2023-2024 Sezonu Kadro Yapılanması ve Transferler

Her sene aynı hata yapılıyor önce lütfen eli yüzü düzgün birkaç tane yerli oyuncu alın. Buğrahan olur erten gazi olur Furkan haltalı olur. Sonra da yabancılar konusunda acele etmeden iyi seçimler yapmak şart.

sırp koç aldık diye beobasket’ten bütün sırpları doldurmaya gerek yok. Dengeli olsun önemli olan iyi oyuncu olması.. Amerikalı Avrupalı meselesinden çok.. üstüne Avrupalı oyuncu havuzu geçmişe göre bence dar aynı paralara daha iyi Amerikalı oyuncular alınabilir. ertuğrul Erdoğan dönemi yabancılar iyi seçiliyordu o dönemki gibi bir çalışma iyi olabilir.
 
Mitrovic iyi bir 4/5 pası oyun görüşü iyi şutu fena değil. Andusic tipik şutör sg. Pg oynayamayan Ennis gider bu durumda. Atlet 3/4 kanat alınmayacak mı vs. Muhaymin'den beklenti yüksek değildir umarım. Biberovic Erkan Egehan alinamiyorsa yabancı ile geçilmeli o bölge.

Luka Mitrovic iyi transfer olur Andusic yerine Amerikalı tercih ederdim.
 
Son düzenleme:
Öncelikle yerli transferini bitirmeliyiz, yabancı oyuncu için acele etmeye gerek yok diye düşünüyorum. Bu ligde yerli kaliten iyi olmalı, bizim Fenerbahçe ve Anadolu Efes gibi iyi devşirmelerimizde yok, neden öncelik yerliye verilmiyor anlamış değilim.

Mitrovic söylendiği gibi iyi oyun görüşü olan, savunması iyi, belli bir seviyede topa yön veren bir oyuncu ama şutu kötü, dört numarada bize sadık gibi alan açması zor. Ayrıca şu iki pozisyon arasına sıkışmış oyuncu işinden vazgeçelim bize pozisyonu net olan oyuncu gerekli. Mitrovic asla kötü oyuncu değil hatta bizim bütçe için iyi bile derim ama bu sezon süreleri çok azaldı ve ceza şutu bile sokamadığı günler olursa ah vah etmeyelim bunu baştan bilelim. Ayrıca atlet ve fizikli bir takım olmak istiyorsak Andusic ve Mitrovic ile bu iş olmaz ki bu iki isim geçtiğine göre başka bir plan var demektir.
 
Genel olarak Luka Mitrovic dört numara gibi değerlendirilip yorumlanmış ancak son senelerinde ağırlıklı beş numarada oynadı ve ben de beş numara olarak düşünüldüğüne inanıyorum. Geçmişte yaşadığı sakatlıklardan sonra pozisyonu kaydı. Pota çevresinde iyi bir bitirici, hem iyi bir post oyunu var hem de ikili oyun oynama becerisi çok yüksek. Oyun aklı da genlerinden geliyor zaten. Bu sene Facu ve Vildoza ile çok uyumluydu orada. İyi bir oyun kurucu ile verimli olacaktır eğer gelirse.

Diğer adı geçen Danilo Andusic için ise Mitrovic Monaco'ya da aldırmıştı ikinci senesinde. Sevdiği bir oyuncu belli ki. Kovulana kadar da iyi bir verim almıştı Andusic'ten Euroleague'de. Yaş aldı biraz ama iyi şutördür. 2-3 oynar ki bizde daha çok 3 numaradan süre alacağına inanıyorum ama zaman zaman uzun beşlerle 2 numara olarak da görebiliriz onu. Koç sahada uzun kalmayı seviyor.

1-4 numara transferleri çok önemli olacak benim için şu anda eğer Andusic-Mitrovic ile transfere başlarsak.
 
Andusic,Mitrovic vs. Bunlar bana gore hic takimi tasiyabilecek oyuncular degil. Bize 25 sayi 12 ribaund yapabilen amerikali pivot ve yildiz skorer guard lazim. Bahsi gecen sirp oyuncularla en fazla 60 sayi atabilirsin toplamda.
 
Dört numara için herhangi bir yerle anlaşmadıysa Paris Basketbol'dan Aamir Simms için hızlı hareket edebiliriz. Önemli bir potansiyel. Atletizmi, yüzü dönük oyunu, şutu vs komple bir oyuncuya dönüşebilir Mitrovic hoca ile. Savunmada da öğreneceği şeyler var ama umut verdi bana. Hocanın seveceği bir profil olduğunu düşününyorum.

Guard için ise saha içi liderlik yapabilecek, takımı oynatan tecrübeli bir oyuncuya gitmek faydalı olacaktır. Yanına da başka İstanbul takımları ile adı geçen İsmail Cem Ulusoy çekebilirsek çok iyi bir paket yapabiliriz. Geçen senenin yıldızlarındandı ligde bence İsmail Cem. Alabilirsek fark yaratır kısa rotasyonunda.
 
Andusic,Mitrovic vs. Bunlar bana gore hic takimi tasiyabilecek oyuncular degil. Bize 25 sayi 12 ribaund yapabilen amerikali pivot ve yildiz skorer guard lazim. Bahsi gecen sirp oyuncularla en fazla 60 sayi atabilirsin toplamda.

Tyrique Jones hiçbir maçta 25 sayı 12 ribaund yapmadı mesela. Ya amerikalı değil, ya pivot değil ya da sizin oyuncu algısında bi sıkıntı var sanırım
 
Dylan Ennis ile yollar ayrılırsa eğer yerine Matt Morgan düşünülebilir Fransa'dan. Geçen sene Konya'yı lige çıkartıp Fransa'ya gitmişti Morgan. Orada da çok iyi bir sezon geçirdi. 20 sayı-5 asist ortalaması ile oynadı sezonu aşağı yukarı. Hem komple bir skorer hem de topla oynayabiliyor. Ennis rolü için ideal. EL için fiziksel defolarından dolayı opsiyon olmayacaktır ama Eurocup-BCL seviyesinde iyi bir oyuncu potansiyeli var. Değerlendirmemiz gereken isimlerden biri bence.
 
Andusic de Mitrovic de 6. yabancı olarak güzel katkı verecek adamlar. Ancak 5 yabancının seni taşıdığı düzende istenen katkıyı veremezler.

Haa Bursaspor’un yapmaya çalıştığı gibi 10 oyuncundan da verim aldığım bir rotasyon kurmaya çalışacaksak o zaman iki isme de kabulum.

Yani Mitrovic Ahmet’le, Andusic Onuralp ile süreleri paylaşacaksa iki transferden de fazlasıyla verim alırız
 
bence zaten 10 oyuncudan da verim alındığı bir düzene geçme zamanı geldi. Koç da geldiğinden beri herkesten verim almaya çalışıyor Sedat Ali bile dahil oldu rotasyona (Telekom serisi hariç) Muhaymin'in ve Ege Tan'ın aldığı süreler cabası. yani Koç da 10 kişilik bir kadro kurmak istiyordur bence, 11. ve 12. kişileri Ege Tan-Efe Vatan ile geçeriz. 8. adam Göksenin olsa, kalan pozisyonlara iyi yerliler şart. İlle çok uçmak istemiyorsak parasal anlamda, bir numaraya İsmail Cem alınır mesela. Ne Kenan ve İsmet kadar pahalıya patlar ne de sahaya atarken elin titrer. bu pozisyona akıtacağın paradan fedakarlık eder İsmail'i alirsin ve artan parayı 4 veya 5 numara yerlilerinde kullanırsın. ne bileyim 4 numaraya bu sezon harika bir çıkış yakalayan Troy Selim'i çekersin, 5'e daha net bir yerli alırsın falan. Ama nihayetinde takımda minimum 5 tane sahaya atarken elinin titremeyeceği yerli olmak zorunda. biz bu yerlisizlik yüzünden geçen yıl efes'i elimizden kaçırdık, takım sadece 7 kişiydi. son maç göksenin sakatlandı erken çıktı, 30 sayı fark yedik. yerlinin kıymeti bu kadar önemli. zaten bu sezona hiç değinmiyorum bile, bu sezon yabancı tercihlerini de geçtim ilk sıraya net bir şekilde yerli transferinde geç kalmayı yazarim başarısızlık konusunda.
 
Litvanya basınından Donatas Urbonas’ın haberine göre ,Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Galatasaray, NBA'de Houston Rockets formasi giyen ve serbest kalan 34 yaşındaki Sirp pivot Boban Marjanovic ile ilgileniyor.
 
Yabancı kuralı 5+0 olursa 2 kaliteli yerli uzun, 6+0 olursa 1 kaliteli yerli uzunla geçilir rotasyonun uzun kısmı.
Kabaca A B ve C segment diye yerlileri gruplarsak antreman kalitesi için bile olsa Sedat Ali Sinan Sağlam Mahir gibi C segment yerli alınmamalı.
Fenerbahce ve Efes yerli kararlarını verdikten sonra piyasa şekillenecek ama yine de;

Oyun kurucu olarak
A segmentte Kenan Sipahi ve Erten Gazi sayabilirim. İsmet Akpinar'ı oyun kurucu oynayabilen sg olarak, skorer 2 numara olarak görüyorum.
B segment yerli pg : İsmail Cem Ulusoy ve Can Uğur Öğüt.

Skorer şutör 2 numara
A segment : İsmet Akpınar Buğrahan Tuncer (ilk tercihim İsmet olur oyun görüşü iş ahlakı daha iyi bence)
B segment : Yiğit Arslan (fazla uzun ball handingi çok iyi bulmuyorum iyi bir sezon geçirdi A segmente yakın maliyeti olursa overpaid olabilir uygun maliyet olursa mantıklı) Enes Taşkıran (iyi bir sezon geçirmedi potansiyeli halen iyi fiyatı piyasası düştüyse f/p açısından mantıklı olur)

Savunmacı 2 numara
Yiğit Arslan gibi A-B arasına sıkışmış maliyeti A 'ya yakın Muhammed Baygul var. B segmentte eski oyuncumuz Yunus Emre Sonsırma var.

Kanat 3 numara
A segment : Egehan Arna (Erkan efes yaparsa ayrılma durumu olabilir gerçekçi ve zor bir transfer) Biberovic (fener bırakmayacak gorunuyor ama 3 yerli daha alacaklar 10-11 yerliyi ne yapacaklar acaba?) Erkan Yılmaz (efesle anlaşmış galiba)
B segment : Muhaymin Mustafa ve Göksenin elimizde bulunduğu için buraya gelecek 3.yerlinin ya fark yaratması lazım A segmentte saydıklarım ya da yabancıyla geçilmeli.

4 numara
A segment : Sadık 'ın durumu? İstenen buy out verilmezse ve sözleşmesini tamamlayıp ayrılmak istemesi durumu olabilir belki Sadik'la zamlı sözleşme ve düşük çıkış bedeli olan bir kontratla +1 yıla ikna edebiliriz. Ya da buy out alır ayriliz. Sadık dışında A segment 4 yok bence.

B segment : Berkay Candan ve Metin Türel (ikisi de uygun maliyetle rotasyon-idare edecek oyuncu profilinde)

5 numara
A segment : Samet Geyik ( bence 4,5 numara) B segmente evrilmesi muhtemel Egemen Güven.
Ahmet Duveroglu ülkeye döner mi? Umarım döner yerli kıtlığında kaliteli her bir yerli hangi takıma gitse domino etkisi yaratacak herkese yarayacak.

B segment: Muhsin Yaşar (Bence B segment overrated ve olduğundan fazla görülen oyunculardan birkaç yıl once yaşı küçüktü ve beklenen gelişimi yapamadı bence gerçek yeri B segment. Mahir'in bir tık üstü bize de kısmen faydalı olur Muhsin Yaşar.

Zaten yazdığım en kötü isim bile iyi kötü bir katkı verecek isimler. Takımı taşıyacak olanlar A segment olanlar. Başka isimler de eklenebilir tabi listeye.

Göksenin ve Ege Tan kaldı, Sadık?? Muhaymin ise Egehan Arna gelmedikten sonra kalır gibi.
Beklentim en az 1 A segment yerli alınması, C segment kadro dolsun ortalama 3 dk süre alacak yerli alınmaması, bütçe kısıtı A ve B segment arasındaki dağılımı belirlemeli.
 
Son düzenleme:
Litvanya basınından Donatas Urbonas’ın haberine göre ,Basketbol Süper Ligi ekiplerinden Galatasaray, NBA'de Houston Rockets formasi giyen ve serbest kalan 34 yaşındaki Sirp pivot Boban Marjanovic ile ilgileniyor.
Atletik takım kuracağız diyip Sırplarla mı dolduracağız acaba? 2008 de Gurovic Milojevic gelmişti cvleri iyiydi ama takım oturmamıştı.

Vitto Brown gibi 3.75 bulmak lazım 350K dolar alıyor mudur Karsiyakadan?
 
Son düzenleme:
Atlet zenci bir uzun almak neden zor geliyor 1 senedir ? Tabii ki Floyd gibi basketbol katillerinden söz etmiyorum. Bu takıma önce zenci atlet uzun elzem !
Marjanovic haberi de umarım doğrudur. Bu tarz uzunlar direkt olarak ''bug'' oluyor. Tabii sağlık-sakatlık durumlarını bilmeden bunu yazıyorum.
 
Luka Mitrovic yanına alınacak kişilere göre anlamlı bir transfer olur. Eğer ligde 6 yabancı olacaksa ve 4-5 numaraya iki yıldız oyuncu alacaksak onların yedeği olarak Mitrovic kullanılabilir. Uygun fiyata (200-230 Bin Dolar) gelecekse gelsin. Ama NBA'den düşeceği kesin Reggie Perry ve Juwan Morgan varken, Avrupa'da da ne vereceğini bildiğin Jaron Blossomgame boşa çıkacakken ben kendisi için acele etmezdim.

Danilo Andjusic ise her açıdan skandal transfer olur. Kariyeri keskin düşüşte ve 32 yaşında. Türkiye'de şampiyonluğa oynayacak bir takımda yeri yok.

Yabancı transferinde bu kadar acele etmemize gerek yok. Temmuz başından sonra Eylül ortasına kadar her bölgeden bir sürü oyuncu NBA'den düşecek. Doğru anda yapacağın teklifle onları rahatlıkla takıma katabilirsin. Özellikle Dru Smith, Collin Gillespie, Mason Jones ve Keon Ellis gibi düşeceği kesin kısalardan birini alırsan ligde ve Avrupa'da fark yaratabilir.
 
Luka Mitrovic yanına alınacak kişilere göre anlamlı bir transfer olur. Eğer ligde 6 yabancı olacaksa ve 4-5 numaraya iki yıldız oyuncu alacaksak onların yedeği olarak Mitrovic kullanılabilir. Uygun fiyata (200-230 Bin Dolar) gelecekse gelsin. Ama NBA'den düşeceği kesin Reggie Perry ve Juwan Morgan varken, Avrupa'da da ne vereceğini bildiğin Jaron Blossomgame boşa çıkacakken ben kendisi için acele etmezdim.

Danilo Andjusic ise her açıdan skandal transfer olur. Kariyeri keskin düşüşte ve 32 yaşında. Türkiye'de şampiyonluğa oynayacak bir takımda yeri yok.

Yabancı transferinde bu kadar acele etmemize gerek yok. Temmuz başından sonra Eylül ortasına kadar her bölgeden bir sürü oyuncu NBA'den düşecek. Doğru anda yapacağın teklifle onları rahatlıkla takıma katabilirsin. Özellikle Dru Smith, Collin Gillespie, Mason Jones ve Keon Ellis gibi düşeceği kesin kısalardan birini alırsan ligde ve Avrupa'da fark yaratabilir.
Mitrovic i çok küçümsemişsin bence. Blossomgame den çok daha iyi bir euroleague kariyeri var, fazla gösterişli değil sadece. Öyle 200-300 bine gelmez bence.
 

Üst