüp,mutlaka başarılı olur.bizde, yıllardan beri bu sıkıntı var.idari ve mali ,anlamdaki sıkıntı başarısızlığı tetikliyor.buda mutlaka aşılır. Tabiki lyi niyetli olunup, taşın altına elini koymakla, ve metal düşüncede, devrim yapmakla olur.
 
Değerli forum takipçileri ve etkin katılımcı arakadaşlar,
Öncelikle hepinizin Kurban Bayramı'nı en içten dileklerimle kutlar, ailenizle mutlu ve huzur dolu nice bayramlar geçirmenizi dilerim.
Voleybol severler olarak, tatil günlerinde VNL'i izlemek de ayrı bir heyecan. Dün ne yazık ki Japonya'ya karşı kaybettik ama çıkarılan ilk 6 ile zaten bu sonuç kaçınılmazdı. Santarelli takımı deneyerek tanımaya çalışıyor ama denenmişlerin üzerine, önemli bir maçta önemli soru işaretleri oluşturan seçimler, tabii ki doğru değildi.
Santarelli ya,
1- Japonya'yı fazla önemsemedi (ki öyle olduğunu sanmıyorum).
2- İlkin'in hafif sakatlığı nedeni ile, oyuncumuzu maç başında riske etmek istemedi (olasıdır).
3- Takım içerisindeki veya yönetimdeki olası lobiciliğe yenik düştü (bu da bir olasılık diye düşünüyorum ki, bunun da bana göre gözlemlediğim nedenleri var).
Ancak neden her ne ise, dünkü maç sonrasında, İnşallah Santarelli'nin kafasındaki taşlar, önemli ölçüde yerine oturmuştur diye umuyorum.
2. set sonunda 5 sayı geride iken yapılan (Saliha-Hande / İlkin-Derya değişiklikleri, takıma muazzam bir enerji ve toparlanma getirdi. Bu değişiklikler, takım üzerinde ciddi bir fark yarattı ve o kadar geriden gelmemize rağmen, az kalsın seti alıp 1-1'e getiriyorduk. Ancak 2-0'dan 2-2'ye getirmek bile, bu oyuncuların yarattığı enerjiye, diğer oyuncuların da katılımı ile, maçı final setine taşımayı başardık. 5.sette olan oldu ve o ana kadar mükemmel istatistiklerle oynayan İlkin, gerçekten mükemmel bir smaç'a karşın 'monster blok' yedikten sonra, 2 zayıf pasta sayı üremeyip hataya neden olunca ve buna Gizem'in neden olduğu servis karşılama ve ace yeme ile, Ebrar ve diğer oyuncuların hataları sonucu adeta setten koptuk ve maçı 3-2 kaybettik. Sağlık olsun derken, buradan çıkarılacak önemli dersler olduğunu da düşünüyorum. Not olarak da düşmem gerekirse, bu maçtaki Derya Cebecioğlu, gerçekten çok çok iyi ve verimli idi. Keşke her maçı böyle oynasa.
Sizlerle önceden paylaşmış olduğum köşe hücumcuları VNL performansları tablosunu, 2. etap sonunda yeniden güncelleyerek ve bazı yeni İstatistikleri de ekleyerek (savunmadan top çıkarma) ekte yeniden bilgilerinize sunuyorum. Bu tabloları inceleyerek, kimlerin hangi noktada olduğunu görmenizi ve bazı görüş ve yorumların, ne kadar doğru veya yanlış olduğunu farketmenize yardımcı olacağını gösteren bilgilere, net olarak ulaşabilirsiniz.
Öncekinden daha çok veri içermesi nedeni ile, toparlamak ve çapraz bir şekilde doğruluk kontrollerini tamamlamak biraz zaman aldı ama herşeye değdi. Veriler önceden yapmış olduğum gibi volleyballworld ve vnl.volleystation sitelerindeki tablolardan süzülerek ve doğrulukları karşılaştırılarak derlenmiştir.
Buna göre açık ve net söylemem gerekir ki, bazı oyuncular neredeyse pamuklara sarılıp, özenle sahiplenilecek özelliklere sahiptirler. Bu oyunculardan birisi de Galatasaray'ımızın ve milli takımımızın oyuncusu İlkin Aydın'dır. İnanın ki 2000 doğumlu çok yönlü yetenekleri ile 1 tablo hariç (Maç Başına Net Sayı-22.sıra) tüm tablolarda ilk 20 içerisinde yer alan birkaç oyuncudan birisidir ve böyle oyuncular el üstünde tutulmalıdır. Ayrıca bu istatistiklerle, halen ligimizde oynayan veya oynayacak olan oyuncularla karşılaştırılmasında, Vargas ve Ebrar ile, tepede bulunan nadir bir oyuncudur. Umarım hep böyle devam eder.
Bu oyuncunun, böylesi bir başarılı hücum yüzdesi ve yine etkin hücum (hücum sayısından, hücum hataları düştükten sonra elde edilen yüzde) yüzdesi varken, bu oyuncuyu hücumda yeterince kullanmamak nasıl bir tercihdir anlamakta zorlanıyorum. Bir hücumcunun, maç başına sayısını artıran en önemli kaynak, yüksek yüzde ile ve yüksek hücum verimliliği ile alacağı sayılardır ki, bu yüzdeler, İlkin'de diğer oyunculara oranla bir hayli yüksektir. Bununla birlikte, oyuncumuzun atağa kalkmak için aldığı pas sayısı, ilk sıraları paylaşan oyuncuların almış olduğu pas sayıları ortalamasının neredeyse yarısı kadardır (İlkin aldığı hücum pası sayısı 116, buna karşın ortalama hücum pası ise yaklaşık 200). Yukarıda belirtmiş olduğum kuşkulardan birisi buna neden olabilirmi diye düşünmeden edemiyorum ama umarım Santarelli, önyargısız ve bilimsel olarak tüm bunların üstesinden gelir.
İlkin'in geliştirmesi gereken en önemli yönlerinden birisi, blok sezgileri ile kollarını doğru kullanarak blok yüzdesini artırmaktır. Bunu yapığı takdirde, sadece Türkiye'nin değil, Dünya'nın en iyi voleybolcularından birisi olmaya adaydır.
Son olarak, dün oynanan Japonya maçı ile derlediğim milli takımımız köşe oyuncuları istatistiklerini de bilginize ekte sunuyorum.
İlk dosyadaki turuncu satırlar, mükemmel hücumcuları, yeşil olanlar ise, ligimizde oynayacak diğer oyuncuları işaret etmektedir. Yansızlık kuralını çalıştırmak için, turnuvada en az 10 hücum sayısı ve en az 5 maç oynamış oyuncular filtrelenmiş, buna göre oluşturulan listede 44 smaçör ve 22 çapraz oyuncu yer almış ve sıralamalar buna göre yapılmıştır. Yine buna göre Emilia Weske, Jordan Thompson ve Andrea Drews gibi oyuncular, bu kriterler nedeni ile bu listeye dahil edilmemiştir. 3 Etap maçları sonunda yeniden değerlendirilecektir.
Sormak istediğiniz veya eklememi talep ettiğiniz herhangi bir bilgi olursa lütfen çekinmeden iletiniz. İlginiz, sunulması olası bilgileri zenginleştirecektir.
 

Ekli dosyalar

  • VNL 2023 - 2nd Leg STATS.pdf
    1.1 MB · Görüntüleme: 2
  • VNL Japan vs.Türkiye.pdf
    229.7 KB · Görüntüleme: 1
Son düzenleme:
VNL'de 10 maç geride kaldı ve artık performanslar oturmaya başladı. Derya, 2. tam zamanlı maçında öylesine bir parladı ki ışıl ışıldı. Başarılarının devamını ve böyle devam ettiği sürece de 2024-2025 yılında, Galatasaray'ın transfer listesinde olmasını dilerim. Bir önce paylaşmış olduğum tabloların pek görüntülenmemesine rağmen (ki voleybolsever olarak önemli detayları kaçırmış olabilirsiniz), son iki maçın Türk oyuncular istatistiklerini de ekte paylaşıyorum. Açık ara en iyi hücumcu Derya oldu. Hem hücum hem de savunmada son derece başarılı idi. İlkin de başarılı hücum oranlarında iyi idi ancak hücum etkinliğinde, yapmış olduğu birkaç hata ve yediği blok nedeni ile, etkinliğini biraz düşürdü bununla birlikte defansta, özellikle Thailand maçında olağanüstü idi. Liberodan daha fazla servis karşıladığı gibi %56 pos ve %50 perf. ile oynadı ki bunlar çok mükemmel yüzdeler. Defanstan top çıkarmada da Derya ile birlikte, çok başarılı bir performans sergiledi. Ebrar'da ise özellikle hücumda almış olduğu toplar dikkate alındığında, hem düşük sayı hem de düşük bir yüzde ile oynadı ki, kendisini hemen toparlaması lazım.
Dikkatimi çeken bir diğer konu ise, reklam yüzü voleybolcu olmak, oynasa da oynamasa da, başarılı olsa da olmasa da, medyada, özellikle de bazı twitter hesaplarında sürekli cilalanmaya çalışılıyor ki bu, başarılı olan oyunculara yapılan büyük bir haksızlık ve milletin aklı ile dalda geçmek anlamına geliyor. "Yeni gelmedim, geri geldim" gibi demeçler ve hemen arkasından çuvallamalar, Japonya maçında kaybedilen iki setin sonunda alınan set sonrası, seti aldık diyerek yine çuvallayan oyuncunun olduğu görsellerin paylaşılması, Tayland maçı sonrası maçın kazanıldığı görselinin içerisinde maçın kahramanları yerine, yine aynı oyuncunun olduğu görselin paylaşılması ve devamında sanki şikayet edercesini, yine ağzı açık resimle "uzun bir süre sonra milli takımda sahada değil" gibi paylaşımlar e artık yeter dedirtiyor. Bari Galatasaray, kendi resmi voleybol şubesi twitter hesabından Thailand maçı galibiyeti ile ilgili öylesi bir görseli paylaşmasaydı (en azından kendi oyuncusuna saygı nedeni ile). Resim'mi yok yada yaratılamazmıydı? Haber paylaşımındaki bir resim için ille ki belli logoların olması'mı gerekiyor? Doğrusu çok yadırgadım. Kimsenin şakşakçısı olmadığım gibi kimse ile ilgili hasımhane bir önyargım da yoktur ama yiğidin hakkını da kimseye yedirmemek gerekir. Algılarla başarısızlığın. başarı gibi gösterilmeye çalışılması, en azından başarılı tüm diğer oyunculara yapılan haksızlık ve saygısızlıktır. Bunu bilir, bunu söylerim.
Lütfen ekte paylaştığım dosyadaki rakamları inceleyiniz. Ne demek istediğim daha iyi anlaşılacaktır. Dosyada net sayı için blok hataları da eklenmiştir.
 

Ekli dosyalar

  • VNL 2023 Türkiye vs Japan & Thailand.pdf
    427.7 KB · Görüntüleme: 0
Bu şubeye, ciddi yatırım olur ise başarılı olunur.ancak vasat kadrolarla ,yıllardır kendi yağında kavrulan,bir şubemiz tıpkı diğer şubeler gibi. Buna rağmen ,en özverili mücadele eden oyuncularda bu branşta .Vakıfbank, eczacı başı, fener ,ve THY ile yinede canla başla mücadele ettiklerine şahidiz.
 
MAJA SAVİC GALATASARAY’DA!!

Geçtiğimiz 2 sezonu Almanya Bundesliga’da SC Postdam’da geçiren Sırp milli orta blokör Maja Savic, yeni sezonda Galatasaray forması giyecek. Savic’in kariyerinde 3 Sırbistan Ligi Şampiyonluğu, 3 Sırp Kupası Şampiyonluğu, 1 Alman Süper Kupa Şampiyonluğu, 1 Gloria Cup Şampiyonluğu bulunmakta!

#İlkKezVolleyTurkeyDe

#VOLLEYTRANSFERS
#VolleyTurkeyNews
 
MAJA SAVİC GALATASARAY’DA!!

Geçtiğimiz 2 sezonu Almanya Bundesliga’da SC Postdam’da geçiren Sırp milli orta blokör Maja Savic, yeni sezonda Galatasaray forması giyecek. Savic’in kariyerinde 3 Sırbistan Ligi Şampiyonluğu, 3 Sırp Kupası Şampiyonluğu, 1 Alman Süper Kupa Şampiyonluğu, 1 Gloria Cup Şampiyonluğu bulunmakta!

#İlkKezVolleyTurkeyDe

#VOLLEYTRANSFERS
#VolleyTurkeyNews
Bir süreden beri söylenti aşamasındadır ve bunu önceden de paylaşmıştım. Alınması halinde çok faydalı olacağını ve orta blok ve hücumlarda etkili olacağını düşünüyorum. Bununla birlikte, önceden önerdiğim Hena Kurtagic, bugün itibarı ile Kanami'nin geldiği Neptune De Nantes ile imzaladı. İnşallah Maja'yı kaçırmayız
 
MAJA SAVİC GALATASARAY’DA!!

Geçtiğimiz 2 sezonu Almanya Bundesliga’da SC Postdam’da geçiren Sırp milli orta blokör Maja Savic, yeni sezonda Galatasaray forması giyecek. Savic’in kariyerinde 3 Sırbistan Ligi Şampiyonluğu, 3 Sırp Kupası Şampiyonluğu, 1 Alman Süper Kupa Şampiyonluğu, 1 Gloria Cup Şampiyonluğu bulunmakta!

#İlkKezVolleyTurkeyDe

#VOLLEYTRANSFERS
#VolleyTurkeyNews
İyi oyuncu .demekki iyi oyuncu transferleri yapmak zor değil. Bu branşın, yönetiminde olanlar elini taşın altına, koyuverseler en azından yıllardır hasretini çektiğimiz, şampiyonluğu, yada şampiyonlukları, önceden yaşamış olurduk.
 
Dün akşam voleybol keyfi yapmak için, oturup SSC Palmberg SCHWERIN vs. VB NANTES-CEV Volleyball Cup 2022 maçını izledim. İzleme nedenim, Nantes'de oynayan Kanami Tashiro idi. Nantes maçı 3-1 kaybetti ama esas odağım Kanami idi. Önceden de izlemişliğim vardı ama hem maç içerisindeki performansı, hem de son VNL'deki kadroda, neden yer almadığına dair bir ipucu aramamdı. Ayrıca kızın transferi ile ilgili o kadar küfür ve aşağılama geldi ki, acaba birşeymi kaçırıyorum diyerek bulabildiğim videoları izlemeye başladım. Açık söyleyeyim. İlkin ve Elif Şahin çok iyi iki arkadaş ama gördüklerimden sonra edindiğim izlenim, Elif-Kanami veya Cansu-Kanami kıyaslamasında, İlkin ve Logan ve hatta Cuttino, Kanami ile çok iyi işler yapacak gibi görünüyor. Her pas türü ile her teknikte (Klasik parmak/Manşet) ve her pozisyonda adrese teslim nokta atışı paslar atabilen, oyunu çok iyi okuyabilen ve gerçek anlamda mükemmel pas dağılımı yapabilen çok çok iyi bir pasör. Japonya Milli Takımının iki pasöründen biri Tamaki Matsui (1998 doğumlu 171cm 21 numaralı forma) ve adı çokça rastlanılan Nanami Seki (1999 doğumlu 171cm 6 numaralı forma) ile kıyaslandığında, çabukluk, oyun zekası, pas dağılımı ve tarz olarak ciddi bir fark göremedim. Deneyim olarak ise Kanami çok daha deneyimli ve kariyer puanı olarak, çok daha yukarılarda. Şu an görünen iki dezavantajdan birisi 32 yaşında olması (ki bu pasörlük adına yaşlı olduğu anlamına gelmez, hele ki enerjisini gördükten sonra), diğeri ise 173cm boyunda olması (ki diğer iki Japon pasörden 2 cm uzun). Japonya'nın VNL'deki performansı, mevcut pasörleri ile herhalde tartışılmaz. Özellikle bize karşı aldıkları galibiyet sonrasında. Buradaki asıl konu, Kanami'li oyun kurgusunun nasıl planlanacağıdır. Bloklardaki zaafiyeti, boyu nedeni ile çok açık ve net. Bunu, izlediğim maçlarda açıkça gördüm. İşte bu nedenledir ki orta kurgusunu çok iyi planlamak gerekiyor ve tam da bu noktada Hena Kurtagic veya Maja Savic gibi iki orta oyuncudan birisinin alınması, takıma çok önemli bir güç ve bloklarla savunma güvencesi verecektir. Bana kalsa, kesinlikle 1.95'lik 2004 doğumlu ödül avcısı Hena Kurtagic derdim ama, uçtuğuna göre ve Maja'nın da geçen yıl Hernandez'in oyuncusu olması nedeni ile, buna da yok diyecek birisi çıkmaz herhalde. Top 1000 oyuncu, deneyimli ve yeni takımda, yeni oyun planında olursa, eminim ki Maja ve Kanami iyi işler yapacaklar. Umarım gerçekleşir ve nasıl sonuç alınacağını birlikte izleriz. Bununla birlikte, hep yazdığım gibi, geniş kadro konusunda sıkıntılar olabilir gibi görünüyor.
Hali hazırda kesinleşmiş oyuncu kadrosundaki oyuncu sayımız 9 gibi görünüyor ve bu sayıya en az 4 veya 5 oyuncu daha eklenmesi gerekiyor ki, Maja da kadroya dahil olursa, takıma monte edilecek ve önemli katkı sağlayacak üst düzeyde yerli oyuncu pek kalmamış, hatta kapış kapış gitmiş görünüyor. Bu açık nasıl kapatılacak, yönetimin bu konudaki planı ne, bu da ayrı bir konu. Beklemeye devam ediyoruz.
 

Üst