Football Manager

Abi Tuncay hakikaten teknik falan olarak yetersiz ama Sergey Krivets ve Jaun Roman Riquelme(34 yaşında da olsa) varken oraya takviye yapamam en azından bu sene. Riquelme'yi yollayamadım zaten. Yabancı kontenjanı da başa bela.

Van der Vaart'ı aldım ama koca sezonu 5 gol 7 asist gibi kendisinden daha az oynayan Riquelme'nin yaklaşık yarısı kadar ancak istatistikle geçince 11.75 milyon euroya Chelsea'ye yolladım. Zaten RM 0'a satılığa çıkarmıştı, iyi kar ettim arkadaştan. :) Jadson Genoa'da şu an, elimde o mevki için alternatifler var satın alınabilecek, scoutlar sağolsun. :)

Ufuk'u kontenjan için elde tutuyordum ama çok fark ediyor, 2.5 yıldız kendisi... Benim kalemdeki Ochoa 4 yıldız ki en son 22.5 milyon euroya çıktı Roma, kabul etmedim. Ufuk'u da 10'a Milan'a yolladığım için geri almam çok zor :)

O söylediğin oyuncuları takipteyim ama 20'den aşağı zor alırım herhangi birini. Hamit gibi alamayacağım bir oyuncudan bahsetmiyorum bile.. Solbekte de Balta takımın en yüksek av.rat. li oyuncusu abi sorun bende mi anlamadım :)
 
Yok Hakan ritim bulursa iyi katkı veriyor sorun yok.Zaten iki bekin bence gayet götürür seni.Sabri'nin kıymetini bil derim.O hızla bir başka oyuncu yerli olarak bulmak zor.Tek Gökhan Gönül var.Hakan Balta yavaş diye çok memnun değilim ben ama katkı veriyorsa sorun yok.Ayrıca umarım Servet'în 'kafa topu' özelliğini gerçek seviyeye yükseltmişindir,12-14 komik rakamlar bunlar.

Ama dediğim gibi Tuncay tam bir kanıyan yara gibi duruyor orada.

Konuştuğumuz yerli oyunculara 48 taksitli teklifler sunarsan bence 1-2 tanesini kadroya katabilirsin.

Bunun yanında yönetimden genç tesisleri ve antrenman tesisleri için iyileştime istersen kendi regentını yetişme şansında tavan yapar.

Kale içinde Sinan Bolat ve Volkan'ı tekrar bir düşün derim.Ochoa'yı satarsan gelecek para ile Volkan'ı alabilirsin diye düşünüyorum.
 
Alperen Kaplan' Alıntı:
Volkan'ı alırım almaya da, çok gol yersem? :p

Tesisleri geliştirdik bu arada abi, ama bu oyun beni aşırı sarıyor anlayamıyorum. :)

Ozaman isi daha garantiye al kalecini ilk yil kirala sonra Volkan tutarsa satarsin. Hem defansin saglam gibi kalecine cok is dusecegini zannetmiyorum. Asil Tuncay'in uerine iş bitirici uzaktan şutu olan bir playmaker bulursan zaten yediğinin fazlasını atarsın rahat rahat.
 
Umut Öncel' Alıntı:
http://www.goal.com/tr/news/447/ingilte ... nsfer-etti[/url]
Neymar 20M euro
Marek Hamsik(Elanonun yerine bitiriciliği üst düzey) 25M euro
Edin Dzeko 30M euro
Alexsiz Sanchez 38M euro http://tr.wikipedia.org/wiki/Alexis_S%C3%A1nchez
Igor Akınfeev 31M euro

Tüm transferi peşin para + taksitle yaptım ama taksit bi zaman sonra klübün aylık giderlerini tavan yaptırıyor bu yüzden bazı oyuncuları satarkende aylık taksitle satmaya özen göstermek lazım.
Birde ne yazıkki bir İtalyanlarda bir İngilizlerdeki kadar genç oyuncu gelmiyor alttan. Milli takım bile Yiğit Gökoğlan'a kaldı 2012'de.
 
Haklı olabilirsin Eren.Ben kendimi bildim bileli oynadığım ligin haricindeki ligleri seçmem.1 kere seçmiştim.Yanılmıyorsam FM2005'teydi.Ondada sadece Türkiye seçilince Ribery gözükmüyordu oyunda.Ribery'i almak için Fransa Ligi'ni de seçmiştim.Öyle yapınca Fransa Ligi'nin sonuçları gelmeye başlamıştı.Oyun çok vaktimi alıyordu, 2 saat maçlar bitecek diye bekliyordum.
 
Doğan Sağlam' Alıntı:
[quote="Alperen Kaplan":wrgqqnct]Volkan'ı alırım almaya da, çok gol yersem? :p

Tesisleri geliştirdik bu arada abi, ama bu oyun beni aşırı sarıyor anlayamıyorum. :)

Ozaman isi daha garantiye al kalecini ilk yil kirala sonra Volkan tutarsa satarsin. Hem defansin saglam gibi kalecine cok is dusecegini zannetmiyorum. Asil Tuncay'in uerine iş bitirici uzaktan şutu olan bir playmaker bulursan zaten yediğinin fazlasını atarsın rahat rahat.[/quote:wrgqqnct]

Oyunun meşhurlarından olan ama benim kendi keşfim olan Krivets kadroda, ne dersin abi ne yapmalıyım sence onu oynatayım mı? Adnan Sezgin'den direktif alan Riijkard gibi hissettim kendimi. :)

Eren Abi, ne para varmış mübarek. :)
 
Gervinhoda aklınızda bulunsun bu arada :) Sağ açıkta döktürüyor :)
ForvetE Lukaku ve mevlüt yeterli bence :)
Alperen Emre Çolak ne durumda sende ? Eğer pişirdisen onu iyi bir playmaker oluyor.Ben 17milyon euroya sattım onu :D
 
Alperen Kaplan' Alıntı:
Oyunun meşhurlarından olan ama benim kendi keşfim olan Krivets kadroda, ne dersin abi ne yapmalıyım sence onu oynatayım mı? Adnan Sezgin'den direktif alan Riijkard gibi hissettim kendimi. :)

Eren Abi, ne para varmış mübarek. :)

Valla Alperen sen yine iyi hissetmişin kardeşim ben iki katı bpoyumla Adnan Sezgin oldum iyimi :p

Alperen senin takımda nasıl gelişmiş Krivets onu bilemiyorum ancak benim oyundaki gibiyse ben katien ona tenezzül etmem.

Bize Riquelme'nin genci lazım.Carlos Eduardo,Lewis Holtby,Miralem Pjanic bu tasvirim için geçerli oyuncular.

Biraz daha tecrübeli olarak Gourcuff,David Silva şu an benim aklıma yatan oyunculardan.

Ancak bunlar için sağlam bir bütçe yaratmalısın kardeşim kendine.Ama Gourcuff'un işini bitirebilirsin gibime geliyor.Gençlerin çoğuda sana gelmek için can atacaktır bence.
 
Emre'yi ilk sezon Sarıyer'e kiraladım. TFF Birinci lig açık da ikinci lig açık değil bende. Gençler de açık olmayan liglerde gelişemiyormuş. İkinci sene de A.Madrid'e kiraladım, 10 maça ancak çıktı. Üçüncü sene 25 kadar maç oynadı, performansı yeterli değildi. Bu sene de Betis'e kiraladım, ilk onbirde oynatırız diyorlardı ki oynuyor. Betis de La Liga'da... Durum bu.. :)

Doğan Abi ben de tek başına Groningen'i şampiyon yaptı, gol artı asist sayısı senelik ortalama otuzdu ve peşinde Arsenal,City gibi takımlar vardı. Bendeki böyle Krivets. Bakalım, bu sene devreye kadar böyleyiz yapacak bir şey yok sonrasında Krivets'i yollarım gerekirse, Riquelme'ye de kadro vermem ve iki boşluk açarım kontenjanda. Birini süper bir amc ile değerlendiririm diğerini ise... :) Bek olabilir...

Bu arada ben bu oyunu bilmesem ve dışarıdan şu konuşmaları görsem bu adamlar deli derdim. :p
 
FM-2011-450x635.jpg


Football Manager 2011, daha tanınmış hali ile FM 11 bugün itibari ile piyasada olacak.Oyunun fanı çok o yüzden yeni oyunla gelecek yenilikleri,incelemeleri ve her şeyden önemlisi yeni oyunla geçireceğimiz tecrübeleri burada paylaşalım. :p
 
Aşağıda paylaşacağım yazıları Turkspor.net üyesi olan 'deacon frost' nickli üyeden alıntı yaparak aktarıcam.

Oyun bugün piyasaya sürüldü ancak öncelikle oyun hakkındaki bilgilendirmeleri paylaşayım burada.
 
1. Gün: "Football Manager" Nedir?

Herkese merhaba, Futbol Menejeri 2011 bloglarının 1. gününe hepiniz hoş geldiniz!
Benim adım Miles Jacobson. Sports Interactive' de (FM nin yayıncısı) stüdyo yönetmeni ve aynı zamanda Futbol Menejeri oyun serilerinin geliştiricilerinden biriyim.

Önümüzdeki haftalar içerisinde, sizlere bu yıl ki FM versiyonunda yapılan ve henüz gündeme gelmeyen yenilikler hakkında bilgi vererek sizleri oyunun çıkış tarihi olan 5 Kasım'a hazırlamak ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlamak istiyorum.

Mirror.co.uk tarafından ikinci kez burada Fm 2011 hakkında yazmak için teklif aldım ve oyundaki yeniliklerden bahsetmek için böyle bir fırsatı tekrar bulduğum için çok mutluyum.

Geçen yıl ki yazılarımızın başlangıcında tamamen Futbol Menejeri oyunun derinliklerinden bahsettik ve yazılarımız genelde oyunu bilen ve takip edenler içindi. Ancak bu yıl oyun hakkında bilgisi olmayan kişiler için de bir başlangıç yaparak oyunun ne olduğunu anlatarak başlamak istedim.

Dolayısı ile, Futbol Menejeri oyunu nedir?

Futbol menejeri bilindiği üzere futbolu yönetme simülasyonudur. Bilgisayarınızda veya Mac'inizde oynayabileceğiniz bir futbol menejerinin hayatını oynadığınız bir simülasyondur.

Herkesin futbol hakkında fikirleri vardır. O zaman u fikirlere bir şans verin. Bakalaım gerçekten doru mu yoksa yanlış mı? Harry James Redknapp'tan, Alex Ferguson'dan veya Arsene Wenger'den iyi olduğunuzu mu düşünüyorsunuz? Kanıtlayın.

50 den fazla ligi içeren, aynı zamanda bulamadığınız ligleri kendinizin eklemenize sağlayan editörler içeren bir dünya bu.

Sadece en üst kademe ligleri değil, alt kademe liglerini de bulabilirsiniz.

Veri tabanımızdaki takımların hepsi gerçek hayattaki kadroları ile mevcutur U-18 takımlarına kadar. Ayrıca 430000 kadar oyuncu ve teknik ekip bu database tarafından saklanmakta ve dünyada birçok klüp tarafından kullanılan bir veri tabanına sahibiz. Ayrıca oyundaki statlar ve oyuncuların sahip oldukları özellikler gerçeğe çok yakındır.

veritabanımız bir çok klüp tarafından takip edilmekle birlikte Everton klübü ile yapılan resmi anlaşma ile Scout (futbolcu izleyen kişiye deniyor) veritabanımızı paylaşıyoruz. Dünyada 1000 in üzerinde kişi resmen bizim adımıza maşları izliyor ve oyuncuların özelliklerini ver tabanımıza aktarıyor. Yani futbol menejeri sadece bir oyun değil aynı zamanda oyuncular akkında bilgi sahibi olabilmenin de bir yolu.

Bu oyun diğer fantezi futbol oyunları gibi takımınız kurup maç saatini bekleyerek sonucun ne olduğunu öğrendiğiniz bir oyun değil. 2 ve 3 boyutlu olarak maçı izleyebileceğiniz, anında taktiksel olarka müdahale edebileceğiniz, oyuncularınızın bireysel özlelliklerini en iyi şekilde sahaya yansıtmalarını sağlayabileceğiniz, aynı zamanda maç esnasında anlatımına sahip olan bir oyun.

Medya ile konferanslarda iletişim halindesiniz, oyuncuların egoları ile de oyuncu etkileşim sistemi ile, antreman, oyuncu almak ve satmak, oyuncuların kazançları ile transfer bütçeniz arasında denge kurmak, yani geröek bir menerin yaptığı herşeyi oyunda yapabilirsiniz. Veya yardımcılarınızdan sizin adına yapmasını rica edebilirsiniz.

Temelde, oyunun "Devam" tuşuna her basışınızda sizin futbol dünyanız için yeni bir başlangıç ve eşsizlik olacak. Oyunu oynayan herkes için aynı kurallar geçerli. Yani sizin gibi oyunu oynayan herkes aslında rakibiniz ve size tamamen aynı davranana bir yapay sinir ağı var. Sizin kararlarınız ile rakiplerinizin kararları aynı ise sonuç aynı olacaktır.

Kendi takımınızı kurmak tamamen kendi elinizde. İstedğiniz oyuncuları alabilir, çalışmaktan mutlu olmadıklarınızı satabilirsiniz. Ancak düşük profilli bir takıma yıldız bir oyuncuyu transfer etke istedğinizde hayal kırıklığına uğrayacaksınız. Ama eğer Arsenal in yeni bir kaleciye, Liverpoolun yeni bir forvete veya Man City nin 7. defansif orta saha oyuncusuna ihtiyacı varsa sizin kararınız, canınız ne isterse onu yapın.

Futbolun içinden insanlarla çalıştık ve biz aslında bir oyun değil bir futbol menejeri simulasyonu yapmak istedik. Dolayısı ile onların ger beslemeleri bizim için çok büyük katkı sağladı. Örneğin eski İrlanda milli futbolcu Roy Houghton ile maç esnasında oyuncuların taktisel olarak sahadaki konumlarını ve yönlenmelerini çalıştık. Gerçek futbolcu menejerleri ile kontratların gerçekliğini yansıtabilmek adına geliştirmeler yaptık.

Diğer futbol oyunları gibi hangi düğmeye basıldığında pas vereceğini veya sut atacağınızı düşünmenize gerek yok. Maç simülasyonu siizin taktiğinizi ve oyuncuların meziyetlerini sahaya yansıtacak. Siz menejersiniz acele etmenize gerek yok, düşünün ve doğru olduğuna inandığınız kararı verin.

İyi eğlenceler.

Miles.
 
2. Gün: Bu yıl oyunda ne yenilikler var ?

Her yıl geçen yılla göre oyunun kalitesini bir üst seviyeye taşıyarak erkekler ve kadınlar için daha gerçekçi bir menejerlik simülasyonu geliştirmeye çalışıyoruz.

Fm2010 dan oldukça memnunuz. Çünkü çok uzun bir süre oyundaki hatalrı bularak bunları gidermekle uğraştık ve yenilikler ekleyemedik. Aslında buna tam olarak katılmıyorum çünkü 150 yenilik yapmıştık geçen yıl ve bu yüzden opyun için "parlak" ifadesini kullanmıştık.

Bunu yaptık çünkü gerçekten oyunu değiştirmek istedik. 5 yıl öncesine göre çok daha geniş bir ekiple çalışıyoruz ve daha fazla araştırma ve çeviri ekibine sahibiz, organizasyonumuz da daha iyi.

3 hafta boyunca kapalı bir odada, gerçek hayattan edindiğimiz, futbolun içindeki insanlardan edindiğimiz, hayranlarımızın bize ulaştırdığı, bar da otururken ortaya çıkna fikirleri tartıştık.

Bu periyodun sonunda 1000 üzerinde yenilik ekleyebileceğimiz fikrine sahip olduk ancak bunların hepsini bu yılki sürüme yetiştirmek ve test edip OK demek çok kolay bir iş değil.

sonuçta bu yıl için 400 yenilik eklemeye karar verdik. Bu yeniliklerin bazıları küçük yani oyunda yeni bir düğme koymak gibi, bazıları kökten değişiklikler oyunun bir kısmını yeniden yazmak gerekti, bazıları ise hiç kullanılmamış yenilikler.

FM 2011 deki yenilikler için youtube ta bir video yayınladık ve bu videoda aynı zamanda siz fiki verecek bir çok ekran görüntüsü de mevcut.

Bugun, daha once yayınladığımız 3 özellik tanıtıcı videoları özetleyerek ilave bir yenilikten bahsedeceğim.

-Canlı mukavele pazarlıkları ve futbolcu menejerlerinin de bu pazarlıklar dahil oluşu
-Twitter ve Youtube ilavesi
-3D moturunde devasa iyileştirmeler, yeni ve gerçekçi statlar, yeni oyuncu hareketleri ve 100 kadar animasyon ilavesi ve yeni kutlamalar (gol sonrası sanırım emin değilim)
-Maç öncesi antremanı içeren yeni antreman sistemi
-Dinamik lig popülerliği
-yeni haber bildirgeçleri ve geliştirilmiş haber görüntü sistemi
-yeni maç analiz opsiyonları
-Konumlandırma yaratıcısı (taktik yaratıcısının duran toplar için benzerini yapmışlar)
- yeni medya konferans sistemi
-futbolcu yaratmak için yeni sistem
-b-takımlarında ve amatör takımlarda gelişmeler
-yeni oyuncu ile etkileşim diyalogları

Bu her bir yenilik için ileriki günlerde yeni ve detaylı yazılar yazacağım.

Ayrıca videolarda bahsedilği gibi size oyunu modifiye edebilmeniz için 30 yeni veri tabanını kullanma imkanı sunacağız. bunlarla ilgli detayları ileriki yazılarımda vereceğim.
 
3. Gün: Daha fazla haber mi istiyorsunuz? Alın bakalım.

Futbol menejerinin bu kadar insanı eğlendirmesinin altında sahip olduğu üç boyutlu bakış açısı yatmaktadır. Bu oyunu oynarken aslında paralel bir evrende menejer olduğunuzu hissedersiniz. klübünüz hakkında herşeyi bilirsiniz ancak sizi çevreleyen dünyadan da haberdar olmanız gerekmektedir. bu yğzden medya bir menejer için çok önemlidir.

İki yıl önce takım içinden gelen haberler ile dünyada gelişen haberleri ayırma kararı aldık. bunu yapmamızdaki sebep menejerlerin kendi takımları ile uğraşırken dünyadaki diğer haberleri takip edememesinden kaynaklanıyordu.

bu yaklaşım menejerlerin kendi klüpleri hakkında fazla bilgi sahibi olmasına neden olurken, dünyadaki gelişmeleri tamamen kaçırmalarına sebep oldu.

Bu yıl bunu çözdük.

heberlerin hepsi aynı klasöre gelecek ancak yeni geliştirdiğimiz sistem ile bu haberleri kolaylıkla konfigure edebileceksiniz.

Oyuna başladığınızda herhangi bir seçim yapmazsanız, liginiz hakkında, ilgilendiğiniz oyuncular hakkında, favor klübunuz hakkında, milli takım hakkında, uluslar ararsı turnuvalar hakkında, ve tabiki kendi takımınız hakkında detaylı bilgiye sahip olacaksınız.

Eğer bu sizin için çok fasla iise birkaç düğmeye basarak bunu azaltabilir veya birkaç düğmeye basarak dünyadaki herşeyin farkında olabilirsiniz.

Bu sizin oyununuz ve dünyadan nekadar uzak kalacağınıza siz karar vereceksiniz.

Bu yıl herzamankinden daha fazla haber sahibi olacaksınız. Benden daha zeki biri tarafından tasarlanan yani bir yazılım ile maçınızı kazandüınızda, kaybettiğinizde veya berabere kaldığınızda, ligdeki durumuzunu hesaplayarak (tabii rakipleriniz de) size haberler hazırlayan yeni bir sitem ile karşı karşıyayız. Ligdedki durumunuzun kritikliğine göre sizi motive edicek haberler alacaksınız.

Ayrıca menejeri bilgilendiren yeni haberler ve eski haberlere yeni ilaveler de FM 2011 e ilave edildi.

Daha fazla detay vererek internetinizi mşgul etmek ve oyunun heyecanını kaçırmak istemiyorum.

İşte benim FM 2011 de ki haberler ile ilgili yenillikler içinden seçtiklerim;
-Daha çeşitlendirilmiş gol anlatımları ve oyuncunun performansını daha iyi tanımlayan haberler
- oyuncularının devam eden kontratları ile ilgili şikayetlerini dile getirdikleri yeni haberler
-sizin veya ekibnizden birinin niye kovulduğunu daha detaylı anlatan haberler
-iki hafta bir yayınlanıcak olan gölcüler, asistçiler, maçın adamları ve sizi dünya ile temasta tutacak diğer grafik haberleri
-klüp yönetimi tarafından her sezn başında bekletiler ve geçen sezon hakkında yapılacak değerlendirmeler
-oyuncu katkıları hakkındaki haberler
-oyuncuların sırt numaraları veya lisanslarının çıkarılıp çıkarılmaması ile ilgili medyada çıkan haberler ve yorumlar
-Her yıl sonunda antreman raporları

Ve dah bir çok şey.
 
4. Gün: Yeni basın toplantısı soruları

Basın toplantıları futbol menejerleri için güveçte pişen bir yemek gibidir. Ya çok seversiniz ya da sevmezsiniz. Arası yoktur. Bu yüzden zaten asistanınıza katılmasını rica edebiliyorsunuz.

Ben seviyorum. Aslında geçen yıl çok da iyi değillerdi.

Futbol menejerini hiç oynamamış kişiler için basın toplantılarını tanıtmak istersek, birkaç gazetecinin yakında gerçekleşen veya gerçekleşecek bir olay hakkında size sorular yöneltmesi ve sizden 5 farklı cevap ile buna cevap vermeniz istemesinden ibarettir.

bu sistem FM 2011 de üzerinde ilk çalıştığımız ve geliştirmek istediğimiz olaylardan biriydi. Sorulan soruları gözden geçirdik ve verdiğiniz cevapların kariyerinize etkisini arttırdık. Ayrıca artık daha doğru cevaplar verebileceksiniz.

Geçen yıl her soruya ayrı ayrı cevap veriyordunuz. bu yıl bütün sorulara bir tek tıklama ile cevap vereksiniz. Cevp vermeden önce iyi düşünün. Bir anda bütük takımınız mutsuz olabilir.

soru sayısını yaklaşık 500 e çıkardık. Emin olun çok spesifik sorular ile karşılaşıcaksınız. ve bu soruların etkileri de aynı şekilde spesifik olacak.

yeni soru sistemi çok daha akıllı. Bir oyuncuyu dinlendiğinizi, oyuncunuzla yeni bir kontrat yaptığınızı, yeni transferlerin uyum süreçlerini, gelecek maçları algılayıp size sorular hazırlayacak.

Bu sistemdeki sıkıcı konulardan biri sürekli aynı sorulara muhatap olmak. Ama aslında gerçek hayatta da böyle değil. Hep aynı sorulara maruz kalmıyor mu menejerler (Maçı değerlendirir misiniz?)

Size bir soruyu bir kere göreceksiniz diyemiyorum. Ama biz burada gerçek hayatı simüle etmeye çalıştık. ve gerçekten yapıyoruz.

Hepsinden bahsetmek için yeterli zamanım yok anacak seçtiklerini buraya yazmak isterim.
-klübun başına geçtiğinizde eski menejer hakkındaki sorular
-yeni transferlerin bir kaç maç sonraki performansları hakkındaki sorular
-Özel turnuvalar için özel sorular (community shield gibi)
-Büyük turnuvalarda boy gösteriyorsanız kura çekimi ardından basın toplantıları
-takım seçiminde rotasyon veya dinlendirme ile ilgli sorular
-eski takım oyuncuları ile tekrar imzalan kontratlar sonrasında bu etkinin taraftarlar üzerindeki etkisi üzerine sorular
-takımın veya oyuncuların bir başarı elde etmesi sonrası sorulacak sorular
-önemli bir turnuva için ev sahibi hakkındaki sorular

bugünluk ve bu haftalık bu kadar. Pazartesi FM 2011 için yeni bir gizemi paylaşmak için burada olacağım.""

(Tabii ki bende Saygılarımla (deacon))
 

Üst