#21 Boniface N'Dong

Çok büyüksün NDong...Bu yılki katkını asla unutmayacağız...Bu kadar karakterli insan nadirdir...Yönetici, teknik ekip, taraftar herkes kalmasını istediği halde bu büyük adam benim vücudum artık bir sene daha bu mücadeleyi veremez, haketmediğim kontratı almam ben diyor...Yolun açık olsun diyeceğim ama gitme, kulübümüzde görev alır, bizimle kalırsın umarım..Senden öğrenecek çok şey var...
 
Ah be 2-3 sene önce gelsen ne olurdu sanki. Eminim 1 sene daha bu ligin tozunu atar. Yahu bari sadece Euroleague maçlarında görev yapsaydi. Onun bilgisine tecrübesine adamliğina ihtiyacimiz var. Muazzam bir kayip olacak kanimca :( ve öyle saniyorum ki böyle bir oyuncu kolay kolay bir daha gelmez. Savunmasi bu kadar iyi,hücumda bu kadar muazzam performans gosterebilecek,yürekli,adam gibi adam zor bulunur. Özleyeceğiz seni Siyah İnci...
 
Arroyo'nun oyunu bizi çok büyütse de bu adamın yeri ayrı benim için.Karşıyaka'nın baya ideal olan uzunlarının eşleştiklerinde çocuk gibi kalışı,sıkışıldığında gelişigüzel şut atma şansı veren ribaund yeteneği,kısalardan bile daha çok güven veren bileği ve takımda tüm omuzların düştüğü günlerde olayı sahiplenişiyle unutulmazlaştı gözümde.Yokluğunu erken hissedeceğiz maalesef,şampiyonluk programlarındaki keyifli diyaloglar bir veda maçıyla taçlandırılsa çok güzel olur.
 
Sadece 1 sezon bu formayı giymesi, efsanelerimiz arasına girmesine yetti. Oyunuyla, yüreğiyle çok büyük bir karakter olduğunu gördük.

Herşey için teşekkürler Boni, unutulmayacaksın...
 
Bu arada şu herkese sallayan Erdal Avcı'yı gören duyan bilen var mı acaba? Nerdesin büyük basketbol uzmanı? Takım destan yazarken uzun zamandır okuyamaz olduk o eşsiz yorumlarını ! Seni sahalarda görmek isteriz...
 
Bu arada şu herkese sallayan Erdal Avcı'yı gören duyan bilen var mı acaba? Nerdesin büyük basketbol uzmanı? Takım destan yazarken uzun zamandır okuyamaz olduk o eşsiz yorumlarını ! Seni sahalarda görmek isteriz...

onun daha sezonun başlarında yazdığı bi yorum hala gözümün önünden gitmiyor. hayretler içerisinde kalmıştım hakikaten. bide Görkem Eroğlu arkadaşımız vardı sezon başında içimi karartmışlardı resmen. yani niye yoklar 23 sene sonra şampiyon olmuşuz bütün Galatasaraylılar mutlu olmalı ve bu mutluluğu paylaşmalı.
 
Bilmiyorum abartiyor muyum ama Abdi İpekci'de binlerce kişinin önünde Barcelona ile yapacağimiz bir maç ile jübilesini yaptirabiliriz diye duşünüyorum. Murat Özyer'i bu konuda göreve davet ediyorum haddimi aşmayacaksam. Bence çok abartmiyorum. Ndong bunu fazlasiyla haketti bu sene...
 
Ergin Ataman bu konu hakkında açıklama yaptı zaten. Jübile maçı düşüncesi var, sezon açılışı belki de, rakip Barça olur mu, takvim izin verirse, çünkü bu tür kulüplerin yaz programı altı ay önce belirleniyor.

Ndong ile ilgili çok güzel bir sürpriz daha olacak, onu onurlandırmak adına.

Bilmiyorum abartiyor muyum ama Abdi İpekci'de binlerce kişinin önünde Barcelona ile yapacağimiz bir maç ile jübilesini yaptirabiliriz diye duşünüyorum. Murat Özyer'i bu konuda göreve davet ediyorum haddimi aşmayacaksam. Bence çok abartmiyorum. Ndong bunu fazlasiyla haketti bu sene...
 
Euroleague'de yaşı ve yoğun maç programı dolayısıyla istediğimiz katkıyı alabilir miydik bilmiyorum ama bir sezon daha ligi domine edebilirdi. Bu sezon karşısında kimse duramadı Boniface'ın, o açıdan üzüldüğümü söylemeliyim.

Ama şu açıdan sevinçliyim, başarılarla dolu kariyerini bir şampiyonlukla noktalamış oldu.

Her şey için teşekkürler, yolun açık olsun Ndong!
 
Son yıllarda Türkiye'ye gelen en komple pivottu. Savunma katkısı muazzam olduğu gibi, hücumda da takımı rahatlatıyordu. Liderliği, çalışkanlığı, takıma kattığı kazanma arzusu da bonus üstü bonustu.

Şampiyon olarak bıraktın, herşey için çok teşekkürler Boni.
 
Çok gecikmeden sürprizi de gerçekleştirdik. Umarım twitter hasthag de tutar.

Teşekkürler Boni - 17.06.2013 23:13 (ERKEK BASKETBOL) / Galatasaray.org

Teşekkürler Boni

Galatasaray Medical Park'ın başarılı oyuncusu Boniface Ndong profesyonel basketbol kariyerini noktalama kararı aldı.

23 sene sonra gelen şampiyonlukta büyük pay sahibi olan 36 yaşındaki Senegalli pivot sarı kırmızılı formayla bu sezon oynadığımız 58 maçın 56'sında sahaya çıkarak müthiş bir istikrar sergiledi. Ndong sol el tarak kemiğinde oluşan kırık sebebiyle normal sezonun son iki maçında forma giyememişti. Galatasaray Medical Park'ta 38 lig, 12 Eurocup ve 6 Türkiye Kupası maçı oynayan yıldız oyuncu 484 sayı (ort. 8,6) 281 ribaund (ort. 5,0) içeren bir performans sergiledi.

Beyefendi ve mütevazı kişiliğiyle büyük bir saygı uyandıran deneyimli oyuncu sürekli gülümseyen yapısıyla da takım kimyasının oluşumuna yoğun destek vermişti. Play-off final serisi ikinci maçın bir gün öncesinde ciddi bir bel spazmı geçiren ve oynamamasına kesin gözüyle bakılan Ndong ağrılarına karşın mücadelede yer almak istemiş ve beş dakika bile sahada kalsa takım arkadaşlarına büyük bir ilham vererek seriyi 2-0'a getiren kritik galibiyetin mimarlarından olmuştu. Boniface final serisinin kalan bölümünde de şiddetli ağrıları devam etmesine rağmen büyük bir fedakarlık örneği sergileyerek arkadaşlarını yalnız bırakmamıştı.

İzmir'de Pınar Karşıyaka önünde kazanılan seriyi 3-0 getirip finale kalmamızı sağlayan maça Ndong'un 23 sayı, 9 ribaund içeren performansı damga vurmuştu. Galatasaray formasıyla en çok sayıyı bu maçta kaydeden dev pivot final serisinin beşinci maçında da Banvit'e karşı 16 sayı, 5 ribaund üretip şampiyonluğu getiren isimlerin başında geldi. Önemli maçlarda her zaman etkili bir oyun ortaya koyan Ndong Anadolu Efes'e karşı 16 sayı, 13 ribaund ile double double yapmıştı. Senegalli yıldız Eskişehir'de oynanan Türkiye Kupası finalinde Fenerbahçe Ülker önünde 12 sayı, 6 ribaund kaydetmişti. Boniface Eurocup'ta oynanan Unics Kazan maçında 14 ribaund çekmiş ve Galatasaray formasıyla en çok ribaundu bu maçta almıştı.

Boniface Ndong'a emeklerinden ötürü teşekkür eder, bundan sonraki yaşamında başarılar dileriz.


Senegal’de Doğdu
3 Eylül 1977'de Afrika'nın batısında bulunan Senegal'in M'bour şehrinde dünyaya gelen Boniface Ndong profesyonel olarak basketbol oynamaya çok geç başladı. 15-16 yaşına kadar futbol ile ilgilenen ve savunmanın sağında oynayıp çok iyi olduğunu söyleyen Ndong boyunun sürekli uzamasından dolayı zor bir karar verip basketbolu seçti. Ülkenin başkenti Dakar'ın güneyinde yer alan Nianing'de okula giden ve basketbol ile burada tanışan Ndong, özel bir Katolik okuluna da gittikten sonra Dakar Üniversitesi'nde felsefe eğitimi aldı. Senegal’de NBA maçlarını izleyerek büyüyen, Hakeem Olajuwan'ı çok seven ve Tim Duncan'a büyük saygı duyan Ndong oyunu için hep Kevin Garnett'e baktı ve rol model olarak kendisine onu seçti. Çocukluğundan beri hayali Amerika'ya gitmekti. Ancak Birleşik Devletlerdeki kolejler Dakar’da üniversite okuduğu iki seneyi saymayıp sıfırdan başlaması şartıyla burs teklifi yapmışlardı. 1999 NBA draftına katılan Ndong çok ısrarcı olmadı ve ilginç bir tesadüfle Avrupa'nın yolunu tuttu. ABD’ye gitmesi için ona yardım eden o dönem Dallas Mavericks scout, şu an ise NBA Afrika Başkanı olan Amadou Gallo idi. Ndong'a Almanya’da bir koç tanıdığını söylemşti; Holger Geschwindner, Dirk Nowitzki’nin ilk koçu, onu keşfeden isimdi. Genç isimleri çalıştırıyordu. Ndong neden olmasın diyerek Almanya'ya yelken açtı.

Almanya Tercihi
Sezonu Almanya ikinci liginde yer alan Rattelsdorf takımında geçirdi. İki sezon üst üste ikinci ligdeki TSV Breitengrussbach takımında oynayan Ndong, 2001-02 sezonunda gelişimini sürdürdü ve birinci lig ekiplerinden TSK Universa Bamberg takımına transfer oldu. Lig ikinciliği yaşadığı bir sezon geçiren oyuncu 2003-04 sezonunda Fransa'nın JDA Dijon takımına dahil oldu. Avrupa'ya adaptasyonunu tamamlayan ve kariyerinin yeni bir dönemine giriş yapan Ndong 14,6 sayı, 8,4 ribaund ortalamaları ile dikkatleri ciddi biçimde üzerine çekti. 2003'te giymeye başladığı Senegal Milli Takımı formasıyla 2005 Afrika Şampiyonası finalinde Angola'ya kaybetti ancak 14,6 sayı, 9,1 ribaund ortalamasıyla turnuvayı kapatan Ndong en iyi beşe seçilirken, en iyi pivot ödülünün de sahibi oldu.

NBA Hayali
Performansı sürekli artan Boniface Ndong'ın yolu sonunda çok arzuladığı NBA ile kesişti. Denver Nuggets yaz ligine katılan oyuncu Eylül 2005'te Los Angeles Clippers ile anlaştı. Normal sezonda 23 maça çıkan Senegalli beklediği süreleri bulamadı. 2006 yazında Clippers'ın yaz ligine katılım gösterdi. 2006-07 sezonunu Rusya'nın Spartak St. Petersburg takımında geçirdi. Mayıs 2007'de İspanya'ya yol alan Ndong Unicaja Malaga ile anlaştı ve playofflarda yer aldı. 2007 yazında son kez NBA için şansını deneyip Cleveland Cavaliers ile yaz liginde yer aldı.

İspanya ve Euroleague Zaferi
2007-08'de Unicaja ile harika işler çıkarmayı sürdüren Senegalli oyuncu playoff çeyrek finalinde Kerem Tunçeri'nin de yer aldığı Real Madrid önünde 16 sayı ortalaması üretip takımını bir üst tura taşıdı. Ndong yarı final serisinde 23 indeks puanına ulaşmasına karşın Neven Spahija'nın çalıştırdığı Pete Mickeal'li TAU Ceramica'ya kaybetti. Bir sonraki sezon playofflarda yine normal sezona göre daha iyi oynayan Ndong yarı finalde bu kez de Juan Carlos Navarro'nun liderliğindeki Regal Barcelona'ya mağlup oldu. Unicaja ile üst üste iki sezon Euroleague tecrübesi edinen ve Top 16 seviyesini gören Senegalli oyuncu Aralık 2008'deki Le Mans karşılaşmasında 19 sayı üretip kariyer rekorunu kırdı. 2009-10 sezonuyla birlikte kariyerinde yeni bir adım daha atan Ndong, son şampiyon FC Barcelona'ya geçiş yaptı. Euroleague'de zafere uzanan ve kariyerinin en önemli başarılarından birini elde eden oyuncu Katalan ekibi ile çok başarılı günler yaşadı. Burada üç sezon geçiren Ndong ligde iki şampiyonluk, iki de Kral Kupası sevinci tattı. 2,13 metre boyundaki Ndong son olarak 2012-13 sezonunu Galatasaray Medical Park'ta geçirdi ve lig şampiyonluğu yaşadı.

İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Almanca gibi dört uluslararası dil konuşabilen ve bu konuda önemli bir yeteneği olan yıldız oyuncu Senegaldeki yerel dillerle birlikte altı dil biliyor. Soyadında kesme işareti kullanılmasını istemeyen Ndong İstanbul'u çok sevmesine karşın yaşamak için bir yer seçmesi gerekse Los Angeles cevabını veriyor. Malaga'da bir evi bulunan Senegalli her yaz Afrika'da 15-20 yaş arası çocuklar için kamp organize ediyor ve idealist tavrını korumayı başarıyor. Spor ve eğitimin bir arada gitmesi gerekliğini her seferinde vurgulayan Ndong 28 Temmuz'da bir kez daha kamp düzenleyip çocuklara koçluk yapacak.
 
Boniface N’Dong müthiş bir karakter. İlerlemiş yaşına ve play-off öncesi ciddi sakatlık geçirmiş olmasına rağmen bir adım dahi geri adım atmadı. Basketbolu bırakma kararına saygı duymaktan başka yapacak bir şey yok. İnşallah her oyuncuya bu kadar büyük bir camiada, şampiyonluğun baş oyuncusuyken basketbolu bırakmak nasip olur. Bizim açımızdan ise büyük kayıp olacak ama aynı sezon içerisinde nasıl her kaybın yerini doldurduysak şimdi de onun yerine çok iyi bir oyuncu alacağız. Ergin Hoca...
 
Ndong fiziksel olarak devam edemeyeceğinin farkındaydı. Ortada hiçbir emare yokken antrenman esnasında aldığı dirsek darbesi sonucu belinin bir anda kitlenmesi (bel fıtığı olanlar acıyı ve durumu iyi bilir) bedeninin artık bu seviye basketbol için yeterlilik eşiğini geçtiğinin ifadesiydi.

Onunla yaptığım ve 30 Aralık 2012'de yayınlanan röportajda sarf ettiği "oyuncular mutsuzlaştı" söylemi galibiyet serisinin başlangıcı oldu, böyle de garip bir rastlantı bıraktı geride.

Çok özel bir karakter, müthiş bir profesyonel, saygılı, beyefendi bir insandı. Afrika'da doğup büyümenin getirdiği etkiyle ideallerine de düşkündü, şimdi zaten Senegal'e dönüp çocuklara eğitim vermek istiyor.

Sahada bize kattıkları da değerliydi. Kritik maçlarda her zaman pota altında bir opsiyon oldu, iyi oynadı zorluk derecesi yüksek anları, Karşıyaka serisini bitiren adamdı. Pivot hareketlerinin yanı sıra orta mesafe şutuyla büyük yarar sağladı hücumda. (Antrenmanlarda kimse onu yenemezdi şut yarışmasında) Savunmada da uzun kollarıyla zaman zaman caydırıcı bir rol üstlendi, elbette ribaund desteğini de unutamayız.

Onu özleyeceğimiz kesin...
 
23 yıl sonra şampiyonluğu tadan Galatasaray Medical Park'ın Senegalli yıldızı Boniface Ndong, Galatasaray'ı Real Madrid'e rağmen tercih ettiğini belirtti.

-Barcelona'da 3 sezonda 8 kupa sevinci yaşadın. Ardından G.Saray'a gelirken aklında ne vardı?
"Barcelona ekonomik olarak zayıf bir teklif yaptı. Real Madrid de istedi ama G.Saray'ın ilgisi etkileyici idi, kadrodaki Domercant, Hawkins isimleri önemliydi. İspanya'daki arkadaşlarım 'Emin misin' dediler ama İspanya'da kenarda kalmak yerine G.Saray'ı tercih ettim. Türkiye'ye gelirken en büyük arzum kariyerimi şampiyonlukla bitirmekti. Bunun, 23 yıldır şampiyon olamayan G.Saray'da olması harikaydı. Bunu başarabildiğim için mutluyum."

-Türk yemeklerini beğeniyor musun?
"Senegal'den geliyorum, Türkiye'de yemek konusunda nasıl bir sıkıntım olabilir ki... İspanya'da yaşarken de herkes bilirdi ki, en iyi yemek Türk yemekleridir. Türk takımları ile eşleşince takım arkadaşlarımızla Türkiye'de ne yiyeceğimizi konuşurduk. Buraya gelmeden önce bildiğim iki şey harika Türk yemekleri ve önceki sezon Barcelona formasıyla karşılarına çıktığım etkileyici Galatasaray taraftarıydı."

-En sevdiğin üç Türk yemeği hangileri?
"Seçmek zor ama öncelikle börek, neli olursa olsun börek iyidir. Sonra İskender ve Adana kebabı..."

-G.Saray bu sezon Euroleague'de ne yapar?
"Harika bir sezonu geride bıraktı Galatasaray. Çok hırslı, ne istediğini bilen bir hocası var. Bu yüzden son 8'e takım arasına mutlaka yer bulacaktır ama ben asıl final four oynayabilirler demek istiyorum. Ama uzun takviyesi şart..."

-Taraftar, 1 sene daha kalmanı istiyor?
"Sadece 1 yıldır burada oynamama rağmen bana gösterilen ilgi çok güzel. Takım arkadaşlarım da onlarla kalabileceğimi düşünüyor ancak buna vücudum izin vermiyor. Onlar 'Çok iyiydin' deseler de ben sakatlıklar nedeniyle çok iyi değildim. Taraftara teşekkür ederim ama basketbolu bırakmak zorundayım."

-Türk basketbolcular arasında NBA'ye gidecek oyuncular var mı?
"Furkan Aldemir, NBA'de oynayacak fiziğe ve yeteneğe sahip. Topa dokunuşundan, ribaunt alışına kadar. Ama öğrenmesi gereken çok şey. Onu yazın çalışmak için Malaga'ya yanıma çağırdım. Sertaç ve İzzet de çok yetenekli ama daha hırslı olmaları lazım."

-Eşin Svetlana ile nasıl tanıştın?
"10 yıl önce Almanya'da bir gece kulübünde arkadaşlarımla otururken yanıma geldi. Konuşmaya başladık ama dansa kalkınca çok şaşırdı. Çünkü boyumun ne kadar uzun olduğunu fark etmemişti, büyük bir şok yaşadı."

BANA AMELİYAT DEME...

"Kaç kez ameliyat oldum bilmiyorum, bu sezon da parmağım kırıldı, belim ve dizimde ciddi problemler oldu, zaten bu yüzden bırakıyorum."

ATAMAN SERT BİR HOCA

"Çok sert bir hoca, alışmak kolay olmadı. Aynı şeyi Markoishvili geldiğinde de yaşadı, ona 'Sadece kendi oyununu oyna, bencil ol' dedim. Koçun dilinden anlarsanız, işiniz çok daha kolay olur."

"SIKILIRSIN DEDİLER AMA..."

"Basketbolu bırakan arkadaşlarım, 'Göreceksin bir süre sonra sıkılacaksın, oynadığın günleri özleyeceksin' diyorlar. Ama artık aileme vakit ayırmak istiyorum, pişman olmam."

"ARROYO İYİ Kİ GELDİ"

"O gerçek bir lider, çok da etkileyici bir oyuncu. Oynadığım en iyi point guardlardan biri. Onun gelmesiyle takım gerçekten iyi bir ekip oldu."

"NBA HERKESİN TAKINTISI"

"Her basketbolcu için NBA bir takıntıdır. Mutlaka şansınızı denemek istersiniz. Ben de iki kez şansımı denedim ama kenarda oturmak bana göre değildi. Gittiğim için pişman değilim ama her zaman oynamayı tercih ettim."
 
Bu sezon ortaya koyduğun karaktere ve emeğe sağlık Ndong. Seni umarım Abdi İpekçi'de dolu tribünler önünde Barcelona-Galatasaray maçıyla hayatının yeni dönemine uğurlarız.
 

Üst