#5 Vladimir Micov

Micov ve Pocius ta da aynı sorun vardı ancak yavaş yavaş atlatıyorlar bunu ikiside sakatlıktan sonra toparlanamadılar.şimdi iyiye doğru gidiyorlar tamda zamanında iyi olmaya başladılar.
 
Müthiş bir fundementali var. 1-2-3-4-5 her pozisyonda oyuncu savunabiliyor. Tek sıkıntım Cantu'da CSKA'da daha iyi atardı uzak şutlarında düşüş çok fazla. Bunu geliştirmeli
 
Bu adamın gösterdiği mücadeleye öyle büyük saygı duyuyorum ki. Geldiğinden bu yana forma giydiği çoğu maç 34-35 dakika süre almak zorunda kaldı. Çoğundan zekası, yetenekleri ve mücadelesiyle alnının akıyla çıktı.

Umarım gelecek sezon da takımda kalır. Bize gelmeden önce ciddi süre bulacağı bir takımda oynamak istediğini söylüyordu ve bizde bu süreyi fazlasıyla buluyor.
 
Kalmasını oldukça olumlu buldum gelecek sezon adına.Bazı arkadaşlar Micov'un savunma direncini düşüren bir isim olduğuna değinmiş.Bu eleştirilere hiç katılmadığımı sebepleriyle sıralamak istiyorum.Hatta bana göre savunmacılık anlamında Micov Doğuş Balbay-Göksenin gibi Türk yazarlar ve koçlar tarafından fersah fersah öndedir.Sebebelerini de uzun uzadıya yazdım.



Öncelikle Türkiye'de hatta dünyada iyi savunmacı algısına ve bunun aslında doğru olup olmadığına bir göz atalım.İyi savunmacı denince herkesin aklına iyi top çalan,iyi zıplayan,blok koyan isimler geliyor direkt.Peki ya ama gerçekten iyi savunma bu demek mi? Atıyorum oynadıkları takım ortalama 90 sayı yiyen bir 2-3 numara sırf istatistik hanelerinde 2 top çalma ortalaması gözüküyor,maç boyu 1 tane estetik blok yapıyor diye gerçekten iyi savunmacı mıdır? Bunlar çok mühim sorular.Her şeyin istatistikle yorumlandığı bu dönemde maalesef bu veriler olması gerekenden çok daha fazla değer görüyor.Maç maçı 1 top çalıp savunma setlerinde hata yapmayan orta derecede atletik bir isim 2 top çalıp her savunmada yanlış yere kayma yapan daha atletik bir isimden daha kötü savunmacı sayılıyor.Maç boyu 1 tane fazla top çalmak yüze yakın savunma pozisyonu için gerçekten o kadar da değerli mi acaba?


Günümüz forum basketbolseverine göre iyi savunmacı muhakkak yerden en az 90 cm zıplayan,yarısahayı çok hızlı bir şekilde kateden isim.Mesela Micov'a kötü savunmacı diyen pek çok kişi Doğuş Balbay ve Göksenin gibi isimler mevzubahis olduğunda iyi savunmacı diyecek(buna maalesef ki pek çok Türk antrenör de dahil).Halbuki ayırt edilmesi gereken çok önemli iki kavram karşımıza çıkıyor burada
-Topa baskı
-Set savunması

Topa baskıda gerçekten atletizmin ve fiziğin önemi yadsınamaz.Pek çok kişi de buna aldanıyor olmalı.Doğuş ve Göksenin baskı konusunda gerçekten başarılı isimler.Ama olay savunmanın asıl bel kemiği olan set savunmasına gelince işler orada değişiyor.Perdelere takılan,oyun zekası oyununun akışına yetmeyen bu isimler tabii ki 'GERÇEKTEN' Micov zekasındaki adamlardan iyi savunmacı falan değil.Takım savunması atletizm değil zeka ile yapılır.Pek çok vasat Türk koçunun ve çoğunluk Türk basketbolseverinin savunmacı dediği adamların pek çoğu aslında savunmadan anlamayan,sadece birebir defansı fiziği sebebiyle iyi olan isimler.Rakip set hücumunu yaparken top elinde olan rakip oyuncuya göre onun driblingini belli bi yöne kaydırmak,pick and rollde aynı anda hem dribbling hem pas açısını bozmak.İşte bunlar zeka isteyen,'GERÇEK SAVUNMA'.Fast breakte top çalma,blok koyma ile savunmacı olunmaz.


Bir örnek vermek gerekirse über atlet Justin Carter Goudelock savunmasında takıldığı perdeler yüzünden defalarca basit sayılar yememize neden oldu,kah Goudelock'ı boş unuttu başka yerde top çalma-blok kovalayayım diye kah oyun zekası eksiğinden.Ama Ergin Hoca onun defansını Micov'a verdi Micov zekasıyla bertaraf etti Goudelock'ı.En azından Carter'ın savunduğu güle oynaya basket attığı bölüme göre çok daha yavaşlattı.


Ben şunu gönül rahatlığıyla iddaa ediyorum ki diğer değişkenler aynı olsun takımlardan birinde 2-3 numara olarak 2 tane Justin Carter olsun,diğerinde 2 tane Micov, Micovlu takım sezon boyu ortalama 15 sayı az yer.Ama anket yapsan herkes Carter iyi savunmacı der internet ortamında.Niye daha iyi sıçrıyor,blok ortalaması falan daha yüksek ya hani.Onlarla iyi savunmacı zannediliyosun tabii.


Yahu bu adam CSKA'da Fridzon-Teodosicle birlikte ortalama 25 dakika beraber oynadı.Al hepsi birebirde sorsan kötü savunmacı ama ne hikmetse CSKA herkesi domine ediyordu.Çünkü hepsi zeki adamlar.Takım savunması da bu zekayla oluyor işte.Bu kadar basit.Ya da Real'in kadroda Llull-Rodriguez-Fernandez uzun süreler beraber oynuyolarlar.Fernandez atlet de olsa zayıf bir isim.İyi birebir savunmacı değil.Ama adamlar Euroleague şampiyonu oldu.Türkiyedeki basketbol alimlerine kalsa şu üçlülerden ikisi bir araya gelse takım savunma yapamayacak zannedecekler ciddi.Keza bu sene De Colo-Teodosic bir arada çok dakika oynadı.



Uzun lafın kısası takımın iyi savunma yapması için birebir savunması iyi olan atlet yapılı swingmanlerle kadroyu doldurmaya gerek yok.Hatta bu tarz adamların çoğu maalesef zeka geriliğinden müzdarip istatistikle göz boyayıp takım savunmasını hallaç pamuğuna çeviren isimler oluyorlar.Gerçek savunma takım savunması yapmayı bilen Micov gibi zeki adamlarla yapılır.Sezon sonunda kısalar 2 top çalma ortalama yapmış yazısı görmek istiyorsanız DoğuşiGöksenin,Justin Carter,85 yerine 75 sayı yemiş yazısı görmek istiyorsanız da sizleri Micov bölmesine alalım
 
Bu adam kalmalıydı. Hatırlayın sezon başında. Şiir gibi oynuyordu . Paçalarından zeka fışkırıyor adamın . Ne zaman takımda problemler oldu maddi açıdan onun da performansı düştü hayliyle. Çok normal biçimde . Bu sezon problemler olmayacağı taktirde Micov aradığımız yetenek ve tecrübede bir adam. Ah yanına bi de Marko Paşa'yı alabilsek Micov-Marko voltranını oluştursak 3 numarada harika olmaz mıydı :)
 
O kadar yasanan soruna ragmen Barcelona ile adi anilan oyuncu bizde kaliyorsa, karakteri ve her seyi ile bu formaya layiktir.. Birde Arroyo donmek istiyormus. Bedava oynamak istiyorum dese olmaz artik. Kacip giden oyuncular ancak fb ye yakisir. ( cirkef emre b gibi )
 
Kayıp geçen iki senenin ardından gerçek Vlado'yu bize izletiyor. Schilb'le birbirlerini muazzam tamamlıyorlar. Skora bu derece katkı verdiği her maç bizi galibiyete yakın kılar.
 
Sözleşme yenilendiğinde pek sevinmemiştim ama bu adam müthişmiş gerçekten. Bu sene gerçek micovu izlettiriyor bize, tam bir beyin en sevdiğim oyuncu tiplerinden.
 
Geçtiği yerlere IQ kırıntılarını saçıyor, yürüyerek yaptığı penetrelerin, perdeyi kullanışının hastasıyız.

Micov öyle bir oyuncu ki, ne istenirse onu veriyor. Belli ki Arroyo sonrası dönemde Sinan ile birlikte bu takımda sorumluluk alması gerektiği işlenmiş, o da alıyor, hakkını veriyor. Oyun aklı bu seviyede olan bir oyuncuya sahip olmak çok değerli. Savunmayı okuyor, ona göre penetre ediyor, ona göre pozisyon alıyor, artık skor konusunda önde gelen opsiyonlardan biri olduğunu bildiğinden o konuya da el atıyor.
 
Gecen sene sinir bozucuydu aman oglum bozma kendini

Bence saglam oldugunda gayet verimliydi gecen sezon da. Rotasyon daralinca eli sakat sakat oynadi, sonra bir Banvit macinda topa atlarken ayagini burktu vs vs...

Dun saha ici tribunde izledim maci. Bogdanovic ve Kalinic'i cok iyi sindirdi. Ozellikle Bogdanovic ritm tutmusken daha da isinmasina izin vermedi.

Iyi ki varsin Micov.
 
Geçen seneyi ayırmak lazım. Gerek sakatlığı, gerekse şubenin içinde bulunduğu kaos ortamı gerçek kimliğini bulmasını engelledi. Mıcov sahada olduğu zaman oyun aklıyla takıma çok şey katıyor. Özel bir oyuncu.
 

Üst